29 Nisan 2016 12:00

‘Erken çocuk evliliğine izin’ AYM’de

Gündem Çocuk Derneği’nin, çocuk evliliklerine mahkemeler yoluyla verilen iznin iptali için açtığı topluluk davası bugün görüldü.

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Gündem Çocuk Derneği’nin, çocuk evliliklerine mahkemeler yoluyla verilen iznin iptali için açtığı topluluk davası bugün görüldü. Ankara 10. Aile Mahkemesi çocuk evliliğine iznin Anayasa'ya  ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğu iddiasını incelemesi için dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderme kararı verdi.

Kendisinden 10 yaş büyük olan A. Ç. ile 13 yaşında evlendirilen kız çocuğunun evliliğini dava eden Gündem Çocuk Derneği, açtığı Topluluk Davası ile emsal bir örnek oluşturdu. 1999 doğumlu kız çocuğu 3 yıl önce kendisinden 10 yaş büyük kuzeni ile evlendirilmişti. Şu an 17 yaşında olan çocuk bu süre içerisinde bir düşük yaptı, bir de çocuğu oldu.

ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI DİKKATE ALINSIN

Konuyu mahkemeye taşıyan derneğin ilk duruşmasında hakimin sorularını yanıtlayan anne ve baba, “Okulu kendi isteğiyle bıraktı. Zaten teyzesinin oğlu, birbirlerini görüp beğenmişler, biz de verdik. 3 senedir damat A.Ç. ile birlikte yaşıyorlar, bir de çocukları var” dedi.

Gündem Çocuk Derneği  Avukatı Şahin Antakyalıoğlu ise, “Gündem Çocuk Derneği, çocuk haklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda Anayasa'nın 5, 10,17 ve 41. maddeleri gereğince anayasaya aykırıdır. Bu nedenle mahkemece anayasa mahkemesine gidilmesini talep ediyor ve asıl davanın reddini talep ediyoruz” dedi.

GÖZLER AYM’DE

Mahkeme heyeti, “Erkek ve kadın 17 yaşını dolmadıkça evlenemez” hükmü yer alan TMK 124. maddenin, Anayasanın  5, 10, 17 ve 41. maddeleri ile Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğu iddiasını incelemek üzere dosyayı Anayasa mahkemesine gönderme kararı verdi.

Duruşma sonrası Adliye önünde Gündem Çocuk Derneği bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Derneğin avukatı Şahin Antakyalıoğlu, “Günümüzde çocuk hakları ihlali konusunda erken evlilikler önemli bir yer tutuyor ve yapılan her üç evlilikten biri erken yaşta evlilik. Bu koşullarda çocuğun; eğitim, sağlık, barınma, bakım hakkını engelleyen ve ticari cinsel sömürü olarak karşımıza çıkan erken evlilik konusunda da umarım anayasa mahkemesi çocuğun üstün yararını dikkate alarak karar verir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Masum bir cami gezisi değil

SONRAKİ HABER

Almanya’da grev bayrağı metal işçilerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa