06 Şubat 2016 17:30

Her yerde zulme karşı ses çıkarıldı

Paylaş

Cizre'deki yaralıların kurtarılması ve AKP'nin savaş politikalarına karşı Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Hakkari'de yurttaşlar, "Zulme karşı ses çıkar, barışa ses ver" sloganıyla saat 19.00'da ışıları söndürerek, evlerin pencere ve balkonlarına çıkarak gürültü eylemleri yaptı. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Bağlar ilçesinin Sento, Göçmenler, Fatih, Yanıkköşk, Koşuyolu, Dörtyol, Emek caddeleri başta olmak üzere ilçenin tamamında halk alanlara çıktı. Tava, tencere ve ıslıklarla gürültü eylemi çıkaran yurttaşlar sık sık "Biji Berxwedana Sur'e" ve "Kürdistan goristan jı bo faşistan" sloganları attı. Ses çıkarma eylemi yapan yurttaşlara saldıran polis akrep tipli zırhı araçlarda yurttaşların üzerine gaz bombası attı. Sento Caddesi'nde ise yolu kapatan gençlere polis saldırdı. Gençler havai fişeklerle ve taşlarla öz savunmasını alarak karşılık verdi. Bir süre devam eden olaylar polislerin çekilmesiyle sona erdi. Yolda geçen araç sürücüleri ise korna çalarak gürültü eylemine destek verdi. Her alanda sokaklara çıkan yüzlerce kişi, uzun süre ses eylemi yaparak direnişi sürdürdü.

Ofis Semti'nde bir araya gelen yurttaşlar ise gürültü eylemine destek verdi. Alanlara çıkan yüzlerce yurttaş, erbane ve düdükler eşliğinde gürültü eylemi yaptı. Pencerelerden, balkonlardan ve çevreden gelen desteklerle sesin yükseltildiği alanlarda "Biji berxwedana Sure" ve "Biji Serok Apo" sloganları yükseldi. 

HDP ve DBP Kayapınar ilçe örgütleri Rojava Parkı Roboski Anıtı önünde süren nöbet eylemi 5'inci gününde devam ederken, nöbet eyleminde bulunan onlarca yurttaş "Biji berxwedana Surê" ve "Amed uyuma Sur içine sahip çık" sloganları atarak teneke, tencere ve tavalar vurarak ses çıkartıldı. Katliamları protesto eden kitleye polisler TOMA ve gaz bombasıyla saldırdı. Bunun üzerine kitle daha çok ses çıkararak slogan attı. Kitleye saldıran bir TOMA ise parkın içinde çamura saplandı. Kitleye çevreden birçok yurttaş ışık açıp-kapatarak destek verdi.

Silvan ilçesinde evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan yurttaşlar tencere ve tavalarla ses çıkardı. Silah seslerinin de yükseldiği gürültü eyleminde sık sık "Bijî berxwedana Sûr'ê" ve "bijî berxwedana Cizîrê" sloganları atıldı. 

ŞIRNAK

Şırnak kent merkezinde bulunan direniş mahalleri Bahçelievler, Yenimahalle, Dicle, Yeşilyurt, Cumhuriyet ve Gazipaşa mahalleri olmak üzere tüm kentte yurttaşlar evlerinin pencere ve balkonlarına çıkarak tencere tavalarla zulme karşı gürültü çıkarttı. Halkın öz yönetim direnişini sürdürdüğü İdil ilçesinde de halk saatler 19.00'u gösterdiğinde "Biji berxwedana Surê", "Biji berxwedana Cizîrê", "Biji serok Apo" sloganları ile balkonlara çıktı. Halk ellerine aldığı tencere tavalarla dakikalarca gürültü eylemi yaptı. 

MARDİN

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde de onbinlerce yurttaş evlerinin pencere ve balkonlarında zulme karşı ses çıkartmak için hazır bekledi. Yurttaşlar eylem saati geldiğinde dakikalarca gürültü eylemi yaptı. Öz yönetim direnişinin sürdüğü Nusaybin'de de başta direniş mahallelerinde barikatlar arkasında olmak üzere tüm kentte gürültü eylemi yapıldı. Barikatların arkasından yükselen "Biji berxwedana Cizîrê" sloganı tüm ilçede yankılandı.

HAKKARİ 

Hakkari'de birçok mahallesinde sokaklara dökülen yurttaşlar, tencere tava çalarak ses çıkarma eylemi yaptı. Çarşı merkezinden geçen araç sürücüleri eyleme korna çalarak eyleme destek verirken destek kent esnafı ise "Hakkari uyuma direnişe ses ver" ve "Bijî berxwedana Cizîrê" sloganları eşliğinde, ses çıkarma eylemine dahil oldu.

SİİRT

Siirt'in Conkbayır, Tınaztepe, Sakarya mahalleri başta olmak üzere Gökçebağ Beldesi ve birçok ilçesinde halk sokaklara çıkarak gürültü eylemi yaptı. Yurttaşlar, "Katil Erdoğan", "Biji berxwedana Surê", "Biji berxwadane Cizire" sloganları ve zılgıtlar eşliğinde tencere, tava ve tenekeler çaldı. Ural tipi zırhlı araçlardan mahallelere giren polisler sokaklara akan yurttaşların eylemini sabote etmek için sokak aralarına gaz bombalarıyla atarak saldırdı. Bu saldırılara karşı gençler Tınastepe Mahallesi'nde polislere taşlarla karşılık verdi. 

İZMİR

İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Asarlık Mahallesi'nde ve Bornova ilçesine bağlı Doğanlar Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, gürültü eylemi yaptı.

Asarlık Mahallesinde evlerinde bulunan yurttaşlar, tencere ve tavalar çalarak, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken bir grup genç ise ateşler yakarak yollara barikat kurdu. Yurttaşların eylemine saldıran polis, mahalle aralarına rastgele gaz bombası attı. Polisin saldırısına gençler ise, havai fişek ve Molotoflarla karşılık verdi. Polisin mahalleden çekilmesi ile çatışmalar sona erdi. 

Yine Doğanlar mahallesinde de yurttaşlar, direnişe destek olmak için gürültü eylemi yaparak yollarda lastik yaktı. Sık sık "Biji berxwedana Surê/Cizirê" sloganlarının atıldığı eylem Çarxa Şoreşe marşının okunması ile sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray - Torku Konyaspor maçından gol sesi çıkmadı

SONRAKİ HABER

Botan yürüyüşçüleri yarın Cizre yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...