28 Mart 2016 10:33

Nusaybin'de yasak 15. gününde: Saldırılar sürüyor, mahalleler ile iletişim yok

Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar 15. gününe girdi. Geceden bu yana şiddetli çatışmalar devam ederken, sivillerin büyük bölümü ilçeyi boşaltmış durumda. Devlet güçlerinin çok sayıda kayıp vermesi sonrası ana akım medyada da daha fazla yer bulmaya başlayan Nusaybin’deki son durumu Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Cengiz Kök ve ilçede bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Meltem Oktay ile konuştuk.

‘İLÇEDE KALMAMIZ İÇİN SEBEP GEREKMİYOR’

Şiddetli çatışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirten Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Cengiz Kök, “Sivillerin büyük bölümü gitmiş olsa da ilçede sivil çok. İnsanların kalmaları için bir neden gerekmiyor. Kendi evleri, sokakları, ilçeleridir. Biz de kaldık” diyor.

Çatışmalarda yaşamını yitiren bazı YPS’lilerin cenazelerinin alınamadığı haberlerini sorduğumuz Kök, “Çatışmalar devam ettiği için cenazeler sokaklardan alınamıyor. Çatışmaların yaşandığı mahallelere girebilmek mümkün değil. O mahallelerde elektrik yok. Çatışmalı mahallelerde yurttaşlar var mı, yok mu onun da bilgisi yok” diye konuştu.

“İlçedeki duruma ilişkin devlet yetkilileri ile görüşüyor musunuz” sorumuzu da yanıtlayan Kök, “Devlet ile temasımız olmadı. Gündelik sorunlardan kaynaklı kaymakama ulaşmaya çalışıyoruz. Ona ulaşabiliyoruz. Çatışmaların durdurulması yerel yöneticilerin yapabileceği bir şey değil” diyor. 

’ÇÖZÜMÜN GELİŞMESİNİ İSTİYORUZ’

Kamuoyuna da çağrı yapan Kök, şuan itibariyle Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova’da çatışmaların sürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “Çözümün farklı şekilde gelişmesini istiyoruz. Bu şiddet ortamının son bulması için tüm duyarlı kesimler, seslerini çıkartmalı ve yükseltmeli. Tekrar müzakere yoluna gidilmesi gerektiğine de inanıyoruz. 7 Haziran öncesine dönülmesini bekliyoruz. Gençler de, polis de, asker de ölüyor. Kimsenin ölmesini istemiyoruz.”

'GAZETECİLER OLARAK SOKAĞA ÇIKAMIYORUZ'

Nusaybin’de bulunan az sayıdaki gazeteciden birisi olan DİHA Muhabiri Meltem Oktay, ilçede olduklarını ancak saldırı ve çatışmaların olduğu mahallelerde bulunmadıklarını söylüyor. Çatışmaların yaşandığı mahallelere yakın bir noktada bulunduklarını söyleyen Oktay, “Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla mahallelere sürekli top ve havan atışları yapılıyor. Evler yıkılarak ilerlenmeye çalışılıyor” dedi. Sıcak çatışmaların yaşandığını da söyleyen Oktay, ilçede ambulans hareketliliğinin hiç bitmediğini ifade ediyor. “Çok fazla patlama oluyor” sözlerini kullanan Oktay, “Sokağa çıkamıyoruz. Zaten gözaltına alınmamak için burada olduğumuzu da belirtemiyoruz” dedi.

'DEVLET GÜÇLERİ İLERLEYEBİLMİŞ DEĞİL'

Mahallelerde sivil ve daha çok kadınların olduğunu kaydeden Oktay, saldırı altındaki mahalleler ile temas kuramadıklarını kaydediyor. Yasağın ilk gününde mahalleler ile iletişimlerinin kesildiğini de söyleyen Oktay şöyle devam ediyor: Mahalledekilerden bilgi alamıyoruz ama mahalleleri görebiliyoruz. 6 mahallede saldırı ve çatışmalar sürse de özellikle 4 mahallede yoğunlaşmış durumda.”

15. gününe giren çatışmalarda devlet güçlerinin mahallelere giremediğini de söyleyen Oktay, “Tank atışlarına ve tüm teknolojik imkanlara rağmen görebildiğimiz kadarıyla devlet güçleri ilerleyebilmiş değil” dedi.


GENELKURMAY BAŞKANI NUSAYBİN'E GİTMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Paralelci asker-polis istihbarat saklıyor, bu yüzden şehit sayısı artıyor" açıklaması Nusaybin'de artan kayıplarla bağlantılı olarak yorumlanırken, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 2 gün önce ilçeyi ziyaret etmişti. 

'TRT Belgesel' için çalışan ve çatışmalı ilçeleri, özel harekatçılarla beraber görüntüleyen Mete Yarar, superhaber.tv sitesi için kaleme aldığı 'Nusaybin' başlıklı yazısında TSK’ya ait Özel Kuvvetler Komutanlığı, SAT ve SAS’lar, komando birlikleri ve zırhlı birliklerin de operasyonda yer aldığını yazıyor.

15 günlük çatışmalı süreçte 'YPS Genel Koordinasyonu', 8 üyelerinin çatışmalarda yaşamını yitirdiğini açıklarken, medyadan derlenen bilgilere göre 23 JÖH ve PÖH üyesi de çatışmalarda yaşamını yitirdi.

Fotoğraflar: Çağdaş Erdoğan

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Ensarioğlu: Taziye'ye gitmek suç değil

SONRAKİ HABER

Erdoğan ölüm bilançosunu açıkladı, konsolosları hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...