26 Nisan 2016 00:53

1300 derece sıcakta çalışıyoruz

Merhaba Evrensel gazetesi okuyucuları; size bu mektubu yazma kararımı bir sabah işe gitmek için servis beklerken aldığım bir bildiriden sonra verdim.

Paylaş

Haddehanede çalışan bir işçi
Derince/Kocaeli

Merhaba Evrensel gazetesi okuyucuları; size bu mektubu yazma kararımı bir sabah işe gitmek için servis beklerken aldığım bir bildiriden sonra verdim.

Ben Derince’de oturan henüz 25 yaşını doldurmak üzere olan bir işçiyim. Lise yıllarımda bir karar vermek durumunda kalıp okulu bıraktım ve çalışmaya başladım yaklaşık 6 senedir de çeşitli fabrikalarda çalışıyorum 10 aydır da bir haddehanede 1300 derece sıcakla birlikte çalışıyorum. Yaptığımız iş; fabrikaya gelen çelik kütükleri fırında 1300 dereceye kadar ısıtıp merdanelerle işleyerek istenen boyuta getirip yolluyoruz. Yüksek derecelerle çalıştığımız işyerinde daha önce birçok kez kaza atlattım. Bu cehennem sıcağına ve tehlikeli koşullara rağmen asgari ücret alıyorum.

Ben bekar olduğum ve bakmakla yükümlü olduğum bir ailem olmadığı için aldığım ücret konusunda çok sıkıntı çekmesem de yine de harcadığımız çabaya karşı hakkettiğimiz parayı alamıyoruz. Fabrikada evli olan ve aile bakan işçiler ellerine geçen para biraz daha fazla olsun diye tabii ustabaşının da zorlamasıyla ayda 90-100 saat fazla mesai yapıyor. Vardiyadaki arkadaşlarımla konuştuğumda herkes durumdan şikayetçi hem aldığımız paradan hem de çalışma koşullarımızdan ama yine de şükür diyen çok arkadaşım var. Aramızda konuşurken herkes çok sıkıntılı olduğunu söylerken mesele taleplerimizi söylemeye gelince sessizlik çöküyor. Fabrikada borcu olmayan kimse yok. Herkes bir şey söyleyecekken ilk başta borçlarını düşünüyor, işsizliği düşünüyor, işten çıkınca evine nasıl ekmek götüreceğini düşünüyor.

Benim 30 kişilik vardiyamda gördüğüm durum buyken, Türkiye genelinde de durum farklı değil. Arkadaşlara soruyorum sonra, 1 Mayıs geliyor ne istersiniz ne olsa iyi olur bu bizim bayramımız diye. Hepimiz en çok daha iyi bir ücret istemekte birleşiyoruz. Mesai yapmak zorunda kalmadan çalışmak istiyoruz. Patronlar kârına kâr katarken biz karın tokluğuna çalışmak istemiyoruz. Bu kadar zor şartlar altında çalışırken Evrensel gazetesi aracılığıyla ülkemizdeki tüm işçi kardeşlerimize selam gönderir, bayramlarını kutlarım.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği ve ABD’nin serbest ticaret ısrarı

SONRAKİ HABER

Trakyalı işçiler 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...