21 Nisan 2016 14:30

Kürkçüler cezaevinde dayakçı gardiyanlara soruşturma açıldı

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulmakta olan çocuklara yönelik soruşturma sonucu işkenceci gardiyanlara ceza istendi

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

 

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta olan çocuklara yönelik yaşanan dayak ve baskı ile ilgili basına yansımasının ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı olayın araştırılması için soruşturma başlattı. Cezaevine girdikten itibaren başlayan çıplak arama, hoş geldin dayağı, “Başkanım diyeceksin” baskısı ve gardiyanlara başkanım demeyenlerin kameraların görmediği bölümlerde gardiyanlar tarafından kaba dayakla cezalandırılması gibi baskı ve şiddet gerekçesi ile iki çocuğun müşteki olarak ifadesi alındı. HDP Milletvekili Burcu Çelik de dayak iddiaları ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi vermişti.

HOŞGELDİN DAYAĞI İMİŞ

Çocuklar ifadelerinde yaşadıkları kötü muamele ve işkenceyi anlattı.  Çocuklardan biri ifadesinde cezaevine girer girmez başlayan işkenceyi anlatıyor: “Yanımda 3 tane gardiyan vardı, bana ‘üstünü soyun lan’ dediler. Üstümü soyundum. Yarı çıplak haldeyken ellerime jopla vurdular, güya hoş geldin dayağı imiş. Bu uygulamayı herkese yapıyorlarmış. Sağ elimi masaya koydular, ‘hangi elinle taş attın, elini keseyim mi’ diye biri söyledi. Beni bu şekilde korkutmak istediler. Üst aramasından sonra ‘üstünü giyin lan’ dediler. Bundan sonra 2’inci Müdür’e götürüldüm. 2’inci Müdür bana ‘kaşar’ diyerek hakaret etti”

'REHABİLİTASYON’UN CEZAEVİNEKİ KARŞILIĞI DAYAK

Savcılık ifadesi ve İHD’ye yapılan başvurudaki ifadelere göre çocuklar ilk gün “rehabilitasyon odası” denilen (muhtemelen müşahede odası) bir odada tutuluyor. İfadelerden odanın rehabilitasyonla ilgili olmadığı anlaşılıyor. Aynı çocuğun ifadesinde gece kısa aralıklarla gardiyanların gelerek “Kalk lan ayağa” diyerek yüzüne vurduğunu ve tüm gece uyutmadığını söylüyor. İfadelere göre dayak rehabilitasyon odasından denilen odadan sonra da devam ediyor. Bir hoş geldin dayağı da rehabilitasyon odasından koğuşa alındıklarında atılıyor: “Buraya götürüldüğümüzde de hoş geldin dayağı imiş. 5 kişiydik üçümüzü de dövdüler. Göğsüme 3 tane tekme attılar”  Çocuklar ifadelerinde yaşanan çatışmalarla ilgili Gardiyanların gelerek“Siz teröristsiniz. Ceza yiyeceksiniz” diye kendilerine baskı yapıldığını dile getirdi. Aynı çocuk, ifadesinde sabah sayımı sırasında arkadaşına gülümsediği için dayak yediğini ve bunun kameralar önünde olduğunu, söylüyor.

ÇOCUKLAR KAMERALARIN GÖRMEDİĞİ YERLERDE DÖVÜLÜYOR

Benzer şeyler anlatan diğer çocuk ise ifadesinde koğuşta iki kişinin kavga etmesine kızan 2-3 gardiyanın gece yarısı koğuşta bulunan 21 kişinin kameraların bulunmadığı üst katta çekpas ile dövdüğünü anlatıyor. Benzer nedenlerle çocukların yine kameraların görmediği merdiven altlarında dövüldüğü ifadelerde yer alıyor.

ÇOCUKLAR ÜRKEK, OTUR DENMEDEN OTURMUYOR

Ailelerin İHD’ye başvuruda bulunması üzerine basın açıklaması ile gündeme gelen olayla ilgili gazetemize konuşan çocukların avukatı İHD Akdeniz Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, görüşmelerdeki izlenimlerinin çocukları anlatımlarını desteklediğini ifade etti. Kendi huzurlarında şiddet olayının olmadığını söyleyen Şeker, çocukların görüşmeler sırasında ürkek davranması, korku içerisinde olmaları,hazır ol vaziyetinde durmaları, gardiyanlara “başkanım” diye hitap etmeleri ve otur denene kadar oturmadıklarını gözlemlediklerini aktardı.

KAMERA KAYITLARININ İNCELENMESİNİ TALEP ETTİK

İfade sırasında çocukların yanında bulunan Şeker, “Son üç ayın kamera kayıtlarının da incelenmesini Savcılık’tan talep ettik. Çocuklara bu kötü muameleleri yapanların tespit edilerek cezalandırılmasını istedik. Bu çocuklar hepimizin çocukları” dedi. Kötü muameleyi yapan görevlilerin kimler olduğunun henüz tespit edilmediğini dile getiren Şeker, sorumluların cezalandırılması için soruşturmanın takipçisi olacaklarını dile getirdi.

ÇOCUKLARA REHABİLİTE EDİCİ ORTAMLAR SAĞLANMALI

İnsan hakları savunucuları ve avukatlar olarak çocukların tutuklanması konusunda ciddi hassasiyetlerin gösterilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Şeker, “Çocukların haklarına ve korunmasına dair sözleşmelere uygun muamele yapılmasını savunuyoruz. Çocukların cezaevinde tutulması başlı başına hak ihlalidir. Ancak cezaevine girdikten sonra da onları rehabilite edici ortamlar sağlanması gerekir” dedi

ÖNCEKİ HABER

YÖK, intihalci dekan hakkında inceleme istemiş

SONRAKİ HABER

44 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...