21 Mart 2016 10:53

‘Varız, buradayız demek için geldik’

Paylaş

Kumru Başer*

Diyarbakır halkı akın akın geldi, binleriyle on binleriyle, yüz binleriyle geldiler, bir kaç saat içinde önümden ciddi ve kararlı yüzleriyle akın akın geçerek Newroz alanına girdiler. 

Daha az parıltılı geleneksel giysi, daha az çocuk, daha az kahkaha, daha az halay vardı belki, ama geldiler. 

“Korkuyla geldik, ama ölsek de bu barıştan vazgeçmeyeceğiz, bilsinler diye geldik. Başka da bir sözüm yok” dedi yakın bir köyden eşi ve amca kızı ile gelen bir genç. 

Bir kadın, “Ne olursa olsun gelecektik. Üç çocuğum var. Onları evde bıraktık geldik. Gelmesek olmazdı. ‘Varız, burdayız’ diyelim, Kürdün gücünü görsünler, dursunlar artık, barış olsun diye geldik” dedi. 

Bir başkası “Haftalardır bombalar patlayacak diyorlardı. Bombalar da patlasa geleceğiz. Dünya bize sahip çıkmıyor. Burda bir halk var görsünler diye geldik” dedi. 

Annesi ve kız kardeşiyle gelmişti. Bismil’deki köyleri 1992’de boşaltılmış. Babası öldürülmüş, köyleri yakılmış konuşurken üç kadının da gözlerinden yaşlar ip gibi akmaya başladı.

Kısacası Diyarbakırlılar Newroz’a “her şeye rağmen” geldi ama gelmeyen, gelmediği çok belli olan ana akım medya, bundan önceki üç Newroz’a uçaklar dolusu gelen medya idi. 

KATILIM BEKLENTİYİ AŞTI

Aslında bir gün önce Diyarbakır sokaklarının ıssızlığını sessizliğini görüp, otellerin, lokantaların boş olduğunu fark ettiğimde katılımın düşük olabileceğini düşünmüştüm. 

Haber Nöbeti ekibi olarak görüştüğümüz Diyarbakırlı gazeteci dostlarımız da günlerdir sosyal medya ve fısıltı gazetesi yoluyla halk arasında bomba korkusu yayıldığını anlatmışlardı. Okullara resmi kurumlara Newroz’a katılmak için işe ve okula gelmeyenler hakkında soruşturma açılması konusunda talimatlar gönderildiğini aktarmışlardı.

Katılımın, yine burada izlediğim 2013, 2014, ve 2015 Newrozlarının gerisinde kalmış olması muhtemeldir. Ama çok da gerisinde kalmadı. 

Sabah seyrek olan alan akış öğle saatlerinde alabildiğine hızlandı ve Diyarbakır halkı dev Newroz alanını göz alabildiğine doldurdu. Kürsü arkasında karşılaştığım HDP’li siyasetçilerin gözlerinin içi gülüyordu. 

Ayak üstü sohbet imkanı bulduğum Diyarbakır Belediyesi Eş Genel Başkanı Fırat Anlı çok memnundu. “Ben bu alanın yarısı dolsa mutlu olacaktım, çok güçlü bir katılım var” dedi. 

Ona “Bunca can kaybımız var, şehirlerimiz yıkılmış, kutlama yapacak zaman mı?” diye özetlenebilecek eleştirileri hatırlattığımda, “Yan yana durmamız, güç bulmamız gerekiyordu. ‘Varız’ diyebilmek için yaptık çağrıyı. Barış için bir umut olsun, moral olsun diye yaptık. Buna ihtiyaç vardı. Ve çok iyi oldu” dedi. 

BU NEWROZ FARKLI NEWROZ 

Bu Diyarbakır Newrozu’nu bundan önceki üçünden ayıranın da katılım değil ruh hali olduğunu kolayca söyleyebiliriz. 

Şu ana kadar görünen, Diyarbakır Newrozu’nun her şeye rağmen büyük bir katılımla yapılabilmesinin güvenliğinin sağlanabilmesinin, “yan yana durabilmenin” gerçekten de katılımcı ve düzenleyici herkeste büyük moral yükseltici etki yaptığı. 

Bütün ölümlere, yıkımlara, acılara karşın barışın ancak “yan yana durulursa, direnilirse” sağlanabileceğine olan inanç güçlendi. Gözümüzün önünde bir meydan doldu ve birbirinden güç aldı. Bol bol “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı. 

Gün boyu kürsüden Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, İmralı heyeti adına Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından yapılan konuşmalar da hep bu mesajı vurguladı. 

Biz,dışardan gelen az sayıdaki basın mensubu da unutulmayacak bir Newroz’a tanık olduğumuzu kuvvetle hissettik. 

* Haber Nöbeti 8. Ekibinden Serbest Gazeteci.

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Karamürsel'de okula önce Bakan Avcı'nın arkadaşı yazarın adı verildi, bağışçı tepki gösterince geri alındı

SONRAKİ HABER

Siirt'te coşkulu Newroz kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...