10 Şubat 2016 12:26

DİSK üyesi işçiler, kıdem tazminatı için Ankara ve İzmir'de sokağa çıktı

Hükümetin kıdem tazminatının gasbı çalışmalarına karşı DİSK üyesi işçilerin eylemleri devam ediyor. Ankara'da işçiler ı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürüdü. İzmir'deki eylemde ise DİSK Genel Kurulu'na genel grev kararı aldırmak için gidileceği belirtilerek Türk İş ve Hak İş'lilere de ortak mücadele çağrısında bulundu.

Paylaş

Ankara'da DİSK üyesi işçiler kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürüdü. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının fona devredilerek yağmalanmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Milli Kütüphane önünde bir araya gelen işçiler, yürüyüş boyunca “Kıdem hakkımız, söke söke alırız”, “Genel grev, genel direniş” sloganlarını attı. Bakanlık önünde konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, hükümetin 2016 eylem planında yer alan düzenlemenin amacının patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmek olduğunu söyledi. Çalışma Bakanının “İşverenlerimizin kıdem tazminatı yüzünden kabuslar görmesini istemeyiz” ifadeleri hatırlatan Beko, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde patronların işten çıkarttığı işçiye toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacağını söyledi. Böylelikle işten çıkarmaların kolaylaşacağını belirten Beko, Çalışma Bakanının “İşveren kıdem tazminatı yükünü nasıl karşılayacağım diye işten çıkarmıyor” sözlerinin bunun kanıtı olduğunu ifade etti.

FON DEMEK YAĞMA DEMEK

Zorunlu tasarruf teşvik fonu, konut edindirme yardımı hesapları, işsizlik fonu gibi tüm fonların iktidarlar tarafından yağmalandığını hatırlatan Beko, kıdem tazminatının da fona devredilerek yağmalanacağını vurguladı.

Hükümetten yapılan “İşçiler kıdem tazminatlarını alamıyorlar” açıklamalarına da yanıt veren Beko, kıdem tazminatı ödemeyen patronlara ağır yaptırımlar getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Eyleme katılan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Yardımcısı Monserrat Mir Roca da “Avrupa genelindeki 60 milyon işçiyle beraber Türkiye’deki sendikaların iş güvencesi için verdiği mücadeleyi destekliyoruz “ diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR
'İKTİDAR KIDEMİ HEDEF ALDIĞINDA HAYAT İKTİDARA DİRENİŞ OLUR'

DİSK'e bağlı sendikaların İzmir Şubeleri, hükümetin kıdem tazminatına yönelik saldırıları ile ilgili kitlesel basın açıklaması yaptı. Sendikaların çağrısıyla Konak'ta Başbakanlık Ofisi'nin önünde toplanan yüzlerce işçi, kıdem tazminatlarına dokundurtmayacaklarını haykırdı.  

Genel İş 2 No’lu Şube eyleme "Kıdem Tazminatı Geleceğimizdir, Güvencemizdir. Hakkımızı Gasp Ettirmeyeceğiz' pankartı ile, Genel İş 6 Nolu Şube "Kıdem Tazminatı İş Güvencemizdir, Dokundurmayız' pankartı ile, Genel İş 5 Nolu 'İktidar Kıdemi Hedef Aldığında Hayat İktidara Direniş Olur' pankartı ile, Genel İş 1 Nolu Şube 'Köleliğe Karşı #Direnİşçi' pankartı ile Genel İş 3 Nolu Şube 'Kıdem Tazminatıma Dokunma' pankartı ile katılırken ayrıca eyleme, Gıda İş, Lastik İş, Sosyal İş, Dev Sağlık İş, Birleşik Metal İş, Emekli Sen, Güvenlik Sen, Buca Belediyesi Taşeron işçileri ve de KESK ve TMMOB temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık da 'Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın' ve 'Kıdem Hakkımız ve Grev Silahımız' sloganları atıldı.

'İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAKTIR'

Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümetin kıdem tazminatını ortadan kaldırmasının amacının patronların işçileri işten çıkarma maliyetinin düşürmek olduğunu dile getirerek "Kıdem tazminatı fona/sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler “gündelikçi” gibi çalışacak, sendikalaşma imkânsız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecek" dedi.

'KIDEM TAZMİNATI HAYAL OLACAK'

Kıdem tazminatı almanın hayal olacağını da belirten Sarı şunları söyledi " Mevcut koşullarda kıdem tazminatından sadece işten atıldığımızda değil birçok durumda faydalanabiliyoruz.

İşveren hakkımızı yediğinde, askerlik hizmeti dolayısıyla, kadınlar evlendiklerinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 gün prim ödeme süresini doldurduysak, emeklilik halinde kendi isteğimizle işten ayırıldıysak kıdem tazminatına hak kazanıyorduk. Ayrıca kayıt dışı çalıştırılmamız halinde veya tazminat ödememek için işe giriş çıkış yaptırıldığında dava yolu ile kıdem tazminatını alma şansımız vardı. Fon/sandık sisteminde bu yararlanma koşulları ortadan kalkacak. Ödeme emekli olduğumuzda ya da 10 yıl gibi bir kıdemde ev alma gibi şartlara bağlı olarak yapılacak".

'YENİ İŞÇİLER UZAYDAN MI GELECEK?'

Kıdem tazminatının sadece adının kalacağını da vurgulayan Sarı " Kimi yetkililer “Kazanılmış haklara dokunulmayacak” diyor. Yani kıdem tazminatının bundan sonra işe girenler için ortadan kaldırılacağını söylüyor. Peki bu doğru olsa bile, yeni işçiler uzaydan mı gelecek? Onlar bizim çocuklarımız olacak. Bizden önceki kuşakların bedeller ödeyerek kazandıkları haklar, çocuklarımız için bize emanettir. Çocuklarımızı günübirlik, amele pazarı usulü çalıştırmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz" dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Esnek güvencesiz çalışmanın yaygınlaşmasına, taşeron köleliğine, özel istihdam büroları ile oluşturulmak istenen köle pazarlarına ve kıdem tazminatının fona devir adı altında gasp edilmesine karşı tüm emekçileri, emek dostlarını, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan tüm güçleri ortak mücadeleye davet ettiklerini de belirten Sarı sözlerini şöyle sürdürdü  "Geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak için mücadele etmek, ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görevdir.Genel Kurulumuzda Kıdem tazminatı, esnek çalışma ile ilgili yeni bir mücadele hattı örülecektir. Alınacak olan Genel grev dahil tüm eylem ve etkinlikleri hayata geçirmek için sokakta mücadele de olacağız." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çaldağına nikel madeni davası karara kaldı

SONRAKİ HABER

Köroğlu Dağı için onaylanmış imar planı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...