07 Şubat 2016 13:17

MMK Metalürji işçilerine ek zam yok

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Renault işçilerinin ek zam talebi ve bununla ilgili yaptığı eylemler birçok metal işçisinin gündeminde. Hatay Dörtyol’da Kurulu MMK Metalürji işçileri de ek zam istiyor. Ancak Çelik-İş ile MMK patronu, işçilerin 2017’ye kadar sözleşmelerinin geçerli olduğunu ve ek zam yapılamayacağını söylüyor.

MMK Metalürji fabrikasının Rus işletmesi olduğunu söyleyen işçiler, son dönemlerde fabrikanın üretiminin azaldığını belirtti. İşçiler, fabrikaya Rusya’dan gelen gemilerin yaklaştırılmadığını, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin MMK fabrikasını da etkilediğini söylüyor. Otomotiv sektöründe üretimden yana sorun olmadığını ancak demir çelik sektöründe bir durgunluk olduğunu belirten işçiler, “Liman sürekli çalışırdı. Bu ara liman durgun. Boyama 10-15 gün duruşa girdi. Galvaniz bölümünde bakım olacak, orası da duruşa giriyor. Hatta fabrikanın Katar’lı patronlara satılacağı söylentileri var” diyor.

Yine de MMK’ye işten çıkışların yanı sıra yeni işçi de alındığını, üretimin devam ettiğini söyleyen işçiler, kendilerinin ek zam talebine ise sendika tarafından “Yapılacak bir şey yok. Yeni sözleşmede telafi edilecek” diye geçiştirildiğini, aynı şeyin patron tarafından da söylediğini aktarıyorlar.

MMK İŞÇİLERİ ATAKAŞ’A GİDİYOR

MMK Metalürji ilk kurulduğuna Atakaş fabrikası ile ortak kurulmuştu. Ama daha sonra Atakaş patronu Recep Atakaş MMK ile ortaklıktan ayrılmıştı. Atakaşların yeni fabrika kurması MMK’deki birçok işçinin işten çıkıp oraya girmesine neden oluyor. Şu ana kadar 35 kadar işçinin MMK’den çıkışını aldığı ve Atakaş’a girdiği söyleniyor. 

Atakaş patronunun, kıdemli, kalifiye işçilere çıkışını aldıkları takdirde karşılıksız tazminatları kadar ücret vereceği de işçiler arsında konuşuluyor. İşçiler, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “İlk MMK kurulduğunda acemi işçilerle, iş yapıldı ve fabrika çok zarar etti. Onun için Atakaş aynı durum yaşanmasın diye 35 yaş altında ama tecrübeli ve deneyimli işçiler alıyor.”

MMK işçilerinden bazılarının Atakaş’a gitmesi üzerine MMK patronu işçilerle bir toplantı yapmış. İşçiler, daha önce MMK’de kendilerinin işten atmakla tehdit edildiğini ama şimdi patronun başka fabrikaya gitmemelerini istediğini söylüyor. Toplantıda MMK patronunun, fabrikanın üretiminin devam edeceğini ve işçilerin MMK’de çalışmaya devam etmelerini istediği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'den abluka altındaki öğrencilere ek puan talebi

SONRAKİ HABER

‘Kıdem tazminatının kaldırılması güvencesizliktir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...