27 Şubat 2016 00:55

Renault fabrikasında kafaları karıştıran seçim: Seçim takvimi 5 gün kala açıklandı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Ek zam talebiyle başlattıkları eylemleri kararlılıkla sürdüren Renailt işçileri Birleşik Metal-İş Sendikasının 29 Şubat’ta yapacağı “Sosyal Diyalog Komitesi” seçimlerine hazırlanıyor. Seçimlerin yapılacağını şubat başında açıklayan Birleşik Metal-İş Sendikası 20 gün kala seçim sürecinin başlatılacağını bu sürede aday olmak isteyenlerin listesinin açıklanacağını ve demokratik bir biçimde seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Renault yönetimiyle birlikte yapılan toplantıda bir takvim çıkaran Birleşik Metal-İş’in açıkladığı takvimle 5 gün içinde seçimlerin yapılacağını belirtmesi kimi Renault işçilerinin tepkisine neden oldu. 

Seçim takviminin 20 gün önceden ilan edileceği ve seçime aşama aşama gidileceğinin söylendiğini hatırlatan Renault işçisi, seçimlere beş gün kala takvimin açıklanmasının “Birileri işi oldubittiye mi getirmek istiyor?” düşüncesini yarattığını söyledi. Renault işçisi, “Düşünebiliyor musunuz 24 Şubat Çarşamba günü yapılan açıklamada adaylık başvurularının 27 Şubat Cumartesi günü saat 18.00’de son bulucağı 29 Şubat Pazartesi günü de bir engelleme olmazsa seçimlerin olacağı söyleniyor. Adayların belli olduğu akşamdan sonra pazar günü fabrika kapalı pazartesi sabahı seçim başlayacak yani kimse neden aday olduğunu ve kendisini tanıtma fırsatı bulamadan bir anda kendimizi seçimin ortasında bulmuş olacağız” dedi. İşçi, bu kararı alanların işçilerin iradesine müdahale etmek istediğini söyledi. Bu seçimlerin sağlıklı bir biçimde yapılmasının işçilerin birliğini daha da güçlendireceğini söyleyen bir başka Renault işçisi; “Her ne pahasına olursa olsun bölünmememiz lazım. Eğer rekabetle birbirimizi karalamaya ve dışlamaya çalışırsak o zaman kaybeden sadece adaylar değil bütün Renault işçileri olacaktır” dedi.

RENAULT YÖNETİMİ NEYİN HESABINI YAPIYOR

Renault yönetiminin işten ayrılmak isteyenlerin ayrılabileceği, üretim ve kalite hedeflerini yakalamak kaydıyla tüm beyaz ve mavi yakalılara iki tam altın verileceğini duyurduğunu aktaran bir Renault işçisi; “Burada işçilerin kafası karıştırılmak isteniyor. Biz pazar günü dahil bütün mesailere gelmemiz halinde bile belirlenen hedefleri yakalamamız zor görünüyor. Burada saat ücretlerine yine bir iyileştirme yapılmayacağı söyleniyor. Renault yönetimi bir kez daha geçim sıkıntısı çeken ve mesaiye kalmak isteyen işçi arkadaşlarımıza altın vereceğiz diye seslenerek bizi birbirimize düşürmeye çalışıyor. Buna karşı uyanık olmak zorundayız” diye konuştu. “Eğer mesaiye gelmemiz isteniyorsa taleplerimize olumlu yanıt versinler biz de seve seve gelip çalışalım” diyen Renault işçisi, başka türlü hesaplar içerisine girmenin kimseye faydası olamayacağını söyledi.

14 SOSYAL DİYALOG KOMİTESİ SEÇİLECEK

29 Şubat Pazartesi günü fabrikada yapılacak “Sosyal Diyalog Komitesi Seçimlerini” değerlendiren Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci; “Renault’da seçimleri yapmak için Renault yönetimiyle uzun bir süre görüştük ve ilk görüşmelerimizde mutabakata varmıştık. Daha sonra MESS ve hükümetin Renault yönetimine yaptığı baskılar sonucu Renault yönetimi seçimler için verdiği sözden geri döndü. Burada açık bir oyun var. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak işverenin verdiği sözlere geri dönmemeye ve ‘Sosyal Diyalog Komitesi Seçimlerini’ sorunsuz bir şekilde yapmaya davet ediyoruz. Pazartesi günü 12’si Birleşik Metal üyesi 2’de dayanışmadan olmak üzere 14 Sosyal Diyalog Komitesi üyesi seçilecek” dedi.

SARDEROĞLU’DAN ÇARPICI İDDİA

Gebze’de kıdem tazminatı için yapılan eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çarpıcı bir iddiada bulundu. Çalışma Bakanı ile Sanayi Bakanı’nın Renault yönetimiyle yaptığı görüşmede “Bu fabrikada Birleşik Metal-İş’i örgütlemeyeceksiniz” dediğini iddia eden Sardaroğlu, buna tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’taki gıda fabrikalarında ek zam için yapılan eylemler

SONRAKİ HABER

Haribo mutlu işçisi mutsuz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...