28 Nisan 2016 18:17

Federal Mogul’da üretim tam gaz, ücretler adaletsiz

Türkiye’nin en büyük piston fabrikalarından Federal Mogul'da huzursuzluk bitmiyor. İşçiler çalışma koşullarına ve Türk Metal'e öfkeli.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Türkiye’nin en büyük piston fabrikalarından biri olan Federal Mogul fabrikasında huzursuzluk bitmiyor. Geçtiğimiz yıl metal direnişi esnasında sendikaları Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal’e geçen işçilerin bir kısmı işten atılmış; bu süreçte Türk Metal’den istifa etmeyen işçiler kapsam dışına alınarak maaşlarına zam yapılmıştı. Asgari ücrete gelen zamla birlikte yaşanan adaletsizliğin artması, işçilerin sabrını zorluyor.

10 yıldır Federal Mogul fabrikasında çalıştığını belirten bir işçi, "Metal direnişinin ardından istifa sürecinde Türk Metal’den istifa etmeyen bütün arkadaşlarımız kapsam dışına alındı, yani maaşlarına zam geldi. Önce bu arkadaşlarımız ayar kısmına verilmişti, baktılar ki yetiştiremiyorlar; tekrar bizimle aynı işi yapmaya devam ettiler. Yani şöyle düşünün aynı işi yaptığımız arkadaşımla benim aramda en az bin TL ücret farkı var. Ben onlara bu zammı neden yapıyorsunuz diye sormuyorum, benim hakkımı neden yediklerini soruyorum" diye tepki gösterdi.

ÜRETİM MÜDÜRÜNDEN İŞÇİYE: SEN Mİ HASTASIN ANNEN Mİ?

Çay molasına bile çıkarılmadıklarını belirten Federal Mogul işçisi, "Biz bu kadar ağır koşullarda çay molasına bile çıkmadan çalıştırılırken, insan yerine konulmuyoruz. Bir arkadaşımızın annesi kalçasını kırdığı için üst üste izin alıp rapor kullandı diye üretim müdürü; ‘Hayırdır usta senin mi kalçan kırıldı, annenin mi kalçası kırıldı’ dedi ve bu işçi dayanamayıp, kendi isteğiyle işten ayrıldı" dedi.

Geçtiğimiz günlerde işten atılan bir başka işçi ise, "Ben içerdeki arkadaşlarıma gözdağı olsun diye işten atıldığımı düşünüyorum. Her fırsatta yapılan bu haksızlığı dile getirdiğimizde sendika bize 'sabırlı olun, 2017’yi bekleyin' diyordu. Sendika da patron da içerideki huzursuzluğun farkında, bunun için de bazı arkadaşlarımızı kapsam dışına alıp işçiler yan yana gelemesin diye böyle zam yaptılar. Ben hakkımı helal etmiyorum, bizim bir çay molamıza bile sahip çıkamayan sendikadan ne beklenir ki zaten" diyerek tepkisini dile getirdi.

TÜRK METAL'DEN 1 MAYIS'TA ÇANAKKALE GEZİSİ!

Bir işçiye 1 Mayıs’a ilişkin fabrikada ne gibi tartışmalar yürüdüğünü sorduğumuzda "Sendika temsilcileri gelip, 1 Mayıs’ta Çanakkale’ye geziye gidiyoruz diye duyuru yaptı. 1 Mayıs’ta talepleriniz neler diye soran olmadı. Zaten belli kişilere gidip soruyorlar, koskoca fabrikadan 60 kişi bile gitmiyor 1 Mayıs’a" yanıtını verdi.

1 Mayıs’a dair beklentilerini sorduğumuz başka bir işçi ise, "Ben 20 yıldır bu fabrikada çalışıyorum, bizi bir gün olsun insan yerine koyduklarını görmedim. Onların gözünde ürettiğimiz pistonlardan daha değersiziz. O yüzden 1 Mayıs benim günüm diyemiyorum. Türk Metal her yıl olduğu gibi bu yıl da bölüm bölüm gezip bazı işçilere 'Çanakkale’ye geliyor musunuz' diye sordu o kadar. 1 Mayıs nedir? Niye kutlanır, işçilerin talebi nedir umrunda değil onların. Benim en büyük talebim bu adaletsizliğin son bulması, herkesin hak ettiği ücreti alması" dedi.

'KIVILCIMI BEKLİYORUZ'

İşyerinde yaşanan ücret adaletsizliğinden dolayı, kimsenin huzurunun kalmadığını belirten işçiler, sendikanın her türlü memnuniyetsizliğe karşılık 2017 yılını işaret ettiğini belirtiyor. Federal Mogul işçileri "Bizler şimdiden 2017 yılına hazırlanmalıyız. Taleplerimiz ortak, birlikte olmaktan başka şansımız yok. Herkes sendikaya karşı çok öfkeli ve ufacık bir kıvılcımı bekliyor. 2017 yılına Türk Metal’in hiçbir hazırlığı yok ama biz işçiler şimdiden taleplerimizi tartışıyoruz" diye çağrıda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Halep'in doğusunda 30 IŞİD'li öldürüldü

SONRAKİ HABER

Aydın'daki orman yangını saatler sonra kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...