09 Mart 2016 12:53

HDP’li Baluken’den Maliye Bakanına soru: Suriye ile ithalat ve ihracat kiminle yapıldı

Paylaş

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2016 Yılı Bütçe görüşmeleri sırasında 8 Mart günü Maliye Bakanı'nın yanıtlaması için Suriye ile yapılan ithalat ve ihracata ilişkin soru sordu. Maliye Bakanı'nın soruya verdiği yazılı yanıt üzerine söz alan Baluken, 2014 yılında 1 milyar 800 milyon 962 bin 479 dolar ihracatın ve 2015'de 1 milyar 524 milyon 084 bin 764 dolar ihracatın kimlere yapıldığını sordu. 

Baluken’in sormuş olduğu soruları Meclis zabıtlarının tutanağına da geçti. Tutanağa şu şekilde yer aldı: 

2012 YILINDAN 2016 YILINA KADAR TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDAKİ İHRACAT VE İTHALAT RAKAMLARI

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, bir muhalefet partisi ve muhalefet milletvekili olarak denetim görevimizi etkin bir şekilde yapabilmek için bazı verilere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. O nedenle, Sayın Bakanımız da buradayken -gerçi hani Ekonomi Bakanlığını ilgilendiren bir alan ama- kendisinden şunu rica edeceğim: 2012 yılından 2016 yılına kadar Türkiye ile Suriye arasındaki ihracat ve ithalat rakamları nedir? Ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Mümkünse hani bunu bir önceki, 2012 ile 2008'le kıyaslamalı olarak verirlerse memnun oluruz ama o kıyaslama imkânı yoksa bile bu dört yıllık süre içerisinde Türkiye'yle Suriye devleti arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarını öğrenmek istiyoruz.
………………………..
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, demin Genel Kurulda Türkiye'yle Suriye arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarını sormuştum. Sağ olsun Sayın Maliye Bakanı o rakamları gönderdi bana. Son derece çarpıcı veriler var, onun için teşekkür ediyorum. Ancak tabii kafamız daha çok karıştı. Yani buradaki rakamlardan birkaç örnek vereceğim. Ancak 2012'den sonra yani Türkiye ile Suriye devleti arasındaki ticari ilişkiler tamamen bittikten sonra… Bildiğimiz kadarıyla oradaki sınır kapısı belli gruplara ait. Şimdi, burada görülen rakamlar üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda, bu rakamlar normal, Türkiye'nin, AKP'nin dış politikası doğrultusunda ortaya koyduğu siyasi tutum üzerinden değerlendirildiğinde Esat rejimiyle herhangi bir ticarete izin vermiyor. Sınırda, Rojava bölgesinde Kürtler var. Kürtlerle herhangi bir ticaret olmadığını biz biliyoruz. Geriye farklı bir ihtimal kalıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum, tamamlayınız lütfen.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - O nedenle Sayın Bakana özelikle şunu da sormak istiyorum: Bu verdiği rakamlar Suriye'de hangi gruplarla yapılan ihracat ve ithalat rakamlarına aittir. Hangi sınır kapıları kullanılmıştır? Bu ihracat ve ithalat mallarının içeriği nedir? Sayın Başkan, sadece Genel Kurul bilsin diye söylüyorum; 2014 yılında 1 milyar 800 milyon 962 bin 479 dolar ihracat yapılmış, 2015'de 1 milyar 524 milyon 084 bin 764 dolar ihracat yapılmış. Yani Esad rejimiyle yapılmamış, Kürtlerle yapılmamış. Hangi gruplarla, hangi sınır kapısından yapılmıştır? Onu sormak istiyorum. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova’da okullar boşaltılarak asker yerleştirilmeye başlandı

SONRAKİ HABER

TGC Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu hazırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa