29 Şubat 2016 00:34

Havuz medyası, ekoloji mücadelelerine gözdağı verme peşinde

Paylaş

Özer AKDEMİR

Artvin'deki altın madeni karşıtı halk tepkisini kırmak için 15 yıl önce Bergama’da ortaya koyduğu ‘dış güçler’ yalanını yeniden sahneye süren havuz medyası iftiralarını sürdürdü. Havuzun en büyük gazetelerinden Star “İşte Artvin’deki altın gerçeği” başlıklı haberiyle hedefine yine Artvin’de maden karşıtı direnişin simgesi Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ı koydu. Star’ın “Alman vakıflarının çevreci eğitimi” olarak bahsettiği Çevre İçin Medya iletişim Ağı Çalıştayının Almanya etabına katılan gazeteciler ise bu haberlerle ilgili dava açacaklarını söylediler.  

AYNI BERGAMA TAKTİĞİ
Artvin’de neredeyse tüm kentin yaşam alanlarını korumak için gövdeleriyle barikat kurduğu Cerattepe’deki altın madeni için havuz medyası yeni bir kampanya başlattı. 15 yıl önce Bergama’da ortaya konan ve altın madenine karşı yaşam alanlarını korumak için kararlı bir direniş sergileyen Bergama köylülerinin mücadelesi için yapılan “Arkasında Alman Vakıfları var” içerikli psikolojik savaş oyunu yine sahnede. Bu sefer ülke genelinde destek gören Artvinlilerin yaşam alanlarını koruma mücadelesini hedefe koyan AKP’nin havuz medyası, geçmişte Bergama’da izlediği taktiğin hemen hemen aynısını sahneliyor. 15 yıl önce Bergama mücadelesinin önde gelen isimlerini “Alman Vakıfları ile iş birliği yapan” kişiler olarak karalayanlar, günümüzde de Artvin direnişinin simgesi, Artvinlilerin Neşe ablası Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ı aynı iftiralarla hedefe koydu.

HABLEMİTOĞLU’NUN KİTABI
15 yıl önce ortaya konan MGK destekli oyunun en önemli unsurlarından olan Dr. Necip Hablemitoğlu’nun “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” kitabındaki iddialar yüzünden  Bergama mücadelesinin önde gelen isimleri ve Alman Vakıf yöneticileri DGM’de “Legal Alman casusluğu” suçlaması ile yargılanmış, ilk duruşmada beraat etmişlerdi. Bu davadan 8 gün önce evinin önünde öldürülen Hablemitoğlu’nun yazdığı kitabın altın madencileri tarafından yazdırılıp, dağıtıldığı, kitaptaki bilgi ve belgelerin ise sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Hablemitoğlu bu sahte belgelerle ilgili DGM’deki duruşmada tanık olarak dinlenmeden 8 gün önce öldürüldü ve AKP döneminde işlenen bu suikast hâlâ faili meçhul!

MÜCADELELERİN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN
Öte yandan Almanya’da 5-10 Ekim tarihleri arasında “Çevre İçin Medya & iletişim Ağı Çalıştayı”na katılan gazeteciler havuz medyasının bu karalamasına karşı dava açmaya hazırlanıyorlar. Çalıştay sırasında çekilen ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan fotoğraflar havuz gazetelerince “Almanya işbirliğinin belgesi” gibi verilmişti.
Çalıştaya katılan gazetecilerden Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu çıkan haberleri “İleriye yönelik hesapların bir yansıması” olarak yorumladı. Ayaroğlu bu haberlerle Artvin’deki altın madeni karşıtı mücadelenin yanı sıra Zonguldak, Amasya, Ordu gibi kentlerde süren çevre mücadelelerinin de baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Ayaroğlu, “Bu olay bir gözdağı. Ekoloji mücadelesini engellemeye dönük bir zemin hazırlama. Artvin, Zonguldak ve Sinop’taki mücadelelerin önünü kesmek için bu haberler. Zonguldak 14 tane termik santrali kaldırabilir mi? Yeşil yaprak kalmadı Zonguldak’ta, Çatalağzı’da”

GAZETECİLER DAVA AÇIYOR
Avukatı ile görüşüp haberi yapan gazeteleri basın konseyine şikayet edeceğini kaydeden Ayaroğlu, “Bu kadar çirkin ve ağır bir suçlama olamaz. Kimse kimseyi devşiremez, biz o kadar onursuz insanlar mıyız? Böyle haber olmaz. Bu haberciliği katletmektir. Gerçeği araştırmadan, yapmadan sorgulamadan bu haberciliğin ırzına geçmektir” diye konuştu.
Çalıştaya davetli olarak katılan Ereğli Önder Gazetesi Yazarı Eyüp Bektaş, Star’ın iddia ettiği gibi 15 gün değil 5 günlük bir çalıştaya katıldıklarını belirterek, “Bir basın mensubu olarak bu habere ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir kere haberde 15 gün kaldılar diyor, biz 5 gün kaldık. Demek ki 10 gün daha alacaklıyız. Biz oraya yenilenebilir enerji çalışmalarını görmeye gittik. Gördük de. Ben tüm gezip gördüklerimi, fotoğraflarla gazetemde 7 bölüm halinde yayımladım. Linklerini vereyim okusunlar. Haberde adı geçen vakıf değil, T.C. Hükümetinin bilgisinde ve desteğinde Dünya Medya İletişim Vakfının davetlisi olarak gittim. Haber tamamen gerçek dışı. Halkın haklı mücadelesini kırma amaçlı bir haber. Burada hedef bence Artvin. Artvin’deki eylemi kırmak için Yeşil Artvin Derneği ve Başkanı Neşe Hanım’ı hedef almışlar.”

BAKANLIK ONAYLI PROJE
ARHAVİ Arhavizyon haber sitesi sahibi, Emekli AA Muhabiri Mehmet Remzi Öncel: Tümü çarpıtılarak yapılan uydurma haberde hedeftekiler maalesef çevre aktivistleri ve bu konuda haber yapan gazeteciler. Evet 5-10 Ekim tarihleri arasında Almanya’da bir “ Çevre İçin Medya & iletişim Ağı” Çalıştayı yapıldı ve ben de gazeteci olarak davet edilenler arasında idim. Aramızda her türlü siyasi görüşü olan insanlar da vardı, çevre konusunda farklı düşünceleri olanlar da. Olayın bir başka boyutu, bu çalıştay Avrupa Birliği uyum projeleri içinde yer alan ve bakanlıkça yapılmasına onay verilmiş bir proje. Çok ilginçtir ki çalıştayda Almanya’daki uzmanlara, milletvekillerine ve çevre aktivistlerine de en çok bizler soru sorduk. Hatta bir ara Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan bir Alman milletvekiline “Yasak olmasına rağmen neden Almanya Türkiye’ye siyanür ihraç ediyor” diye soru da sordu. Bu diyalog, yayımladığım belgeselde de aynen var zaten... Aslında bizler gazeteci ve aktivistler olarak tüm yaptıklarımızı o andan itibaren sanal ortamda ve gazetelerde paylaştık zaten. TV programları yaptık, yayımladık. Yani olup bitenleri her şeyi ile apaçık tüm dünyaya sunmuştuk. Kimseden bir şey saklamadık ki.. Gazeteci idik.. Star gazetesi neyi yeni bulmuş ki... Tüm bunların dışında gayriyasal veya ülkemiz aleyhine ne yapmışsak (Ki Star gazetesi, A Haber ve Haber 7, bizleri bununla suçluyor) bunu ispat etmek zorundalar. Şimdi bu basın kuruluşları ve çıkan haberlere seviyesizce yorum yapan gerçek kişiler hakkında dava açıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Müftüoğlu: Başbakanlık genelgesiyle müdürler savcı başhekimler yargıç olacak

SONRAKİ HABER

Gazetecilerden imc TV'ye destek: İktidar gerçeklerden korkuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...