30 Nisan 2016 10:11

Ankara'da 1 Mayıs çağrıları: Dumanı dağıtacak güç bizde

Ankara’da Kolej Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının hazırlıkları tamamlanırken, kutlamalar dün ve bugün yerellerden başladı.

Paylaş

Ankara’da Kolej Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının hazırlıkları tamamlanırken, kutlamalar dün ve bugün yerellerden başladı. OSTİM, Batıkent, Mamak ve ODTÜ’de yapılan kutlamalarda insanca çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için tüm emekçilere mücadele çağrısı yapıldı.

Ankara’da Türk-İş, KESK, DİSK’e bağlı sendikalar ile TMMOB Ankara şubeleri ve Ankara Tabip Odası, yarın Kolej Meydanı’nda saat 13.00’te ortak 1 Mayıs mitingi gerçekleştiriyor. “Güvenceli iş, güvenceli gelecek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük” şiarıyla gerçekleştirilen miting öncesi birçok ilçe ve sanayi bölgesinde yoğun çalışma yürütüldü.

OSTİM’da dün metro çıkışı önünde bir araya gelen işçiler, davul ve zurna eşliğinde bildiri dağıttı. Bildiri dağıtımından sonra OSTİM işçileri adına konuşan Emre Uçak, “OSTİM’de hâlâ binlerce sigortasız işçi çalıştırılıyor. Sigortalı olanların primi ise gerçek ücret üzerinden değil asgari ücret üzerinden yatırılıyor. OSTİM’de her yerinde işçiler adeta ‘Allah’a emanet’ çalıştırılıyor. 20 işçi kardeşimizi is cinayetinde kaybetmemiz yetmedi. İşçinin sağlığı, güvenliği hâlâ yük hâlâ maliyet ve hâlâ lüzumsuz olarak görülüyor” dedi.

OSTİM’de işçilerin hiçbir sosyal imkanının olmadığını bekleten Uçak, beslenme, sağlık, dinlenme ve eğitime ilişkin imkan ve tesislerinin bulunmadığını söyledi. Ulaşımın OSTİM işçisinin en büyük problemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Uçak, “İşçi zaten ‘kuş’ kadar ücretinin önemli bir kısmını ulaşıma veriyor” dedi. Uçak, tüm işçi ve emekçileri yarın Kolej Meydanı’nda yapılacak kutlamaya çağırdı.

ODTÜ’DE HEP BİRLİKTE

ODTÜ’de ise Eğitim Sen, Tez Koop-İş, Genel-İş ve öğrenciler kütüphane önünde buluşarak fizik bölümüne yürüdü. Güvencesiz çalışma ve taşeron uygulamasına tepkinin öne çıktığı yürüyüşün ardından yapılan açıklamada tüm toplumun derin bir korku, baskı ve öfke atmosferinin içine çekilmek istendiği söylendi. Bunlar yaşanırken emekçilerin ekmeğine, geleceğimize, iş güvencesine karşı yürütülen saldırıların da arkasının kesilmediği belirtilen açıklamada, yapılan her düzenlemeyle, emekçilere “müjde” diye sunulan her yasayla elde avuçta kalan son kırıntıların, son hakların kaybedildiği ifade edildi.

İşçi sınıfına karşı vahşice saldırılırken kamu emekçilerinin de bundan nasibini aldığı ifade edilen açıklamada, performans sistemi, kariyer basamakları gibi uygulamalarla, 657 sayılı Yasa’da yapılacak değişiklerle tüm kamu emekçileri güvencesizliğin pençelerine bırakılmak istendiği dile getirildi. Üniversitelerde YÖK’e ve rektörlere verilen yetkilerle üniversitede her türlü aykırı sesin, hakkını hukukunu arayan üniversite emekçilerinin bastırılmak istendiği ifade edilen açıklamada, “Saydığımız tüm saldırılar işçi-memur ayrımı olmaksızın hepimize, çocuklarımızın geleceğine yönelik topyekün bir saldırıdır. Bu saldırıya tüm işçiler, emekçiler olarak topyekün bir cevap verme zamanımız geldi” denildi.

KORKUTMAK İSTEYENLERE KARŞI

Ankara Batıkent’te bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri 1 Mayıs’ı kendi semtlerinde kutladı. Batıkent metro önünde yapılan buluşmada halaylar çekildi, Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. Basın açıklamasında konuşan Sıddık Akın, “Bombalarla, katliamlarla bizleri korkutmaya, evlerimize hapsetmeye çalışanlara karşı; haklarımız için insanca yaşam ve çalışma koşulları için parasız eğitim parasız sağlık için, eşit-özgür- demokratik bir ülke için 1 Mayıs’ta tüm işçi ve emekçileri sesini yükseltmeye alanlarda taleplerini haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

‘DUMANI DAĞITACAK GÜÇ BİZDE’

Mamak’ta ise Hacı Bektaşi Veli (Tekmezar) Parkı’nda forum gerçekleştirildi. Forumda laiklik tartışmalarından çocuk istismarına, savaş ve çatışmalardan kiralık işçiliğe kadar pek çok konu gündem olurken, artan baskı ve saldırılara karşı birleşik bir mücadele çağrısı yapıldı. Forumda Sendika Uzmanı Engin Sezgin ve  Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Satı Burunucu Çalı da konuşmacı olarak yer aldı. Engin Sezgin, “Taşerona kadro veriyoruz” diyen AKP’nin aslında sermayenin önündeki son engelleri de kaldırmayı amaçladığını söyledi. Satı Burunucu Çalı da, “Emekçilere gelen tüm saldırılar savaşın eşiğinde yapılıyor. 1 Mayıs’ta sözümüzü söyleyeceğiz ve meydan boş değil diyeceğiz. Dumanı dağıtacak güç bizde” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin yeni hedefi HDP’li danışmanlar

SONRAKİ HABER

Güneşli'de nakış işçilerinden 1 Mayıs yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...