21 Şubat 2016 18:27

Aşılmış sınırlar Fransız Kültür Merkezinde

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı tarafından Aşılmış Sınır fotoğrafıyla Son Dakika kategorisinde birinci görülen Bülent Kılıç’ın fotoğraflarını Fransız Kültür Merkezinde görebilirsiniz. 

Fransız Kültür Merkezi, fotoğraf gazeteciliği açısından oldukça iyi ve güncel bir sergiye yer veriyor. Umuda Kaçış adıyla açılan sergide Bülent Kılıç’ın gözünden Suriye’de çıkan savaşın insan yüzlerindeki yansımalarını yakından görebiliyoruz. 

‘Sürgün’ serisi kapsamında film, sergi ve edebiyat söyleşileri düzenleyen İstanbul Fransız Kültür Merkezinin son işlerinden biri bu sergi oldu. Sergide, Agence France Press’in Türkiye Fotoğrafçısı Bülent Kılıç’ın ekim 2012 ile ağustos 2015 arasında Suriye’nin kuzeyinde, Kobanê ve Tel Abyad’da, İstanbul’da, Midilli ve İstanköy adalarında çektiği fotoğraflar yer alıyor. 

Bağımsız haber fotoğrafçılığı alanında çalışan en büyük uluslararası kurumlardan biri olan Hollanda merkezli World Press Photo (WWP-Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı) tarafından geçen sene en iyi fotoğraf ödülünü kazanan Bülent Kılıç, bu yılki listede de Son Dakika kategorisinde 14 Haziran’da çektiği “Aşılmış Sınır” adındaki fotoğrafla yer alıyor. Bu fotoğrafın da sergilendiği Umuda Kaçış’ta bu fotoğrafla sığınmacı bir adamın küçük bir çocuğu bu tarafa, sınırın öte tarafından atılan bombalarla bildiğimiz Urfa’ya bağlı Akçakale’den Türkiye tarafında geçirmeye çalıştığına tanık oluyoruz.

Suriye’den Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya giden yolların son 5 yıldır bir insan seline sahne olmasını izliyoruz. Resmi olarak 2011 yılının mart ayından beri başlayan savaşta taraf olanlarla karşıt olanların birbirine karıştığı Suriye, Arap Baharı’na tanık olduktan sonra geri dönülmesi imkansız bir yola girdi. 
Dünyada insan olanların tepki vermekte çekinmeyeceği bir fotoğraf var ki, insan demeye bin şahit isteyen IŞİD militanlarının, Türkiye sınırına gelen Suriyelileri gerisin geri Türk askerinin gözleri önünde döndürmesi, içimizi fena halde acıtmıştı. 

Sergide yer alan fotoğraflar, savaştan çıkmış Kobanê şehrini gösterirken, Musa adındaki bir YPG askeri de objektife sırtını dönmüş bir şekilde şehre bakarak bugün durduğumuz yeri hatırlatıyor, belki de. 
Sergi, “AB’ye 3 Mil Kala / Bodrum Kos”, “İstanbul / Son Durak Ya da Mola”, “İki Şehir Yanyana-Tal Abyad/Akçakale” ve “Sınırda” başlıkları altında dört bölüme ayrılmış bir biçimde, 27 Şubat’a kadar Fransız Kültür Merkezinde görülmeye devam ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazi'de çatışma şiddetlendi

SONRAKİ HABER

Ben de onun kameramanıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...