02 Mayıs 2016 00:59

İşçi sınıfının değerleri birleştiriyor

Uzun ve yorucu Taksim tartışmalarının ardından 1 Mayıs’ın Bakırköy’de kitlesel bir mitingle kutlanması kararı alınmıştı.

Paylaş

İskender BAYHAN

Uzun ve yorucu Taksim tartışmalarının ardından 1 Mayıs’ın Bakırköy’de kitlesel bir mitingle kutlanması kararı alınmıştı. Miting alanına doğru giderken herkes gibi bizim de asıl dikkat noktamız katılımın nasıl olacağına yoğunlaşıyordu. Mitingin yapıldığı Bakırköy Cumartesi Pazarı Meydanının Metro İstasyonu yönünden alana girdik. Gecikmiş olmamıza rağmen, yüzlerce insan alana doğru girerken bir o kadar insan da geri dönüyordu.  Kitlesellik açısından ilk somut veri bu gidiş-geliş trafiği oldu.  

Hemen girişte 3. arama noktasının bulunduğu yerin üstündeki üst geçide çıktığımızda neredeyse alanın tamamını görebiliyorduk. Evet, artık merakımızı gidermiştik ve 1 Mayıs’ın İstanbul’da kitlesel bir mitingle kutlandığını gösteren ilk fotoğrafları hemen orada çektik.

Fotoğraflar, Taksim tartışmalarını geride bırakıp 1 Mayıs’ın kitlesel bir mitingle kutlanması kararının doğruluğunu pratik olarak da ispatlıyordu.

Katılım konusundaki tahminleri sorduğumuzda 30 ile 50 bin arasında rakamlar dile getiriliyordu. Bütün zorluklara, tehditlere, tereddütlere, kaygılara rağmen on binlerce kişi miting alanındaydı. Sömürü ve savaş politikalarına karşı iş, barış ve özgürlük taleplerini içeren dövizler, pankartlar ve her kurumun kendini öne çıkarmak için hazırladığı bolca flama ve semboller alanı doldurmuştu.

Döviz ve pankartların Türkçe, Kürtçe ve az sayıda da olsa Arapça yazılmış olması dönemin özgünlüğü açısından da önemliydi. Hem 1 Mayıs’ın enternasyonal karakterinin güncelliği ve hem de işçi ve emekçilerin mücadelesinin ilerlemesi, dayanışma, sınıf kardeşliği ve ortak mücadelenin güçlenmesi açısından somut bir çabaya işaret ediyordu.   

Herkesin çevresindeki tanımadık yüzlere dikkatli bakışları gözlerden kaçmıyordu. Ama hem kendi gözlemimiz hem de sorduğumuzda aldığımız yanıtlar, mitinge gelmenin ve kalabalık olmanın mutluluğunun herkesin yüzüne yansıdığını gösteriyordu.

Sendikalar ve meslek örgütlerinin katılımının zayıflığı göze batan bir diğer önemli nokta. Miting alanında görüştüğümüz birçok kişi bunu dile getirdi.

Hem kendi üye kitlelerini hazırlamaktaki eksiklikleri, hem de miting alanının geç ilan edilmesi başta olmak üzere birçok sebep sayılabilir bu zayıflık için. Ancak bu zayıflıklara rağmen sendikaları ve meslek örgütleriyle miting alanına gelen işçi ve emekçilerin katılımı, mücadelenin işyerlerine taşınması başta olmak üzere yarınlar açısından oldukça değerli ve önem taşıyor.

Daha miting yeri bile netleşmeden başlayan işyeri kutlamaları ve yerel kutlamalarla birlikte düşünülmeli 1 Mayıs mitingi. O zaman bu katılımın zayıf da olsa neden değerli ve önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Bakırköy’deki 1 Mayıs mitingi, sınıf bilinçli ileri işçiler başta olmak üzere işçi ve emekçilerin mücadelesinin birleşme ve ilerlemesinin memleketin bugünü ve geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu somut olarak bir kez daha göstermiş oldu. 

Uzun zamandır İstanbul’da kitlesel bir miting yapılamıyordu ve bu zayıflık işçi sınıfının birlik, mücdele ve dayanışma değerlerinin ifadesi olan 1 Mayıs’la aşıldı. Bir kez daha işçi sınıfının değerleri en geniş kesimleri birleştirdi. Böyle bir birleşmenin ilerletilmesine ve güçlenmesine hem memleketin hem de mücadelenin ihtiyacı var. 

Sendikaların ve meslek örgütlerinin bu gerçeği görmesi ve 1 Mayıs kutlamasından doğru sonuçlar çıkarması önümüzdeki günler için belirleyici olacaktır. 

ÖNCEKİ HABER

İyi haberler, özgür haberciler için...

SONRAKİ HABER

Mannheim 1 Mayısı: Şimdi daha fazla dayanışma zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...