28 Nisan 2016 13:35

AKP’nin dayatmaları yumruklu kavga getirdi

Meclis Anayasa Komisyonu’nda AKP ve HDP'li milletvekilleri arasında bir kez daha yumruklu kavga yaşandı. Kavga sonrası görüşmeler ertelendi.

Paylaş

Anayasa Komisyonu’nda dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin görüşülmesi sırasında sık sık arbede yaşandı.

Dün gece HDP Milletvekili Ferhat Encü’nün Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaptığı sırada başlayan gerilim ve fiziki saldırı bugün de sürdü. Anayasa değişikliği görüşmelerinde HDP’lilere dönük sözlü hakaretler ortamı gerdi. Komisyonda yumruklar konuştu. Milletvekilleri hastanelik oldu. Komisyon görüşmeleri de pazartesi gününe ertelendi.

SABAH SÖZLÜ SATAŞMA AKŞAM YUMRUKLU KAVGA

Komisyon görüşmeleri sabah 11.00’de başladı. Salonun küçük olması gerginliğe neden oldu. HDP’li vekiller görüşmelerin Genel Kurul’da yapılmasını istedi, AKP’liler itiraz edince tansiyon yükseldi. ‘Çare’ olarak görüntü alan gazeteciler salondan çıkarıldı. HDP’liler yine itiraz etti

Komisyon çalışması başlamadan önce HDP’li Mithat Sancar Türkiye’nin, dünyanın gözünün komisyonda olduğunu belirterek, basının çekim yapmasının engellenmemesini istedi.  

POLİS KOMİSYONDA GAZETECİLERE MÜDAHALE ETTİ

Tartışma bu şekilde sürerken AKP’li bazı kadın milletvekilleri görüntü çeken gazetecileri hedef alarak, polisin dışarı çıkarması talimatı verdi. Bunun üzerine içeriye Meclis polisi girdi.

Ortam bir anda gerildi. Bazı AKP’li vekillerin HDP’li kadın vekillerin üzerine yürümesi üzerine gerginlik daha da arttı. Plastik su bardakları, klasörler havada uçuştu, araya danışmanlar ile milletvekilleri girdi. Bu arada bazı AKP’li kadın vekillerin bir gazeteciyi hedef alarak polise “bunu dışarı çıkarın” diye talimat vermesi dikkat çekti. Polis amirinin o kişiyi başka bir kapıdan dışarı çıkarmak istemesine ise HDP’li vekiller izin vermedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “polis salona girdi, burası karakol değil, polisin ne işi var” diye bağırdı. AKP’liler HDP’lileri “kurgu yapıyorlar” diye suçlarken, HDP’liler itiraz etti. “Dağ başı mı burası, dün dayak attınız, bugün de mi atacağınızı sanıyorsunuz” diye seslendiler.

Görüşmelerin 15.00’dan sonraki bölümünde ise, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken sözlü tartışmaya girdi.

Baluken "Sizi nezakete davet ediyorum" diyen Bozdağ'a, "Oturacak yerimiz yok neyin nezaketinden bahsediyorsunuz" sözleriyle yanıt verdi.

Bozdağ'ın "Sabahtan beri ileri geri konuşuyorsunuz" sözleri üzerine ise HDP'li milletvekillerinin üzerine yürüyen AKP'li milletvekilleri onları itti. HDP milletvekillerinden Feleknas Uca'nın kolunu tutarak çeken AKP'liler, milletvekillerinden Ayşe Acar Başaran'ı da itti.

Yaşanan arbede bir süre sonra kavgaya dönüştü. AKP'li vekillerin saldırısına maruz kalan HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'ın dudağı patladı, burnu ise kanadı.

Meclis’e ambulanslar geldi. Milletvekilleri darp raporu almak için hastaneye gitti. AKP’li İhsan Yavuz, Yusuf Başer ve Mehmet Demir ile HDP’liler Ahmet Yıldırım, Garo Paylan darbe aldı.

Kavganın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi.

Görüşmeler Pazartesi'ye ertelendi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Üstünlük takva ile olur

SONRAKİ HABER

TFF, 4-0'lık Fenerbahçe galibiyetini tescil etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...