21 Nisan 2016 14:00

Bingöl’deki silikozis vakaları Meclis gündeminde

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’ya Bingöl'de görüldüğü tespit edilen silikozis hastası işçileri sordu

Paylaş

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ya Bingöl’ün Karlıova ve Adaklı ilçelerinde sıkça görüldüğü tespit edilen silikozis hastası işçileri sordu. Özsoy, Meclise verdiği soru önergesinde, silikozis hastası işçilerin tedavilerinin sosyal güvencesine bakılmaksızın ücretsiz olarak yapılması yönünde bir çalışma yapılmasını talep etti. 

Karlıova ilçe merkezinin yanı sıra Taşlıçay, Toklular, Bahçe, Kaynak Hacılar, Sudurağı, Çobantaşı köylerinde de birçok evde silikozis hastası bulunduğunu belirten Özsoy, Türk Tabipleri Birliğinin verilerine göre Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları ana bilim dalına başvuran hastaların yüzde 90’dan fazlasını Karlıova’dan gelen hastaların oluşturduğuna dikkat çekti. 

Özsoy, “Anayasa sağlık hakkını 57. maddesinde düzenlemiştir. Maddeye göre, herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bunun için Silikozis hastalarının sosyal güvencesi olsun ya da olmasın sağlık kontrolleri ve tedavilerinin herhangi bir kısıtlama olmadan yapılması gerekmektedir” dedi. 

Servis ve evde bakım hizmetinin silikozis hastaları için gereklilik olduğunu belirten Özsoy, “Hastalarımıza hastanelere ulaşabilmeleri için servis hizmeti sunulmakta mıdır? Yürüyemeyen ve yatağa bağımlı olup özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olan silikozis hastaları evde bakım hizmetinden yararlanabilmekte midir? Hayatlarını idame ettirebilmek için kullanmak zorunda kaldıkları oksijen cihazlarının temini bakanlığınızca yapılmakta mıdır?” sorularına yanıt istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kartallı emekçiler 1 Mayıs’a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

LG Electronics yemek paralarını yatırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...