01 Mayıs 2016 10:18

Emekçiler Çorum'da taleplerini haykırdı

Çorum’da 1 Mayıs mitingine bin 500'e yakın emekçi katıldı. Taşeron çalışma ve kiralık işçiliğe karşı talepler haykırıldı.

Paylaş

Taner ŞİMŞEK
Çorum

Çorum’da DİSK ve KESK tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingine katılan bin 500’e yakın işçi ve emekçi, taşeron ve kiralık işçiliğe, kamunun tasfiye edilmesine karşı taleplerini dile getirdi.

İşçiler, özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya, sosyal güvenliğin tasfiyesine, iş cinayetlerine, işsizlik ve yoksulluğa karşı tepkilerini dile getirdi. Emekçiler, kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatmadığı bir Türkiye istedi.
DİSK ve KESK çağrısıyla Pirbaba Parkı’nda toplanan emekçiler, sloganlarla, marşlarla mitingin yapılacağı Saat Kulesi’ne doğru yürüdü.

1 Mayıs mitinginde KESK’e bağlı Eğitim Sen kitleselliğiyle dikkat çekerken, BES, SES, Tüm Bel Sen ve Tarım Orkam Sen sendikalarının pankartının arkasında yürüdü. Mitinge Olmuksan Kağıt Fabrikası’nda örgütlü bulunan Selüloz-İş üyesi kağıt işçileri de kitlesel bir şekilde katılırken, DİSK/Emekli-Sen, Sosyal-İş, Çağdaş Avukatlar Derneği, HDP, Emek Partisi, Emek Gençliği, Halkevleri ve Birleşik Haziran Hareketi üyeleri de 1 Mayıs mitinginde yerlerini aldı.

Özellikle inşaat işçileri, elektrik işçileri ve büro işçilerinin çeşitli sendika ve partilerle birlikte yürüdükleri görüldü. AKP hükümetinin neoliberal politikalarına karşı tepkilerin dile getirildiği mitingde inşaat işçileri ve tekstil işçileri, EMEP ile birlikte yürüyerek, çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çeken sloganlar attı.

1 Mayıs mitingi, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından başladı.
Mitingde KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Öztürk, DİSK Emekli Sen Başkanı Ömer Sözüdoğru ve Selüloz-İş Çorum Şube Başkanı İbrahim Kahraman birer konuşma yaptı.


 
GENÇLER ‘PARASIZ, BİLİMSEL VE DEMOKRATİK EĞİTİM’ İSTEDİ
 
Gençlerin 1 Mayıs mitingine ilgisi yüksek oldu. “Ne iş, ne eğitim, ne gelecek; gençlik hiçbirisinden vazgeçmeyecek”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” pankartını açan Emek Gençliği üyeleri, geleceksizliğe, kapitalizmin krizine, işsizliğe karşı taleplerini dile getirdiler. Mitingin en coşkulu kortejini oluşturan gençler, 68 gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı unutmadıklarını göstererek, “Yusuf, Hüseyin, Deniz; sürüyor, sürecek mücadelemiz” sloganını attılar.
Emek Gençliği tarafından yapılan açıklamada, 1 Mayıs’ın kapitalizme karşı bir mücadele günü olduğu belirtilerek, bu günde gençlerin de alanlarda olması gerektiği bildirildi.


 
‘KİRALIK İŞÇİLİĞİ KABUL ETMİYORUZ’
 
Selüloz-İş Çorum Şube Başkanı İbrahim Kahraman, kiralık işçiliği asla kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

1 Mayıs mitinginde bir konuşma yapan Kahraman, “Emek ve dayanışma günümüz kutlu olsun. Bu zorlu günlerde emekçilerin yanında olanlara selam olsun. Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybedenlere selam olsun. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm emekçilere selam olsun” dedi.

Türkiye’de neredeyse her gün emekçilerin hayatını kaybettiğini belirten Kahraman, “Artık iş cinayetlerinin yaşanmadığı bir ülke istiyoruz” ifadesini kullandı.

Şimdi de kiralık işçilik diye bir icat çıkarıldığını kaydeden Kahraman, “Daha önce kiralık ev, kiralık otomobil duymuştuk ama kiralık işçilik hiç duymamıştık. Bugün bunlar da başımıza geldi. Oysa biz ne otomobiliz ne de eviz, biz insanız insan.
Bilindiği gibi Ocak ayında asgari ücret 1300 lira oldu. Ancak 269 bin işçi de kapı önüne konuldu. Buradan işverenlere sesleniyorum; siz 5 gün 1300 lira ile geçinin ben de bir dahaki bayramda burada sizlerden özür dileyeceğim.
Bir de emeklilik konusu var. Milletvekilleri 2 yılda emekli olurken, bizler ise ancak mezarda emekli olabileceğiz” şeklinde konuştu.
 
KAĞIT İŞÇİLERİ KİTLESEL KATILDI


 
1 Mayıs mitingine kâğıt işçileri damga vurdu. Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve ardından uzunca süredir fabrika önünde bekleyerek tekrar sendikalı olarak iş başı yapan Olmuksan Kâğıt Fabrikası’nda çalışan Selüloz-İş üyesi işçiler, 1 Mayıs mitingine kitlesel bir şekilde katıldı.
“Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Kıdem tazminatımıza dokundurmayız”, Kiralık işçiliğe hayır”, “Taşerona hayır” gibi dövizler açarak yürüyen işçiler, ayrıca alanda bulunanlara lokum ikram ederek, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladılar.

1 Mayıs mitingi, okunan şiirlerin ardından sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te patlama haberini yapan DİHA muhabirine ulaşılamıyor

SONRAKİ HABER

Adıyaman’da emekçiler barış dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...