09 Mart 2016 07:07

Dündar ve Gül kararının gerekçesi: Mahkeme bariz takdir hatasına düştü

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tahliyelerinin önünü açan kararının gerekçesinde, tutuklama kararı veren ağır ceza mahkemesinin ‘bariz takdir hatası’na düştüğünü kaydetti.

Habertürk'ten Fevzi Çakır’ın haberine göre pazartesi günü Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılan gerekçede gerekli düzeltmeler yapıldı, muhalefet şerhleri eklendi. Gerekçeli kararın, yarın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Çok sayıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına atıf yapılan gerekçeli kararda, basın ve ifade özgürlüğü geniş biçimde yorumlandı. Gerekçede, AİHM’in “İfade özgürlüğü, aynı zamanda devleti veya toplumun herhangi bir kesimini inciten, şoke eden veya rahatsız eden düşünceler için de geçerlidir” tespiti vurgulandı.

Gerekçede, ‘İç hukuk yolları tüketilmedi’ eleştirilerine de yanıt verildi. Tutukluluk incelemesi bağlamında, iç hukuk yollarının tutukluluğa yapılan itirazların reddedilip kesinleşmesinin ardından tükendiği belirtildi. Dündar ve Gül’ün tutuklanmalarına ilişkin yerel mahkemenin gerekçesinin yetersiz olduğu da vurgulanan kararda, tutuklama kararı veren mahkemenin ‘bariz takdir hatası’na düştüğü kaydedildi.

Karara muhalefet şerhi yazan üç üyenin ise ‘milli güvenlik’ vurgusu yaptığı öğrenildi. AİHM kararlarına işaret eden üç üye, özetle şu tespitleri yaptı: “Henüz iddianamesi yazılmayan, suç nitelemesi yapılmayan bir konuda AYM’nin ihlal kararı vermesi ilk derece mahkemesinin takdir yetkisine doğrudan müdahaledir. İç hukuk yolları tüketilmedi, yargılamanın sonucu beklenmeliydi. Bu kararla AYM kendini sulh ceza, asliye ceza mahkemeleri ile Yargıtay’ın yerine koydu. AYM, Yüce Divan yargılama yetkisini genel ceza yargılamalarına genişleterek, ceza mahkemesi sıfatına büründü. Bu hakkı bireysel başvuruda kullanmak Anayasa’ya aykırıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sanders Michigan'ı kazandı

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki fezlekeler Meclis'te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...