12 Nisan 2016 09:35

Soma’da madenciler sürünerek çalışıyormuş!

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 7'inci duruşmasının ilk oturumu Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar katılırken, duruşmayı izlemeye gelen madenci yakınları ve kitle örgütü temsilcileri yapılan aramaların ardından salona alındı.

Duruşmada ilk olarak daha önce talimatla ifadesi alınan Ahmet Mutluer isimli işçinin dinlenmesine karar verilirken, Mutluer'in kimlik tespiti esnasında fenalaşması üzerine duruşma talimatla ifadesi alınan tanıkların beyanlarının okunmasıyla devam etti. Ardından ifadesine devam edilen Mutluer, 9 yıldır madencilik yaptığını belirterek, Eynez Madeni'nde ilk dönemlerde çalışma şartlarının iyi olduğunu ancak işçi sayısı arttıkça baskıların ve iş yükünün de arttığını söyledi. Çalıştıkları ortamda sıcaklık artışı da olduğunu belirten Mutluer, olaydan önce çalıştığı S panosunda sürünerek çalıştıklarını ifade etti. Kendisine işe başladığında 3 gün eğitim verileceğinin söylendiğini ancak bir günlük teorik eğitim ardından madende taban aldırmaya başladıklarını söyleyen Mutluer, emniyetsiz yerlerde kendilerine üretim yaptırıldığını belirtti. Madende kaza olduğunda veya biri yaşamını yitirdiğinde haber alamadıklarını ve çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Mutluer, durumu ancak yukarı çıktıklarında öğrenebildiklerini ifade etti.

Öte yandan duruşmada Mutluer'in mahkeme heyetine delil olarak sunduğu 2012 yılına ait maden içerisinde çekilen fotoğraflar olay yarattı. Fotoğraflarda işçilerin ağır çalışma koşulları ve emniyet yetersizliği açıkça görülürken, Mutluer işçilerin sürünerek geçtiği alanları fotoğrafta mahkeme heyetine gösterdi. Mutluer fotoğrafların İsmail Adalı'nın bilgisi dahilinde çekildiğini ifade ederken, fotoğraflarda Akın Çelik ve Adalı bulunmasına rağmen, Adalı konuyla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını iddia etti. Mutluer'in ifadesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi.

SOMA DAVASI İFADE TUTANAKLARININ OKUNMASI İLE DEVAM ETTİ

Duruşmasının öğleden sonraki oturumunda madende makinelerin yağlanmasından sorumlu Orhan Özer, sanık avukatlarının talebi üzerine tanık olarak dinlendi. Olayın yaşandığı gün ana yol üzerimde bulunan bantları yağladıklarını Özer, makineleri yağladıkları sırada bantların durduğunu ve yer üstüne çıktıklarını söyledi. Özer'e savcı tarafından kullandıkları yağların yanıcı olup olmadığı sorulurken, Özer yağların yanıcı olmadığı cevabını verdi. Öte yandan Özer'in savcılıkta verdiği ifadeyi mahkeme sorgusu sırasında değiştirdiği de belirtildi.

Özer'in ifadesinin ardından Kınık, Soma, Bergama ve Kütahya Asliye Ceza Mahkemeleri'nde işçilerin talimatla alınan ifade tutanaklarının okunmasına devam edildi. İfadelerde işçilerin birçoğunun madende sıcaklık artışı, iş güvenliğinden yoksunluk gibi konulara değinirken, gaz maskelerinin bakım ve kontrollerinin yapılmadığının ve olay anında çalışmadığının söylenmesi dikkat çekti. Tutanakların ardından duruşma yarına ertelendi. (Manisa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Adana Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler tazminatları için eylemde

SONRAKİ HABER

Nükleer atıkların kaçak taşınması Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...