28 Nisan 2016 01:16

Neden Esenyurt’ta kutlamayalım ki?

Esenyurt’ta gıda işçileri ve sendikalar hem fabrika önlerinde hem ilçe merkezinde hem de Bakırköy’de yapılacak kutlamalar için hazırlanıyor

Paylaş

Eren KARAAĞAÇ
İstanbul

Esenyurt’ta gıda fabrikasında çalışan işçiler ve sendikalar hem fabrika önlerinde hem ilçe merkezinde hem de Bakırköy’de yapılacak kutlamalar için hazırlıklarını sürdürüyor. Bir yandan işçilere talepleriyle birlikte alanlara çıkma çağrısı yapılırken diğer yandan 1 Mayıs’ın tarihi ve anlamı işçilere anlatılıyor. Biz de aynı gıda fabrikasında çalışan 4 işçi ile 1 Mayıs’ı konuşmak için bir araya geliyoruz.

İşçilerin ikisi 10 yıldır diğer ikisi ise 1.5 yıldır aynı fabrikada çalışıyor. 1 Mayıs deyince akıllarına işçi bayramı olmasının yanı sıra son birkaç yıldır Taksim merkezli yaşanan polis saldırıları nedeniyle gaz, cop ve biber gazı geliyor. Bir işçi ise yaşanan canlı bomba saldırılarına dikkat çekiyor. İşçilerin kalabalık alanlarda bulunmaktan çekindiğini vurguluyor. İşçilerden biri daha önce Taksim ve Gebze’de yapılan kutlamalara katılmış. 1 Mayıs’a katıldıktan sonra kimi arkadaşların kendisine suçluymuş gibi davrandığını söylüyor. Bu seneki kutlamalar diğerlerinin ilk 1 Mayıs’ı olacak.

FABRİKAMIZ BURADA 

Alan tartışmaları sendikaların tartışmaları gibi olmasa da farklı boyutlarda onların da gündeminde. İşçilerden birinin; “Neden Esen-yurt’ta  kutlamıyoruz” sözüne diğerleri de destek oluyor. “Fabrikalarımız burada neden gidip başka yerlerde kutlama yapalım ki!”

Buluşmaya iki işçi o gün işyerlerinde geçirdikleri küçük kazalar nedeniyle yaralı geliyor. İrili ufaklı bolca iş kazası yaşanıyor işyerlerinde. İş kazalarının kaynaklarından biri de uzun çalışma saatleri. Talepleri de bunun değişmesi yönünde. Ücretlerin artması, sosyal hakların tanınması, psikolojik baskıların son bulması da diğer talepler. 

ÖNCEKİ HABER

Talepler etrafında her yerde güçlü 1 Mayıs!

SONRAKİ HABER

İş cinayetleri bizim de derdimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa