09 Mart 2016 10:10

‘Yas tutmayacağız, coşku ve mücadele dolu bir Newroz kutlayacağız'

Paylaş

Halkların barış, özgürlük ve mücadele bayramı olarak kutlanan Newroz Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bu yıl il ve ilçelerdeki kutlamalar 17 Mart tarihinde başlıyor. 21 Mart tarihinde Diyarbakır büyük Newroz kutlamasına hazırlanırken final 22 Mart günü Cizre’de gerçekleştirilecek. Kürt illerinde savaş ve vahşet manzaralarıyla karşılanan 2016 Newroz’unun sloganı ise ‘Direnerek kazanacağız’ olarak belirlendi.

82 merkezde kutlanması planlanan Newroz için hazırlıklar start aldı. Çalışmlar kapsamında DTK, HDP, DBP ve HDK Eş Başkanları Diyarbakır’da yaptıkları açıklamayla Newroz kutlamalarına kitlesel katılım çağrısında bulundu.  Açıklamalarda Newroz’un tarihsel önemine atıfta bulunularak ‘Yas tutmayacağız, coşku ve mücadele dolu bir Newroz kutlayacağız’ vurgusu öne çıktı.

Açıklamada ilk olarak konuşan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Irmak yaptığı Kürtçe konuşmada, Newroz’un halkların değeri olduğunu belirterek, “Newroz, yüzyıllardır barış, kardeşlik, özgürlük ve eşitlikle anılıyor. Bu topraklarda büyük bir coşkuyla kutlanıyor” dedi. Zor bir süreç yaşadıklarını ifade eden Irmak, “Ağır bir kış yaşadık. Newroz ile beraber güzel, güçlü günlerin gelmesini diliyoruz. Kürdistan’da zulme, köleliğe karşı bir direniştir Newroz” dedi. Her şehirde kutlama yapmaya hazırlandıklarını kaydeden Irmak, “ Devlet güçleri Kürdistan’da büyük bir vahşet uyguladı. Cenazelerimiz yakıldı, yerlerde sürüklendi kadınların bedenleri teşhir edildi. Köylerimiz, şehirlerimiz tanklarla toplarla yıkıldı. Tüm bunlara rağmen halkımız direnişten vazgeçmedi. Gördüğümüz zulüm karşısında, bodrumlarda, meydanlarda kaybettiğimiz arkadaşlarımız için güçlü bir Newroz kutlayacağız. İçimizde yaralar var ama büyük bir direniş ve coşkuyla zulme karşı durabiliriz. Newroz’u da bu duygularla karşılayacağı ve kutlayacağız” dedi. Irmak, herkesi Newroz kutlamalarına katılmaya davet ederek, “Barıştan daha güzel bir şey yoktur. Bir insan bile zarar görmesin. Bunun için çabalıyoruz. Newroz’u engellemelerle, ölümle değil coşkuyla karşılamak istiyoruz. 21 Mart’ta Amed kutlamasından sonra herkesi Cizre’ye çağırıyoruz. Amed’in coşkusunu Cizre’ye taşıyalım” dedi.

‘NEWROZ YENİ BİR UMUTTUR’

Daha sonra konuşan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geride kalan son üç Newroz’u hatırlatarak, “Bu Newrozlarda Sayın Öcalan’ın mektupları savaşın bitmesi, barışın sağlanması için herkesim de büyük bir umut yaratmıştı. Ne yazık ki o süreç iyi değerlendirilemedi. Şimdi ise kanın aktığı, barış masasının dağıtıldığı bir süreçte Newroz’u karşılıyoruz. Geçen süreç iyi değerlendirilseydi bambaşka bir Türkiye ve Ortadoğu’da bir kutlama yapardık. Cenazeler karşılamak yerine bu ülkeyi bir barış adasına çevirebilirdik” dedi. AKP’nin halen bu sürecin özeleştirisini vermek yerine herkesimi düşmanlaştırdığını ifade eden Demirtaş, “Halkın, ülkenin ihtiyaçları yerine kendi ihtiyaçlarını gözeten bir süreç işletiyorlar. Şimdi ise Newroz yeni bir umut olarak kapımıza dayadı. Yaşananlara karşı Newroz’u bir yas havayla karşılamayacağız. Kawa’nın çocukları gibi karşılayacağız. Yenibir yolu açmanın başlangıcıdır Newroz” dedi. Halkın büyük bir coşkuyla Newroz’a katılması çağrısında bulunan Demirtaş, “Adeta bayrama gider gibi karşılanmalı Newroz. O meydanda taziye değil özgürlük hayalimizi haykıracağız” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç ise “Bizler Cizre’de, Silopi’de, Sur’da süren ablukalarda yaşamını yitirenlerin anılarını Newroz alanına taşıyacağız. Tüm halkımızın bu direnişi yükseltmesini istiyoruz. Her yerde barış iradesini ortaya çıkarmak için alanlara çağırıyoruz. Tüm dostlarımızı Newroz’a bekliyoruz” dedi.

‘İMRALI’DAN MEKTUP BEKLEMEK SAFLIK OLUR’

Yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, İmralı’dan bu yıl bir mektup beklemenin saflık olacağını söyledi. Geçmiş yıllarda farklı bir sürecin devrede olduğunu kaydeden Demirtaş, “Gelen mektuplardan hükümetin de bilgisi vardı. Bir müzakere süreci işliyordu. Ancak şimdi Newroz!a 10 gün kaldı ne bir görüşme var ne de bir müzakere. Bir yıla yakın bir zamanda tecrit uygulanıyor. Ama kendisi bir mektup göndermek isterse ve Adalet Bakanlığı bize ulaştırışa bunu halkımızla paylaşmaktan gurur duyarız” dedi. Demirtaş, Diyarbakır’da bir kurumun kendisi hakkında yapmış olduğu suç duyurusunu ise, “Suç duyurusunda bulunma hakları var. Ancak AKP’nin yargıyı bu kadar ablukaya aldığı bir dönemde bazılarının AKP’nin hukuk komisyonu gibi çalışmasına da tanıklık ediyoruz. Biz halkımız karşısında hesap veriyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Tutumları dokunulmazlık içinde değerlendirilemez

SONRAKİ HABER

Yaşar Kaya hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...