21 Mart 2016 13:15

Her şeye rağmen.... 'Direniş Newroz’u'

Paylaş

Şafak Timur*

Sabah yollarda rutin bir Pazartesi trafiği. Gökyüzü apaçık, hava cam gibi. Sabahın soğuğu hala havada. 

Taksiye atlayıp Haber Nöbeti için Azadi TV’ye yol alıyorum. Sıra sıra askeri araçlar akrepler geçiyor yoldan. Ama onlar olmasa sanki savaş varmış gibi değil. 

Kürtçe-Türkçe iki dilde yayın yapan Azadi TV ekibiyle Newroz alanında olacağız. Ekipmanları alıp arabaya doluşup Newroz Parkı’nın yakınlarına kurulan arama noktasından geçiyoruz. 

Sabah saat dokuza geliyor. Alan henüz tenha. 

Basına ayrılan bölümde herkes Newroz’a katılımın nasıl olacağını konuşuyor. Sabah erken saatlerde sokağa çıkma yasağının ve ablukanın kaldırıldığı Bağlar mahallesine gitmiş olan meslektaşlar, insanların evlerine gelip baktığını, sokakların bomboş olduğunu anlatıyor. 

Saat onda başlaması gereken program başlamıyor, protokol sıraları boş. Alan yine çok dolu değil. Ama gelenlerin coşkusu halayları başlatmış bile. Derken öğlene doğru Newroz Parkı’nın doluşuna hepimiz tanıklık etmeye başlıyoruz. Alanda coşku dorukta, halaylar sloganlar birbirini izliyor. 

Sessiz ve üzgün Diyarbakır, Newroz alanında meydan okuyor. 

Cizre’de bodrumda öldürülen Halk Meclisi eş başkanı Mehmet Tunç’un ses kaydı alana dinletiliyor. Sloganlarla inleyenler sessizce kaydı dinliyor. Newroz’ a katılanlar arasında bodrumlarda yaşamını yitirenlerin bazılarının aile üyeleri de var. 

İmralı Heyeti’ni temsilen HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder kürsüye çıktığında, alan “Amed seninle gurur duyuyor” sloganı atıyor. 

Önder Newroz’u tanımlıyor: “Direniş Newroz’u”. Ardından ekliyor: “Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor. İşte sana kamu düzeni”.

Önder hükümete süreci yeniden başlatmak için net bir çağrı yapıyor: “Sizinle göz göze konuştuğumuz, el ele konuştuğumuz ne varsa oradan tekrar başlatalım.” Devam ediyor:  “Bu ciddiyetle yaklaşırsanız, çatışmasız süreci sağlamak sadece 1 hafta sürer. Sekizinci güne uzarsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin. ‘Ah!’ diyen alçaktır.”

Alan sloganlarla inliyor. 

HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş, “Diz çöktürmek üzerine sonuç elde etmeye çalışmak ülkeye sadece kaos getiriyor” diyor. Sonra ekliyor: “Bu meydana toplanan herkes bir kez daha çözümün adresini gösteriyor.”

Alan besbelli ki geçmiş Newrozlar kadar dolu değil. Sabah altı itibarıyla dolan yollar bu kez boş, geçmişte kıpırdayacak yer olmayan alandaki kalabalık rahat hareket ediyor. 

“Newroz’a bomba konacak” söylentileri kısmen etkili olmuş. Günlerden Pazartesi olması, çevre illerden katılımın bu sene olmaması, çatışmalar katılımı düşüren etkenler arasında. Mesela Bağlar, yasaktan sonra evlerini toplamaya çalışıyor.

40 yaşındaki Aysel ise yedi çocuğunu da alıp alana gelen ve bu söylentilere meydan okuyanlar arasında. 

“Ne olurki, ancak ölüm olur. E zaten öldürüyorlar yakıyorlar yıkıyorlar neden korkalım” diyor. En büyük çocuğu 22 yaşında, en küçüğü yedi, hepsi yanında. Eşi de. 

Aysel “Yasımız da var bayramımız da var” diyor. “Zulme karşı çıkmak, ayaktayız demek için buradayız.”

Bunca tehdide, provokasyon söylentisine, onlarca cenazeye rağmen, alanı dolduranların ruh hali bu. Tıpkı 25 yaşındaki Azize’nin bembeyaz geleneksel kıyafetleri içinde söylediği gibi: “Her şeye rağmen buradayız. Direnmek için.”

* Haber Nöbeti 8. Ekibinden serbest gazeteci

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 3 belediye başkanı da yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Şüpheli bulunduğu için takip edilen minibüs emniyet otoparkında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...