02 Mayıs 2016 16:42

İşkenceyi Önleme Komitesi, Öcalan'ı ziyaret etti

Avrupa Konseyi’nin resmi sitesinde yer alan bilgiye göre İşkence Önleme Komitesi (CPT), 28-29 Nisan tarihleri arasında İmralı Cezaevi’ni ziyaret etti.

Paylaş

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nden (CPT) bir heyet 28-29 Nisan günleri İmralı Adası'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Öcalan’ın, 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014 itibariyle aile-vasisi ile 5 Nisan 2015 tarihinden itibaren de İmralı Heyeti’nin adaya gitmesinin engellenmesiyle tecrit altında tutuluyor.

Deutsche Welle'nin haberine göre CPT'nin üç kişilik heyetinin Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki tutukluluk koşullarını incelemek üzere adaya gittiği öğrenildi. Heyette CPT başkanı Mykola Gnatovsky de yer aldı. Ziyarette, Öcalan'ın avukat ve yakınlarıyla görüştürülmesi ve diğer mahkumlarla ortak etkinlikler konusunun ön plana çıktığı bildirildi.

Heyet, Öcalan'la görüşmesinin ardından Ankara'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adalet ve Dışişleri bakanlıkları yetkilileriyle temaslarda bulundu.

Türkiye'nin de üye olduğu Avrupa Konseyi'nin cezaevleri ve tutukluluk koşulları konusundaki referans organı olan CPT tarafından geçtiğimiz yıllarda yayımlanan İmralı raporları sonrasında Abdullah Öcalan'ın hücresi değiştirilmiş, yanına mahkumlar konmuştu.

CPT, Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etme yetkisine sahip tek uluslararası organ olma özelliğine sahip. CPT bu ziyaretleri, Avrupa İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Sözleşmesi kapsamında tüm Avrupa devletlerindeki cezaevi ve polis merkezlerine düzenleme hakkına sahip.

CPT'nin son ziyariyle ilgili raporunu önümüzdeki aylarda yayımlaması bekleniyor.

Deutsche Welle'nin haberinin tamamı için tıklayınız.

TÜRKDOĞAN: ZİYARET ÖNEMLİ

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan DİHA'ya yaptığı açıklamada, ziyaretin yapılmış olmasının önemli olduğunu belirterek, "Genellikle ziyaretler bittikten sonra açıklama yaparlar, daha önceden defalarca başvurmuştuk, bu duruma seyirci kalmalarını istememiştik. BM’nin İşkenceye Karşı Komitesinde de durum Türkiye’ye soru olarak yöneltilmişti zaten bu bağlamda CPT’nin gitmiş olması önemli" dedi.

İmralı'da yaşananlara da dikkat çeken Türkdoğan, "Çok açık bir şekilde hukuka aykırılık var. Abdullah Öcalan yasal haklarından mahrum edilmiş durumda. Bir yıldan fazladır hiç kimse hiçbir şekilde haber alamıyor. Kimse resmi bir açıklama yapmıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir kanunsuzluk var CPT’nin de büyük bir sorumluluğu var çünkü CPT’nin daimi olarak izlediği mahkûmlardandır Abdullah Öcalan. CPT anlaşılan duyduğu sorumluluk gereği bunu kamuoyuyla paylaşma gereği hissetmiş. Abdullah Öcalan pozisyonu itibariyle de, Kürt kamuoyu üzerinde, demokrasi güçleri üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li kadın öğrenci, İstanbul'da tecavüze uğradı

SONRAKİ HABER

Cizrespor, gelecek sezon 3.ligden devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...