30 Nisan 2016 18:32

Çalışan diyabetliler haklarından habersiz

Doç. Dr. Oya Topaloğlu, Türkiye’de diyabetlilerin haklarından habersiz olduğunu belirterek, yüzde 60 çalışma yetisini kaybeden diyabetlinin malulen em

Paylaş

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Topaloğlu, Türkiye’de diyabetlilerin haklarından habersiz olduğunu belirterek, yüzde 60 çalışma yetisini kaybeden diyabetlinin malulen emekli olabileceğini kaydetti.

‘DİYABETLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK’

Diyabetlilerin haklarında bir takım kısıtlamaların görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Topaloğlu, “Diyabetli bireyin komplikasyonlarıyla ilgili değerlendirildiğinde çok ayrıntılı bilgi verilmediği, buna bağlı olarak da diyabetli bireylerin bazı haklardan mahrum kaldığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda Türkiye’de uygulanan birkaç yönetmelik var. Özürlülerle ilgili olan yönetmelikte; buraya diyabetli birey başvurduğunda, kurul raporlarını vermeye yetkili olan kurumlara başvurduğunda bir takım oranlar alabiliyor. Eğer yüzde 40 ve üzerinde bir engel oranı alıyorsa bir takım  haklardan faydalanabiliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Topaloğlu, bu hakları ise şöyle sıraladı: “Sosyal yardımlaşma haklarının yanında, hasta bir özürlü kimlik kartı ile belediyelerdeki indirimlerden faydalanabiliyor. Kamu çalışanları için ise, engelli kimlik kartı ile engelliler için ayrılan istihdam alanlarından yararlanma imkanı oluyor. 

‘DİYABETLİLER MAĞDUR EDİLİYOR’

Diyabetli bir bireyin diyabete bağlı olarak malulen emekli olmasının zor olduğunu ifade eden Doç. Dr. Topaloğlu, “Bunun olması için ciddi komplikasyonlar gelişmiş olması gerekir, bu da en az 2-3 organın hasarlı olması demektir.  Diyabetli bireyler aslında toplumda mağdur kalıyor” dedi.

‘DİYABETLİLER HAKLARINDAN HABERSİZ’

Diyabetli kişinin özel olarak sorgulamadığı sürece haklarından habersiz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Topaloğlu, hastanın günlük hayatını kısıtlayıcı komplikasyonları varsa ve başvurduğu hastanede hakları hakkında bilgi verilirse hastalar için çok daha faydalı olacağını vurguladı.

‘DİYABETLİ KİŞİLER EHLİYET ALAMAYABİLİR’

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte 4 ay önce değişikliğe gidildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Topaloğlu, “Diyabetli bireylerle ilgili ehliyet yönetmeliğinde bir takım kısıtlamalar getirildi. Eskiden özür oranına göre diyabetliler H sınıfı ehliyet alabiliyordu. Şimdi o madde yeni yönetmelikte kaldırılacak. Diyabetlinin ciddi bir komplikasyonu varsa, hipoglisemi (Kanda olağandan daha az şeker olması hastalığı) yaşıyorsa ve hipoglisemi yapan bir ilaç kullanıyorsa muhtemelen toplu taşıma araçları ve iş makinesi gibi alanlarda almak istediği ehliyet için sıkıntılar olacak. Bu biraz da hem hastayı korumak hem de başkalarının sağlığını korumak adına verilmiş kararlardır. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi Filmleri Festivali umut öyküleriyle başlıyor

SONRAKİ HABER

Bergama’da yıllar sonra 1 Mayıs kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...