17 Nisan 2016 14:01

Seferihisar'da köylülerden taş ocağı isyanı

İzmir Seferihisar'da DSİ'nin sulama barajı için açmak istediği taş ocağına karşı Orhanlı Mahallesi halkı karşı çıktı.

Paylaş

İzmir'in sakin şehir unvanlı Seferihisar İlçesi'ne bağlı eski köylerden Orhanlı Mahallesi'ne Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yapmayı planladığı sulama barajı için, kırma, yıkama ve dinamitli patlatmanın olacağı taş ocağının açılmasına köylüler tepki gösterdi. Valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararı üzerine köylüler adına avukat Şehrazat Mercan, iptal istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

Sakin şehir unvanlı Seferihisar'ın 'şevketi bostan' festivali yapılan köyü Orhanlı'ya DSİ sulama barajı için çalışma başlattı. Sulama barajının, yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olacağı öğrenildi. Ancak Orhanlılıların asıl itirazı ise barajın yapımından çok inşaat çalışmalarına oldu. İnşaat çalışmalarında kullanılmak üzere proje kapsamında köyün yakınına taş ocağının kurulacağı ortaya çıktı. 4 taş ocağının ikisinde iş makinelerinin, diğer ikisinde ise dinamitli patlatma yapılıp çalışma yürütüleceği, ayrıca kırma, yıkama işlemlerinin de yine köyde yapılacağı aktarıldı. Köylüler, itirazda bulunup projenin iptalini istedi. Ancak, çalışmaların yürütülebilmesi için İzmir Valiliği de, "ÇED gerekli değildir" raporu verdi. Valilikten alanına bu rapor sonrasında, baraj ve taş ocağı inşaatları için hazırlıklar hızlandırıldı.

KÖYLÜLERDEN İTİRAZ

Organik tarımın yanı sıra zeytin ve mandalina üretiminin de yapıldığı köyde oturan vatandaşlar, projenin iptali girişimlerinden sonuç alamayınca hukuk mücadelesi başlattı. Köylüler adına çevre davalarını takip eden avukat Şehrazat Mercan, idare mahkemesine "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için başvuruda bulundu. Mercan, dava dilekçesine, köyün genel durumundan, doğal yapısından İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da katıldığı festivale kadar birçok fotoğraf ekledi. Mercan ayrıca dava dilekçesinde, “Müvekkillerimizden, Seferihisar Belediyesi, ülkemizdeki ilk sakin şehir olarak, ilçenin tüm alanlarının geleceğini, ekonomisini, tarımını, ticaretini ve geçimini, kırsal turizm ve organik tarıma yönelik planlamıştır. Bu yönde kararlar alıp uygulamaya devam etmektedir. Orhanlı, kendi özelinde organik tarım ve kırsal turizm için bölgedeki en önemli köy yerleşimidir. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü, bu köyde, 'Tarladan Sağlığa, Şevketi Bostan Şenliği' düzenledi. Projeyi itirazda bulunanlar da, bu köyde yaşayan, organik tarım yapan, zeytinlik ve narenciye bahçeleri veya mülk sahibi olan üretici çiftçilerdir. Projenin, hayata geçirilmesi halinde, hem Seferihisar Belediyesi ve hem de yurttaşlar, doğrudan etkileneceklerdir. Ayrıca proje için kullanılacak alan 32.85 hektar olduğu halde, 25 hektarın altındaymış gibi gösterilmiştir. Böylesi hassas ve zeytinciliğin, organik tarımın, korunması gereken flora ve faunanın, araştırılmadan, birden fazla tesisin faaliyete geçmesi öngörülen bu proje nedeniyle, köyde yaşam alanları, çevrenin ağır derecede zarar göreceği açıktır. Hukuka açıkça aykırıdır. Bu sebeple işlemin iptaline karar verilmesini talep ediyoruz” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum’un konserinin yasaklanmasını protestoya gözaltı

SONRAKİ HABER

Yargıtaydan Muammer Güler itirazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...