30 Nisan 2016 10:33

Güneşli'de nakış işçilerinden 1 Mayıs yürüyüşü

İstanbul Güneşli'de 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartının arkasında toplanan nakış işçileri yerel 1 Mayıs kutlaması yaptı.

Paylaş

İkitelli, Güneşli, Bağcılar sanayi havzalarında çalışan işçiler 1 Mayıs öncesi yürüyüş gerçekleştirdi. Patronların düşük ücretlerle günde 12-16 saat çalışma dayattığına dikkat çeken işçiler, kölelik koşullarına karşı birlik ve mücadele çağrısı yaptı. Suriyeli mülteci işçilerin de katıldığı yürüyüşte, bugün Bakırköy halk pazarında yapılacak 1 Mayıs kutlamasına çağrı yapıldı. 

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS Avrupa Yakası Temsilciliği, Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube, TGS İstanbul Şubesi; DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şube; Hak-İş’e bağlı Liman-İş Ambarlı Temsilciliği ile KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen İstanbul 1 No’lu Şube ve Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube’nin çağrısıyla çağrısıyla eski Hürriyet gazetesi binası önünde toplanan işçiler, buradan Yaşar Acar Cami önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Köle değil işçiyiz hep birlikte güçlüyüz”, “Sendika hakkımız söke söke alırız”, “Sendika sigorta sekiz saat iş günü”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganları atıldı. İşçiler “Kıdeme uzanan eller kırılır”, “Kıdem tazminatı haktır el konulamaz”, “İşçi ölümleri kedir değildir”, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “Kiralık işçi olmayacağız”, “Zam zulüm işkence işte AKP” yazılı dövizler taşındı. Yürüyüşe EMEP üyeleri de destek verdi.  

‘SENDİKALI OL’ ÇAĞRISI

Yürüyüşün ardından açıklama yapan nakış işçisi Masum Baş, “Biz bu bölgenin yabancısı değiliz. Bağcıları’nı farklı bölgelerinde yaşayan sanayi bölgelerinde kölece çalıştırılan işçileriz. Bir yandan da her gün ölüm haberleri geliyor, bombalar patlıyor. Bizler savaşa değil emekçiye bütçe demek için geldik. Savaşa hayır demek için geldik. Fabrikalarda 12-16 saat çalışmak istemediğimiz için geldik. Yan yana gelmedikçe üzerimizdeki baskı daha da artacak. Bunun için herkesi Bakırköy’deki 1 Mayıs mitingine davet ediyoruz” dedi. 

Sendikalar ve işçiler adına açıklama yapan DERİTEKS Avrupa Sorumlusu Veysel Aslan da “Gün 12-16 saat çalıştırılmak zorunda bırakılan, çalışma şartları patronun iki dudağı arasında olan, köle gibi çalıştırılmaya mahkum edilen biz işçileri bu koşulları düzeltmek ve örgütlenmek için buradayız” dedi. 9 aydır nakış işçileriyle örgütlenme çalışması yürüttüklerini, patronların bunu engellemek için her türlü baskı ve iftira yolunu kullandığını anlatan Aslan, “Aldığımız ücretle mutfakta tenceremizi kaynatamadığımız, bir kilo et alamadığımız, ailemizle dışarı çıkmanın ve tatil yapmanın hayal olduğu bir koşuldayız. Bunu değiştirmenin yolu sendikalı ve örgütlü çalışmadır” dedi. 

Aslan işçi haklarının kazanılması, savaşsız bir yaşam, halkların kardeşçe yaşadığı bir dünya için herkesi Bakırköy’de düzenlenecek 1 Mayıs mitingine davet etti. 

BELİRLEYİCİ OLAN İŞÇİLERİN MÜCADELESİ

Emek Partisi MYK Üyesi Levent Tüzel de savaşa, sömürüye, eşitsizliğe, baskılara, mülteci sömürüsüne, kadın cinayetleri ve çocuk istismarına, kapitalist egemenliğe ve emperyalist yayılmacılığa karşı barış ve kardeşlik talepleriyle 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyledi. Meclis gündemine getirilen kiralık işçilik tasarsıyla bütün işçilerin köle haline getirilmek istendiğine dikkat çeken Tüzel, “Acımasız kapitalist sömürünün siyasetteki yüzü olan hükümet partisi AKP, bu saldırıları terör ve savaş ortamında, bizleri sesi çıkmayacak hale getirerek çıkarmak istiyor. Birliğimizi parçalamak için kardeşliğimizi bozuyor, dini istismar ederek birbirimize kışkırtıyor. Geleceğimizi ve çocuklarımızın güven içinde yaşadığı bir ülkeyi kazanmak zorundayız. Bunu belirleyecek olan da işçi ve emekçilerin mücadelesi olacaktır” diye konuştu.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 1 Mayıs çağrıları: Dumanı dağıtacak güç bizde

SONRAKİ HABER

Bornova Belediyesi şantiyelerinde 1 Mayıs coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa