09 Mart 2016 13:05

Başbakan’ı protesto ederken gözaltına alınan işçiler: Sesimizi duyurmak istedik, kiralık işçi olmayacağız!

Paylaş

Ümit Kartal

İzmir’de DİSK’e bağlı Genel İş üyesi işçiler Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İzmir ziyaretinde eylem gerçekleştirerek seslerini duyurmak istemiş ancak yaka paça gözaltına alınmışlardı. 

8 saat gözaltında tutulup, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan işçilerden İmam Alaca ise 10 gün iş göremez raporu alacak kadar yaralandı. Haklarında nasıl bir işlem yapılacağını henüz bilmediklerini söyleyen işçiler, eylem sırasında ‘kiralık işçi olmayacağız’ sloganı atıp ‘Kiralık işçilik köleliktir’ yazılı pankart açsa da, taleplerini ifade edemedikleri için üzgün.

Eylemi gerçekleştirme imkanı bulsalardı, başbakan Ahmet Davutoğlu’na ne söylemek isteyeceklerini sorduğumuz işçiler, gazetemize taleplerini sıraladı.

‘KONAK MEYDANI İŞGAL ALTINDAYDI’

Sendika üyesi işçiler olarak, Başbakan’a taleplerini iletme ve demokratik yollarla tepkilerini dile getirmenin bu kadar zor olmaması gerektiğini ifade eden işçilerden Bayram Kesgin, “Konak meydanı ve çevresi resmen işgal halindeydi. Orada bulunan her bir İzmirli için neredeyse 10 polis düşüyordu” diyerek Ahmet Davutoğlu’nun İzmir ziyaretini eleştirdi.  

“Özel İstihdam Büroları’nın açılması, kıdem tazminatlarının fona devredilmesi ya da kaldırılmasının yasalaşmak üzere meclis gündemine gelmesi nedeniyle tepkimizi dile getirmek istedik. Basın açıklaması yapmak demokratik bir haktır. Bizler DİSK Genel İş Sendikası’na üye işçileriz, sendika yöneticileriyiz. 15 arkadaşımız yaka paça gözaltına alındı. Bu uygulama işçilere reva görülmemeliydi” diye konuşan Kesgin, baskı ve gözaltılarla yılmayacaklarını, önümüzdeki günlerde daha kapsamlı ve kitlesel eylemlerle tepkilerini dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

‘SADECE PATRONLARIN BAŞBAKANI DEĞİL’

Yasal düzenlemeyi, ‘işçiyi köleleştiren yasa’ diye tanımlayan, Özel İstihdam Bürolarını ise ‘köle pazarları’na benzeten İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler işçisi Zeki Kaya ise, yapılmak istenen değişikliklerle işçi sınıfının son haklarının da ellerinden alınacağını ifade etti. “İzmir’e gelen Başbakan Davutoğlu’na sadece patronların Başbakan’ı olmadığını, bu ülkede yaşayan işçilerin de Başbakan’ı olduğunu, çıkarılmak istenen yasaların işçi düşmanı ve anti demokratik olduğunu, bu yasal değişikleri istemediğimizi söylemek istedik. Basın açıklaması yapmak bizim yasal hakkımız. Ancak polisler sanki biz düşmanmışız gibi bizlere saldırdı. Kollarımızı kıracaklardı” diyerek yaşadıklarını anlatan Kaya, işçi sınıfının 70 yıllık kazanılmış hakkı kıdem tazminatından vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

‘YASA YİNE GERİ ÇEKİLECEK’

Yasanın çıkması halinde işçilerin iş güvencesinin ortadan kalkacağını ifade eden DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız da eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Yıldız, “Hükümet bu yasal değişikliği 13 yıldır ısıtıp ısıtıp gündeme getiriyor. Ancak işçilerin tepkisinden korktuğu için de her seferinde geri çekmek zorunda kalıyor. Bu sefer de öyle olacak. Patronların işçileri kolayca ve para ödemeden işten atmasını sağlamak için kıdem tazminatlarımıza göz dikiyorlar” dedi. 

AKP’nin Özel İstihdam Büroları’nı meclis gündemine getirmesinin emek düşmanı politikalarının son ispatı olduğunu kaydeden Yıldız şöyle konuştu: “AKP Hükümeti ‘asgari ücreti 1300 lira yaptık, taşeronları kaldıracağız, herkese kadro vereceğiz’ diye diye kıdem tazminatlarımızı kaldırıp tüm iş hayatımızı tamamen kuralsız ve güvencesiz hale getirmek için gece gündüz çalışıyor. Yasa çıkarsa iş barışı bozulacak, iş güvencesi ortadan kalkacak, malulen emeklilik, yıllık ücretli izin hakkı ortadan kalkacak, toplu işten çıkarmaların kötüye kullanılmasına fırsat tanınacak” 

NE OLMUŞTU

Izmir'de Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube üyesi işçiler hükümetin işçilerin kıdem tazminatını kaldırmak ve kiralık işçilik büroları açmak istemesini protesto için Başbakan Davutoğlu'nun Izmir'deki Başbakanlık Ofisi önündeki açıklaması sırasında eylem yaparak seslerini duyurmak istemişti.

Genel İş üyesi işçiler 'Kiralık Işçilik Köleliktir, Köleliğe Geçit Vermeyeceğiz' pankartını açarak Hükümet Şaşırma Kıdemime Dokunma', 'Kiralık İşçi Olmayacağız' ve 'Hükümet Yasanı Al Başına Çal' sloganları atmıştı. 

Tepkilerini dile getirmek isteyen işçilerin etrafı emniyet tarafından çevrilip darp edilerek gözaltına alınmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

TGC Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu hazırladı

SONRAKİ HABER

14. Bağımsız İktisat Kongresi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa