10 Mart 2016 06:44

İzmir’de 2 saat iş bırakan Genel İş'ten kentin dört bir yanında eş zamanlı eylem

Paylaş

İzmir’de hükümeti uyarmak için 2 saat iş bırakan DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube, bu sabah 7 ayrı noktada da kitlesel eş zamanlı eylemler yaptı. Konak'ta ise Başbabakanlık Ofisi ve Bayraklı AKP İl Binası önünde de hükümeti protesto eden işçiler Altınyol, Bornova, Şirinyer, Karabağlar, Çiğli ve Eşrefpaşa'da da yolu trafiğe kapatttılar. İşçiler, kazanılmış haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini haykırdılar. 

Kiralık işçi düzenlemesinin ve kıdem tazminatının ortadan kaldıran yasa tasarılarının, Türkiye Büyük Millet Meclisi gelmesine üzerine işçilerin protestoları bitmiyor. Hergün İzmir'in farklı noktalarında dikkat çeken eylemlere imza atan Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Konfederasyonu Genel İş Sendikası, bu sabah 7 ayrı noktada eş zamanlı eylem yaparak yasa tasarılarının meclisten geri çekilmesini istedi.  DİSK Genel İş İzmir 2 No'lu Şubesi'nin düzenlediği eylemde Altınyol, Bornova, Şirinyer, Karabağlar, Çiğli ve Eşrefpaşa'da yolu trafiğe kapattılar. Konak'ta ise eski SGK önünde toplanan yüzlerce işçi Başbakanlık Ofisi önüne kadar slogalar eşilğinde yürüyerek basın açıklaması yaptı.

Sabah erken saatlerde Konak’ta toplanan sendikalı işçiler Başbakanlık Ofisi’ne yürümek isterken, polis barikatları ile karşılaştı. İzmir Emiyeti'nin izin vermediği yürüyüş esnasınsa kısa süreli gerginlik yaşandı. İşçiler, "Emekçiye Değil Hırsızlara Barikat" sloganları ile barikatların kaldırılmasını istedi. İşçiler diretmesi üzerine, emniyet geri çekildi ve Başbakanlık Ofisi'nin yanında açıklama yapıldı. 

Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, işçilere seslenerek hükümetin çalışma yaşamını tamamen kuralsız ve güvencesiz hale  getirmek istediğini vurguladı. Mecliste bekleyen tasarıların yasalaşması durumunda iş barışının bozulacağını da vurgulayan Yıldız, "Tüm iş hayatını ve yasaları esnekleştirerek bizleri günlük, haftalık, aylık kiralayan, taşeron sisteminden bile kötü olan pazarda alınıp satılan bir köleye benzetmeye çalışıyorlar. Hükümet, çalışma hayatını altüst edecek bu yasaları hayata geçirir ise Türkiye Çin ve Tayland gibi ülkelerle yarışır hale gelecek. Özel İstihdam Büroları ile Kiralık İşçiliğe, kıdem tazminatlarımızın fona devredilerek gasp edilmesine, taşeron sistemine ve güvencesiz esnek çalışmaya karşı sessiz kalmayacağız" dedi. 

İŞÇİLER AKP'NİN DE ÖNÜNDEYDİ

İşçilerin bir diğer eylem noktası ise AKP İl Binası önü oldu. Bayraklı'da bulunan AKP İl Başkanlığı önünde bir araya gelen işçiler "Kiralık işçiliğe, kıdem tazminatı gaspına izin vermeyeceğiz" yazılı pankart açtı ve "Kiralık işçi olmayacağız" , "AKP yasanı al başına çal" , "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.

'GELECEĞİMİZİN ÇALINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Genel İş 2 Nolu Şube Yöneticisi Suat Kandemirci, AKP Hükümetinin “Ulusal İstihdam Strateji Belgesi” ile gündeme getirdiği özel istihdam bürolarının kurulmasına yönelik yasa taslağının TBMM gündemine geldiğini söyledi. Özel İstihdam Büroları ile kiralık işçiliğin önünün açılacağını, kıdem tazminatlarının fona devredilerek gasp edileceğini ve taşeron sistemiyle güvencesiz esnek çalışmayla karşı karşıya kalacaklarını belirten Kandemir, "Haklarımızın elimizden alınmasına, geleceğimizin çalınmasına fırsat ermeyeceğiz. Bu yasalar geri çekilene kadar tıpkı metal işçileri gibi son sözü biz emekçiler söyleyeceğiz.Tüm alanlarda hem kıdem tazminatı hakkımızı hem de iş güvencemizi teslim etmeyeceğiz" dedi.

İşçiler açıklamadan sonra sloganlar eşliğinde Altınyolu 15 dakika trafiğe kapatarak taleplerini dile getirdi. Çevreden geçen araçlar ise işçilere destek verdi.  

AYRI NOKTADA EŞ ZAMANLI EYLEM

Diğer yandan, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik tasarıya karşı tepkisini dile getiren işçiler, İzmir genelinde eş zamanlı eylemler kapsamında Buca Şirinyer Tansaş önü, Karabağlar Yeşillik Caddesi, Eşrefpaşa Hastanesi önünde iki saatliğine eylem yaparak yolları taşıt trafiğine kapattı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boydak kardeşler, Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildi

SONRAKİ HABER

'Grev örgütledi' gerekçesiyle işten atılan DEDAŞ işçisi: Kâr hırsı 12 arkadaşımızın canına mal oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...