01 Mayıs 2016 12:11

'İş cinayetlerine ve savaşa birlikte dur diyelim'

Diyarbakır'da binlerce kişinin katılımıyla yapılan 1 Mayıs kutlamasında emekçiler, Kürt sorununda çözüm ve barış çağrısı yaptı.

Paylaş

Diyarbakır'da binlerce kişinin katılımıyla yapılan 1 Mayıs kutlamasında emekçiler, Kürt sorununda çözüm ve barış çağrısı yaptı. Türkiye'nin her yerinde hem bombalarla hem iş cinayetleriyle yaşanan ölümlere karşı birlikte ses çıkarma çağrısı yapıldı. Mitingde konuşan DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de, Kürt sorununun işçi ve emekçilerin geleceği için bir an önce çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Diyarbakır’da DİSK, KESK, TMMOB, Diyarbakır Tabip Odası öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlaması İstasyon Meydanı’nda yapıldı. ‘Tüm ezilen halkların ve emeğin demokratik dayanışması’ sloganıyla düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitinge girişler üç koldan yapıldı. Hem emniyet güçlerinin arama noktaları hem de miting tertip komitesinin arama noktalarıyla giriş sağlandı.

DENİZ GEZMİŞLERİN FOTOĞRAFLARI ALANA ALINMADI

Arama noktalarında zaman zaman polisle kitle arasında gerginlik yaşandı. Polis bazı pankart ve dövizleri alana almak istemedi. Emek Partisi (EMEP) Diyarbakır İl Örgütü'nün "Kar Aştî Azadî Bijî Yek Gulan" yazılı pankartını almak istemeyen polisler daha sonra EMEP kortejinde yer alan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarını alana sokmak istemedi. Polisler Denizlerin ‘terör örgütü üyesi’ olduğunu öne sürerek fotoğrafları almadıklarını söyledi. Miting ablukalarda yaşamını yitiren emekçiler ve sivil yurttaşları anarak yapılan saygı duruşuyla başladı. İstasyon Meydanı'na kurulan dev platforma Cizre'de yaşamını yitiren sağlık emekçisi Aziz Yural ve Genel-İş Sendikası üyesi işçi Mehmet Kaplan ile 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı.

‘İş Ekmek Özgürlük’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Savaşa hayır, çözüm hemen şimdi’ sloganları atılan mitingde tertip komitesi adına açılış konuşmasını DİSK Genel-İş Sendikası 1 Nolu Şube Eş Başkanı Zeynep Demir Akçer yaptı. Akçer, “İktidar ile siyasilere sesleniyoruz bu savaşı durdurun. Kadınların çocukların ve emekçilerin ölümüne neden olmayın. Halkın seçilmişlerine siyaset yolunu kapatmayın. Daha önce denenmiş ve Türkiye halklarına kan kaybettirmekten başka sonuç vermemiş yöntemlerin çözüm olmadığını bir kere daha haykırıyoruz” dedi. İşçi ve emekçilerin hem iş cinayetlerin ölümlere hem de bombalarla yapılan katliamlara bir arada karşı durması gerektiğinin altını çizen Akçer, “Biz emekçiler bir yandan bombalarla sindirilmeye çalışılarak katlediliyorken, bir yandan da iş güvencesi olmayan koşullarda çalışmaya zorlanıyoruz. Sadece 2016 yılının ilk 3 ayında 415 işçi arkadaşımızı iş cinayetlerine kurban verdik. Bu sayı her geçen gün artıyor. Buna hep birlikte dur demeliyiz” diye konuştu.  

'HEM ULUSAL HEM SINIFSAL ÇELİŞKİ YAŞIYORUZ’

DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, 1 Mayıs’ı baskıların arttığı bir dönemde kutladıklarını belirterek, “Ezilenlerin mücadelesi ortaktır. Ortak mücadele yürütüldüğü takdirde hem sınıfsal hem ulusal anlamda sömüren egemenleri geriletebiliriz. Biz Kürdistan’da hem ulusal hem sınıfsal bir çelişki yaşıyoruz. Ulusal haklarımız tanınmış değil. Kimlik haklarımız tanınmış değil, dil ve yönetme hakkımız da tanınmış değildir. Bu yüzden Kürt sorunu da tüm yakıcılığıyla devam ediyor. Aynı zamanda Kürdistan halkı yoksulluk ve issizlikle pençeleşiyor. Hem sınıfsal hem kimlik haklarımızı kazanabileceğimiz bir mücadeleyi birlikte yürütmek durumundayız. Biz çözüm açısından demokratik özerkliği öneriyoruz. Rojava’da inşa edilen yönetim modeli hem emek sorununu hem de Kürt sorununun çözümü olacaktır. Bizler de Rojava’daki sisteme yakın bir demokratik özerklikten yanayız” diye konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel de emekçilerin 1 Mayısını kutlayarak şunları belirtti: “Fabrikalarda, sokaklarda, iş yerlerinde, sendikalarda ve yaşamın her alanında egemenlere karşı mücadele edip direnmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi AKP hükümetinin torba yasağı adı altında çıkardığı kölelik yasası genelde tüm emekçilerin özel de ise kadınların emeğini görmezden geliyor. Biz HDP olarak, yok sayılan ve sömürülen tüm emekçilerin emeklerinin görünür olması için elimizden geleni yapacağız'." (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batman’da binlerce emekçi 1 Mayıs’ı kutladı

SONRAKİ HABER

Elazığ 1 Mayısı: Savaşa karşı barışı haykıralım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...