12 Mart 2016 12:48

Sakin şehrin çiftesi pek oldu: Soğucaklı kalker ocağına geçit vermedi

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kırklareli'ne bağlı "Sakin Şehir" (Cittaslow) Vize ilçesi sınırlarında bulunan Soğucak köylüleri köye 200 metre mesafede yapılmak istenen çimento, kalker kırma tesislerinin ÇED toplantısına izin vermedi.  Köyün karşı çıkışını bilen şirketin ÇED toplantısını başka köye alması da sonucu değiştirmedi.

ÇED OYUNU TUTMADI

Soğucak Köyünün yanı başına yapılmak istenen patlatmalı kalker tesisi için ÇED toplantısı duyurusu, çimento fabrikasının bulunduğu komşu Evrencik Köyü olarak yapıldı. Soğucaklıların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itirazlarından bir sonuç çıkmayınca Soğucaklılar Evrencik Köyündeki ÇED toplantısına gitti. Başta kadınlar olmak üzere köylülerin yanı sıra çeşitli meslek örgütleri, çevre dernekleri ve muhalefet partilerinden temsilciler de Evrencik köyüne gelerek Soğucaklılara destek verdi. ÇED toplantısı öncesi kalker tesisine karşı olduklarını belirten tutanağı imzalayan köylüler ve kurum temsilcileri toplantı saatini bekleyen resmi kurum temsilcilerini de "Soğucak bizimdir bizim kalacak", "Dağ bizim, toprak bizim, orman bizim" sloganları ile protesto etti. Köylülerin bu kararlı tepkileri sonrası toplantı başlamadan biterken, bakanlık ve şirket yetkilileri köyü terk etmek zorunda kaldı.

KÖYLÜ YERİNDEN EDİLİRSE...

Soğucak'taki ÇED toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının  köye dönüşler için projeler hazırlayıp milyonlarca liralık hibe kaynaklar ayırırken,  Köye dönmeyi ve köyde kalmayı planlayanları köyden uzaklaştırmak için ise madencilik projeleri geldiğini belirtti.

"Köylüyü yerinden edecek projeler gelmeye devam ederse,  buğdayı, eti ve otu daha çok dışarıdan ithal ederiz" diyen Çidem, "Aslında Soğucak köyü  koruma altına alınması gereken bir noktada.  İçilebilir su kaynaklarına sahip bir orman köyü.  Tarım Bakanlığınca  koruma altında olan Trakya arısının koruma alanında. Yer altı su besleme alanı. Yaban hayatının varlığını sürdürdüğü bir bölge" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İHD, gazetecilere yönelik baskılara tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Cengiz Holding önünde Cerattepe tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...