02 Mayıs 2016 05:28

1 Mayıs Kriz Merkezi: 89 kişi serbest, 120 kişi gözaltında

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları sırasında gözaltına alınan 209 kişiden 89 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı 120 kişi hala gözaltında.

Paylaş

1 Mayıs Kriz Merkezi, İstanbul dünkü 1 Mayıs kutlamaları sırasında gözaltına alınan 209 kişiden 89 kişinin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığını, 120 kişinin ise emniyetteki işlemlerinin halen devam ettiğini duyurdu.

1 Mayıs Kriz Merkezi, yaptığı açıklama ile İstanbul'da dün gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşanan hak ihlallerini paylaştı. Açıklamada, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının yasaklanması nedeniyle defalarca AİHM tarafından mahkum edilmiş olmasının devleti bu yasaklamacı tavrından vazgeçirmediği gibi izinli kutlama yapılan Bakırköy Pazar Meydanı'nda yapılan kutlamalarda da yoğun gaz saldırısı ve gözaltı saldırıları ile aynı hak ihlalleri yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu gayrimeşru ve hukuksuz yasaklamalar neticesinde, bugün tespit edebildiğimiz kadarı ile İstanbul'da 5'i avukat, 11'i çocuk olmak üzere toplam 209 kişi, yakalama ve gözaltı saldırısına maruz kalmıştır. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler, polis araçlarında ve gayri resmi mekânlarda kayıtsız bir şekilde tutulma gibi yöntemlerle özgürlüklerinden mahrum bırakılmışlardır." 

'AVUKATLARIN EMNİYETE GİRİŞİ ENGELLENDİ' 

Yine Beyoğlu'nda 1 kişinin TOMA'nın altında ezilerek yaşamını yitirdiğinin belirtildiği açıklamada, 2 kişinin de gaz kapsülüyle ağır yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı ifade edildi. Gözaltına alınanların ise uzun süre darp edildiği, ters kelepçe ile saatlerce polis araçlarında tutulduğu belirtilen açıklamada, "Tüm bu hukuksuzluklara müdahale eden, Kriz Masası'nda hak ihlallerinin tespiti ve gözaltına alınanların hukuki sürecini takip eden avukatların İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne girişleri engellenmiştir. Polis merkezlerinde avukatların müvekkilleriyle görüşmeleri engellenmeye çalışılmış, gözaltına alınanlardan avukat yokluğunda ifade almaya çalışılmıştır. Yine nöbetçi savcılık tarafından; vekalet sunmayan, CMK ile görevlendirildiğine dair görevlendirme yazısı sunmayan hiçbir avukatın gözaltına alınanlarla görüştürülmeyeceği sözlü olarak ifade edilmiştir. Daha sonra nöbetçi savcılığa yapmış olduğumuz yazılı başvuru ve itirazlar sonucu saat 19.00 itibariyle gönüllü avukatlar gözaltında tutulan emekçilerle görüşebilmişlerdir" denildi. 

120 KİŞİ HALA GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlardan ise şu ana kadar 5'i avukat, 3'ü çocuk olmak üzere toplam 89 kişinin işlemleri tamamlanarak serbest bırakıldığı bilgisi verilen açıklamada, saat 21.00 itibariyle 120 kişinin gözaltında tutulmaya devam edildiği kaydedildi.

Kriz Masası'nın açıklamasında son olarak şunlar belirtildi: "Haksızlığa ve hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz, her zaman emekçilerin ve direnenlerin yanında olacağız. İşçi sınıfının faşizmin barikatlarındaki hak arama hakkını, meşru direnme hakkını selamlıyoruz. Tüm bu baskıları dayanışma ile aşacağız." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da safların daha da netleştiği bir 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Norveç’te işsizliğe ve sağcılaşmaya karşı 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...