09 Mart 2016 12:36

İsteğe bağlı sigorta primleri mağdur ediyor

Paylaş

İsteğe bağlı tarım ve Bağ-Kur sigorta primlerinin yüzde 30 oranında artırılması, prim yatıran sigortalıları mağdur ediyor. 

Bağ-Kur ve tarım sigortasına ocak ayı itibariyle yapılan zamlarla birlikte tarım sigortası 435.63 lira olurken isteğe bağlı Bağ-Kur sigorta primi ise 568.22 oldu. Bu durum, sigortalıları primlerini ödeyememe noktasına getirdi. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, sigorta primlerinin ödeyecek kadar gelirleri olmadığı için köylülerin tarımdan vazgeçtiğini söyledi. Solmaz, “Bu durum ülkeyi dışa bağımlı hale getirecek. Bu nedenle devletimiz bu soruna bir an önce çare bulması gerekiyor. Çiftçilerimizin sosyal güvence primlerine katkı sağlamalı ki üreticilerimizin rahatlıkla kendi bölgelerinde çalışarak tarımsal üretimi yapabilsinler”  diye konuştu.

Tarım sigorta primlerinin aylık kazancının alt sınırı 435.63 liraya yükselmesinin çiftçileri kara kara düşündürdüğünü belirten solmaz, “Primlerin yükselmesi nedeniyle bir çok çiftçi üzerlerine kayıtlı tarlaları sildirerek kent merkezine göç etmek zorunda kalıyor. Devletin çiftçilerin sosyal güvenlik haklarının oluşması için yürürlüğe koyduğu tarım sigortasının ilk etapta üreticiler için oldukça uygun olduğunu ancak bu yıl fiyatın yükselmesi nedeniyle bir külfet oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

MEZARDA EMEKLİLİK!

İsteğe bağlı tarım sigortasını yatıran tarım sigortalıları yasa gereği 15 yıl prim yatırdıklarında 5 yıl da devlet tarafından yıpranma payı verilerek 20 yılda emekli oluyordu. Yasaların değişmesiyle birlikte yaş engeline takılan tarım sigortalılardan Gökhan Albal, “Primlerin bu denli artması bizi zorluyor, ödeyemiyoruz. Benim gibi Bağ-Kur’lu arkadaşlar da öğrendiğim kadarıyla primlerini yatıramıyorlarmış. Artık emeklilik mezarda” diye konuştu. İsteğe bağlı sigorta primini yatırarak emekli olmayı düşünen Rasim toprak, ”yatırmış olduğum primler 2-3 ayda bir en az 2-3 lira artarak bana yansıyor. İlk yatırdığım prim 465 lira iken şu an 570 lira ödüyorum. Primlerimiz sürekli artarken üç yıldır ben araç tekerleklerini 15 liradan tamir ediyorum. Benim ücretim hiç artmıyor. Ben bu primleri bu artışla nasıl yatırayım? Bizi koruyan kollayan yok” dedi. (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Penguen kendine kayyım atadı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da minibüs tarandı, bir kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa