13 Şubat 2016 16:54

Barış İçin Herkes İnsiyatifi Ankara’da barış talebiyle yürüdü

Barış İçin Herkes İnsiyatifi üyeleri, barış talebiyle Yüksel'den Sakarya Caddesi'ne yürüdü. Yürüyüş ardından yapılan forumda konuşan edebiyatçı, akademisyen ve barış aktivistleri kendi yazdıkları şiirlerle barış özlemlerini dile getirdi. Bölgede yaşananlara dikkat çeken Akademisyen Sibel Özbubun, "Doğu yandıkça biz batıda nefessiz kalıyoruz, ancak hepimiz düşünce suçlusu olursak bu günleri atlatabiliriz" dedi.

Paylaş

Barış İçin Herkes İnsiyatifi, Bölgede yaşanan katliamlara dikkat çekmek için Ankara'da Yüksel Caddesi'nden Sakarya Caddesi'ne yürüyüş düzenleyip, forum gerçekleştirdi. Foruma Barış Bildirisine imza atan akademisyenler, LGBT'liler, edebiyatçılar, avukatlar, fotoğrafçılar, feministler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Avukat Hasan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Cizre'de Êzidî kamplarında çektiği çocuk fotoğraflarıyla yürüyen insiyatif, müzik guruplarının çaldıkları Çavbela şarkısı ile forum gerçekleştirdi. Grup sık sık "Eşitlik kardeşlik Kürt ulusuna özgürlük" ve "Susma haykır halklar kardeştir" sloganları atıldı.

'SOKAKLAR ÇOCUKLARA YASAKLANMIŞ'

Grup adına forum moderatörlüğü yapan Sevinç Koçak, Bölge illerinin aylardır yoğun bir abluka altında olduğunu ifade ederek, akademisyenler, sanatçılar, edebiyatçılar olarak barış çığlığı için sokakta olduklarını belirtti. Forum da ilk olarak konuşan avukat Hasan Erdoğan, şu anki sistemin çocuklardan bile korktuğunu dile getirdi. Erdoğan, "Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını kaybetmiş çocukların ne yazık ki hala sayısını bilemiyoruz, kime sorsam bana farklı sayılar söylüyor, bu durum çok acıdır hepimiz için. Çocuklara yasak edilmiş sokakların ortasında yine o küçücük bedenler vuruluyor. Çocuklara yasak edilmiş bir ülke hepimizin utancıdır" diye konuştu. 

'FAŞİZME KARŞI HEPİMİZ SUÇLU OLURSAK KAZANIRIZ'

Akademisyen Sibel Özbubun, akademisyenlere ve yazarlara yönelik başlatılan soruşturma ve davalara dikkat çekerek, "Artık bazıları bilgisayar başında oturmuş sosyal medya hesaplarına bakarak suçlu seçiyorlar, ben sayfamda şiir paylaştığım için şuan düşünce suçlusu olarak gösteriliyorum. Ne yazık ki doğu yandıkça biz batıda nefessiz kalıyoruz, ancak hepimiz düşünce suçlusu olursak bu günleri atlatabiliriz" dedi.

'BEDENİ ÇIPLAK SERGİLEDİĞİNİZ KADIN SİZE DİZ ÇÖKMEDİ'

Edebiyatçı Nevin Koçoğlu ise Cizre'de katledilip bedeni teşhir edilen kadını hatırlatarak, "Onlar (askerler) eşlerinin, çocuklarının saç tellerini bile bir kuştan esirgerken bir genç kadının bedenine işkence ederek fotoğrafını çırılçıplak paylaşıyor. Belki bu kadını herkes böyle gördü, ama o da direnerek diz çökmedi" ifadesinde bulundu. 

25 gündür beyaz bayrak nöbetinde olan sağlık çalışanları da foruma katılarak, bundan sonra daha güçlü eylemlerini sürdüreceklerini ve beyaz bayrak eylemlerine son verdiklerini duyurdu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten Kağıthane’de Cizre için yürüyüş

SONRAKİ HABER

Pazar pazar Babylon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...