10 Şubat 2016 12:58

Elektrik faturalarındaki kandırmaca Meclis gündeminde

Paylaş

Elektrik faturalarıyla vatandaştan haksız yere tahsil edilen, “Enerji Maliyeti, Perakende Satış Hizmet Bedeli, İletim Bedeli, Kayıp ve Kaçak Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli” nin, “Dağıtım Bedeli ve Perakende Enerji Bedeli” olarak iki başlıkta faturalara yansıtılması Meclis’te protesto edildi. Tüketici Hakları Derneği (THD), vatandaştan alınan bu haksız kalemlere karşı bugün kampanya başlatacak.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, THD Başkanı Turhan Çakar ve yönetim kurulu üyeleri ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi.  
Ocak ayı enflasyon oranının yüzde 9,5’e yükselmesinin, vatandaşın alım gücünün nasıl azaldığını gösterdiğini, dört kişilik ailenin açlık sınırının bin 447 lira, yoksulluk sınırının ise 4 bin 714 lira olarak hesaplandığını kaydeden Nihat Yeşil, şimdi de vatandaşın elektrik faturaları ile bir hukuksuzluk yaşadığını dile getirdi.  Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) fon ve vergiler dışında vatandaştan “Enerji Maliyeti, Perakende Satış Hizmet Bedeli, İletim Bedeli, Kayıp ve Kaçak Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli “maliyetlerini faturalarda gizleyerek, “Dağıtım Bedeli ve Perakende Enerji Bedeli” olarak iki başlıkta tahsil edilmeye devam edildiğini söyledi. Özellikle kayıp kaçak bedelinin usulsüz kullanım yapmayan vatandaşlardan tahsilinin önüne geçen yargı kararlarına rağmen, farklı adlarda bu bedelin tüm vatandaşlara yansıtıldığını da aktaran Yeşil, “Bu uygulama, özelleştirilmiş dağıtım şirketleri üzerinden sürdürülen ve faturalarda gizli kapaklı yürütülen bir soygundur” dedi.

“Yargı kararları uygulanmayacaksa yargı niye var?” diye soran Yeşil, elektrik faturaları üzerinden yürütülen bu soyguna karşı vatandaşları elele vermeye çağırdı.

THD Başkanı Turhan Çakar da gıda, su, elektrik, doğal gaz, iletişim ve ulaşım hizmetleri açısından dünyanın en pahalı ülkesinin Türkiye olduğunu, bu açıdan da tüketicilerin en temel mal ve hizmetlere ulaşamadıklarını söyledi.  Tüketicilerin çocuklarının gıda ihtilyacına ayıracağı parayı keserek, başka harcamaları karşılamak zorunda kaldıklarını dile getiren Çakar, bu 5 kalemde vatandaştan haksız yere yapılan kesintinin elektrik faturalarının yüzde 39’u, vergiler düşünce yüzde 33’lere yaklaştığını söyledi.
Elektrik faturalarıyla vatandaştan haksız yere yüzde 30’ları aşan haksız bir kesinti yapıldığını, bir de bunun vergisinin alındığını kaydeden Çakar, buna karşı  eylemleri içeren bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polise, muhtara müjde kadına ise hak gasbı!

SONRAKİ HABER

Aldığın ücreti kimseye söyleme!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...