29 Nisan 2016 12:18

1 Mayıs kutlamaları işyerlerinden başladı

İllerde bir yandan merkezi kutlamalar için çalışmalar sürerken, diğer yandan işyerlerinde ve sanayi bölgelerinde yerel kutlamalar yapılıyor.

Paylaş

İllerde bir yandan merkezi kutlamalar için çalışmalar sürerken, diğer yandan işyerlerinde ve sanayi bölgelerinde yerel kutlamalar yapılıyor. Yerel kutlamalarda işyerlerine özgü sorunları dile getiren işçi ve emekçiler, artan saldırılara karşı merkezi mitinglere kitlesel katılma çağrısı yaptı.

İzmir’de Dokuz Eylül Hastanesi'nde örgütlü Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş ve KESK'e bağlı SES ile Eğitim Sen işyeri temsilcilikleri ortak eylem yaptı. Poliklinikler önünde toplanarak yürüyüşe geçen Dokuz Eylül Hastanesi emekçileri “Yaşasın 1 Mayıs” yazan pankart açtı. Taşeron işçilerin kitlesel katıldığı eylemde sağlık emekçileri, kıdem tazminatının fona devredilmesinden vazgeçilmesi, kiralık işçileri bürolarının kurulmaması, taşerona kadro, iş güvencesi, yıpranma payı ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması taleplerini dövizlere taşıdılar. Yürüyüşte sık sık “Taşerona köle olmayacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Taşeron çalışma yasaklansın” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Hasta yakınları da alkışlarla destek verdi.

'KAZANIMLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR'

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan taşeron işçi Bahar Kangür, işçi sınıfının tarihsel kazanımlarının tek tek elinden alındığını belirtti. İnsanca koşullarda çalışmak insanca yaşamak istediklerini de ifade eden Kangür, şunları söyledi: “Savaş ve çatışma koşullarının sürdüğü bugünlerde emek sömürüsü ve hak gasplarının artması bir tesadüf değildir. Ölümler gerçeklerin üzerini örtmeye yetmiyor. İş cinayetleri, kadın cinayetleri, tacizler, tecavüzler giderek yaygınlaşırken, sadece ekonomik yoksulluğa değil yozluğa yobazlığa boğulurken; korku ve şiddet politikalarıyla yönetilirken bizler önümüze konulan yalan müjdeli haberlere kanmıyoruz, kanmayacağız. İşten atılmalar ve polis baskılarıyla sendikal örgütlenme üzerindeki baskılar artırılıyor. ancak bizler biliyoruz ki sendikalarımızda örgütlü olmadan hep birlikte sesimizi yükseltmeden kazanamayacağız.” (İzmir/EVRENSEL)


BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ ÖNÜNDE 1 MAYIS KUTLANDI!

İstanbul’da Beylikdüzü Belediyesi önünde 1 Mayıs kutlaması yapıldı. MMO Beylikdüzü İlçe Temsilciliği, DİSK’e bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve Genel-İş 2 No’lu Şube, KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube ile Hak-İş’e bağlı Liman-İş Ambarlı Temsilciliğinin çağrısıyla yapılan kutlamaya farklı iş kollarından işçiler katıldı. Kutlamada konuşan Genel-İş Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Taşeron işçilerin kadroya alınması, insanca yaşayacak bir ücret, adaletli bir gelir ve iş kazalarında ölmemek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız” dedi. Çiftçi tüm işçi ve emekçileri Pazar günü Bakırköy’de yapılacak olan 1 Mayıs mitingine katılmaya çağırdı.

Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Kadri Kılıcı da “Kitlesel bir 1 Mayıs mitingiyle emekçilerin bir araya gelmesini sağlayıp saldırılara karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği vurgusunu yapmalıyız” dedi. MMO Temsilcisi Erkan Sarıoğlu da taşeron çalışmaya, kıdem tazminatının fona devredilmesine, savaşa ve sömürüye karşı insanca yaşama ve insanca çalışma talebiyle 1 Mayıs’ta Bakırköy’de olacaklarını bildirdi. Kutlamaya katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da hükümetin Taksim yasağını eleştirdi. (İstanbul/EVRENSEL)


İKİTELLİ'DE HALAYLARLA

Küçükçekmece'nin İkitelli semtinde dün akşam 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Özgürlük Parkında yapılan 1 Mayıs Emek Şöleni, geçmişten bugüne mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. Mahalle halkının yoğun katıldığı şölende, açılış konuşmasını Halkevleri'nden İlke Acar yaptı. Acar, “Ezilen ve ayrıştırılan tüm halklar 1 Mayıs gününde emeğine sahip çıkmak için din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeden omuz omuza sokaklara çıkmaya devam ediyor” dedi. daha sonra 1 Mayıs’ın tarihini anlatan sinevizyon gösterimi yapılan şenlik, şarkılar, Türküler ve halaylarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)


SULTANGAZİ'DE LİSELERDE KUTLANDI

İstanbul Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi`nde bulunan Şair Abay Konanbay Lisesi öğrencileri okullarının konferans salonunda 1 Mayıs`ı kutladı. 1 Mayıs önemine dikkat çeken öğrenciler, kendi oluşturdukları müzik grubuyla bir dinleti verdi. Etkinlik öğrenciler ve öğretmenler1 Mayıs`ın anlamına ilişkin konuşmalarıyla devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)


ESENYALI’DA KADINLAR VE GENÇLER KUTLADI

Pendik Esenyalı’da 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve Esenyalı Gençlik Kültür Evinin çağrısıyla kadın derneği önünde yapılan kutlamaya 200’e yakın kişi katıldı. Kutlamaya yöre dernekleri de destek verdi. Sinevizyon gösterimi ve kadın derneği korusunun müzik dinletisinin olduğu kutlamada, yarın Bakırköy’de yapılacak kutlamaya çağrı yapıldı.Yapılan konuşmalarda, işyerlerinde ve mahallelerde yaşanan sorunlara karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı. Ücretsiz ve güvenilir kreş talebinin dile getirildiği etkinlikte, kadınları yönelik cinsel saldırılara tepki gösterildi. Etkinlikte sorunların çözümü için birlikte mücadele çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


AVCILAR: 1 MAYIS'IN ARDINDAN DİRENİŞ VAR

Avcılar’da çalışma yürüten sendikalar ve Avcılar Emek ve Demokrasi güçleri 1 Mayıs kutlaması yaptı. Marmara Caddesi girişindeki heykel önünde toplanarak belediye binası önüne yapılan yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen Temsilcisi Özlem Tolu, taşeronlaştırmadan, özelleştirmeye ve artan baskılara kadar sorunları sıralayarak “Emek, barış ve demokrasi için herkesi 1 Mayıs’ta Bakırköy’de yapılacak mitinge çağırıyoruz” dedi.

Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir de belediyede temizlik işlerinden işten atılan 32 taşeron işçinin işe geri alınmasını istedi. Özdemir,  bu talebin kabul edilmemesi halinde 1 Mayıs’ın ardından belediye önünde direnişe geçeceklerini bildirildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da grev bayrağı metal işçilerinde

SONRAKİ HABER

TGS ve TGC basın özgürlüğü ihlallerine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...