02 Mayıs 2016 08:06

Aydınlar üç ilde kendilerini ihbar etti

Türkiye Düşünce Özgürlüğü Ağı üyeleri, üç ilde eş zamanlı olarak kendilerini ihbar ederek düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkat çekti.

Paylaş

Türkiye Düşünce Özgürlüğü Ağı üyeleri, İzmir, İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak kendilerini ihbar ederek düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkat çekti.

Bugün adliye önlerine giden  aydınlar, 10 Ekim katliamına ilişkin gazetecilere soruşturma açılmasına neden olan haberleri, canlı yayında ‘Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında dava açılan Ayşe Çelik’in sözlerini, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında bir polise, “Burada bir hayvanat bahçesi vardı nerede?” diye sorduğu için “cumhurbaşkanına hakaret”ten tutuklanan gencin sorusunu tekrarlayarak, “Aynı suçu biz de işliyoruz” dedi. 

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SUÇ TEŞKİL ETMEMELİ’

Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamada aydınlar her ayın ilk pazartesi gününü ifade özgürlüğü önündeki engellere dikkat çekmek için “Kara Pazartesi” ilan ettiklerini duyurdu. Aralarında Akademisyen Sibel Özbudun ile Oktay Etiman, Temel Demirer, Fatin Kanat gibi isimlerin de bulunduğu aydınlar kendilerini savcılığa ihbar etmeden önce kısa bir açıklama yaptı. Burada konuşan Gazeteci Ercan İpekçi, 10 Ekim Barış mitingine yapılan saldırıyı emniyet birimlerinin de bildiğini ortaya çıkaran haberleri nedeniyle gazetemiz Evrensel’in Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, Muhabirimiz Tamer Arda Erşin ve Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş hakkında açılan soruşturmayı hatırlattı. İpekçi, bir kez daha bu haberleri kendilerinin de paylaştığını ifade ederek, “Bu suça ortağız” dedi. 

Beyaz Show’a telefonla bağlanarak “Türkiye’nin güneydoğusunda neler olup bittiğinin farkında mısınız? Burada doğmamış çocuklar, anneler, insanlar öldürülüyor. Burada yaşananlar ekranlarda, medyada çok farklı yansıtılıyor. Yazık, insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” diyen öğretmen Ayşe Çelik ve Çelik’e destek için kendilerini ihbar eden 29 aydın hakkında dava açıldığını söyleyen İpekçi, aynı sözleri tekrarlayıp bu suça ortak olduklarını ifade etti. Yine eşi ve çocuklarıyla eski Atatürk Orman Çiftliği arazisine giden Fatih Öztekin adlı vatandaşın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki polise “Buralarda bir hayvanat bahçesi vardı, nerede?” diye sorması üzerine “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklandığını ifade eden İpekçi, “Aynı soruyu biz de tekrarlıyoruz sahi burada bir hayvanat bahçesi vardı nerede?” diyerek bu suça ortak olduklarını duyurdu. 

İpekçi’nin açıklamasının ardından hazırlanan dilekçeler Avukat Zekiye Karacaboz aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilerek “ihbarda” bulunuldu. 

HER AY 3 KİŞİ KENDİSİNİ İHBAR EDECEK

İstanbul’daki Türkiye Düşünce Özgürlüğü Ağı üyeleri de, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek, kendileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Burada konuşan Şanar Yurdatapan, 10 Ekim haberlerine soruşturma açılmasına tepki göstererek, “Aynı bilgileri bir daha yayınlayarak bu suçu tekrarlıyoruz. Bu kişiler yargılanacaksa biz de bu davaya suç ortağı olarak katılmak istiyoruz” dedi.  Konuşmaların ardından, Türkiye Düşünce Özgürlüğü Ağı üyeleri, kendilerini ihbar etmek üzere adliye binasına girerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

İzmir Düşünceye Özgürlük Ağı üyeleri, Bayraklı Adliyesi’ne biraraya geldi. Düşünceye Özgürlük Ağı İzmir Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, İzmir’de her ay 3 kişinin Çelik’in söylediği sözleri tekrarlayarak kendilerini ihbar edeceğini söyledi. Yapılan kısa açıklamanın ardından İzmir Düşünceye Özgürlük Ağı üyeleri Süleyman Eryılmaz, Mehmet Tursun ve Nazmiye Özen, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere, üzerinde Çelik’in sözleri bulunan dilekçeyi imzalayarak savcılığa teslim etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İtalya’da işçiler yeniden toparlanıyor

SONRAKİ HABER

Bakanlar Kurulu, Erdoğan'ın başkanlığında toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa