28 Nisan 2016 13:09

CHP’nin dokunulmazlık tavrı: Korkunç ama evet!

Meclis Anayasa Komisyonu’nda, parlamentoda fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren görüşmeler başladı.

Paylaş

Meclis Anayasa Komisyonu’nda, parlamentoda fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren anayasa değişiklik teklifi görüşmesinde gergin anlar yaşandı. Komisyon görüşmeleri adeta AKP ile HDP’liler arasında geçerken, CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan dışında CHP’den konuşan olmadı.

Sabah saatlerinden itibaren gergin geçen görüşmeler sırasında iki kez söz alan Tezcan, AKP’li Komisyon Başkanı Mustafa Şentop’un milletvekili danışmanlarının çıkarılması girişimine karşı çıktı. Bugüne kadar böyle bir tartışma yaşanmadığını, danışmanların komisyona gidip geldiğini, bu geleneği değiştirmenin anlamı olmadığını söyledi. Ayrıca görüntülü basının çıkmaması gerektiğini de belirten Tezcan, teklifin geneli üzerinde ise partisinin destek yönündeki görüşünü dile getirdi.
Uzun zamandır tartışılan dokunulmazlıklar konusunda bu teklif ile geçici bir durum yarattığını, oysa AKP ve CHP liderlerinin geçmişte canlı yayında dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda söz verdiklerini, ama seçim bitip AKP iktidar olunca bu sözün gereğinin yerine getirilmediğini belirten Tezcan, “bu yargıya güvenmiyoruz” denildiğini söyledi.

CANLI YAYINDA SÖZ VERİLDİ AMA

Kalpazanlıktan, resmi evrakta sahteciliğe kadar dosyalara vurgu yapan Tezcan tüm ısrarlara rağmen dokunulmazlıkların gündeme getirilmemesini eleştirdi. Zamanında ele alınsa bu kadar birikme olmayacağını da belirten Tezcan, CHP’nin bu konudaki tutumunun değişmediğini savundu. Geçici bir düzenleme değil, kalıcı bir çözüm bulunmasını öneren Tezcan, dört bakan hakkındaki yolsuzluk iddiaları olduğunda neden dokunulmazlıkların getirilmediğini sordu.  Eski bakanların dokunulmazlığının hala sürmesini de eleştiren Tezcan, teklifte, “Milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıralım, bakanların dokunulmazlığı ömür boyu sürsün” denildiğini söyledi. Tezcan’ın “bu teklif adalet ve eşitlik ilkesine aykırı” sözlerine, HDP’lilerden “ama evet, ama evet” sesleri yükseldi. HDP’liler evet demeleri için bir tek gerekçe sorarken, Tezcan, herkesin görüşünün ayrı olduğunu ifade etti.  Tezcan’ın uzun süren ve AKP’yi, dokunulmazlık teklifini eleştiren konuşmasının ardından ise bu teklifi oy kullanacakları, evet verecekleri yönündeki ifadesi yine HDP’lilerden tepki gördü.

DOKUNULMAZLIK GÖRÜŞMELERİNDE ARBEDE ÇIKTI

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de CHP Anayasa Komisyonu üyesi Bülent Tezcan’ın AKP’nin teklifine evet diyeceğini açıkladığı konuşmasını Twitter’da paylaştı. HDP’li Kürkçü, CHP’li Tezcan’ın “AKP teklifi korkunçtur, Anayasa’ya, insan haklarına aykırıdır. Ama evet diyeceğim. Hayır dedi dedirtmem” diye konuştuğunu aktardı.

Komisyonda adeta yok hükmünde olan CHP’lilerden Tezcan dışında konuşan İzmir Milletvekili Musa Çam ise uzun çalışma saatine itiraz ederek, “ bir sendikacı olarak angarya çalışmaya hayır diyorum. Ara verelim, arkadaşlar ihtiyaçlarını gidersinler” dedi.

MHP'de teklife destek verdi. MHP adına konuşan Afyon Milletvekili Mehmet Parsak teklifin eksik ve yanlışlıklar içerdiğini söylemesine rağmen yanında olduklarını ve evet yönünde oy kullanacaklarını ifade etti.

Komisyon saat 15.30’a kadar aralıksız çalışmasını sürdürürken, bunların dışında hiçbir CHP’li milletvekili söz almadı. Komisyon çalışmalarına 17.00’den itibaren devam edilmesi kararı alındı.

Ancak aranın ardından komisyonda bir kez daha yumruklu arbede çıktı. Bunun üzerine görüşmelere ara verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ala: Örgütü tespit ettik ama henüz açıklamayacağız

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Üstünlük takva ile olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...