06 Şubat 2016 05:22

Mersinli işçiler patronların hesabını bozdu

Paylaş

Halil İMREK
Mersin

Mersin Serbest Bölge patronlarının asgari ücret artışı sonrası ücretlerin asgari ücret seviyesinde tutulması, kalifiye işçilere ise en fazla 1400 lira verilmesi konusunda karar aldığı ortaya çıktı. Patronların bu hesabını ise Raysi ve Trent işçileri bozdu. İşçiler fiili olarak iş bırakarak ücretleri 1475 liraya çekti. Serbest Bölge’de bulunan diğer firmaların işçileri de Raysi ve Trent işçilerine verilen zammı talep ediyor.
Dernek çatısı altında toplanan Mersin Serbest Bölge patronları, ocak ayı sonu bir araya gelerek asgari ücrete gelen zammı ele aldı. Toplantıda AGİ’yle birlikte 1300 liraya çıkarılan asgari ücret sonrası yapılacak düzenlemeler ve fazla mesailerin serbest bölgede nasıl uygulanacağını ayrıntılandırıldı. Patronlar, kalifiye olmayan ve ücretleri düşük olan işçilerin ücretlerini 1300 TL yapılması, asgari ücret üzerinde ücret alan işçilerin ücretlerinin ise 1400 lirada sabitlenmesi kararı aldı. Patronların aldığı diğer bir karar ise fazla mesailerle ilgili. Patronlar, asgari ücretin 1170 TL olduğunu asgari geçim indirimiyle birlikte 1300 lira olduğunu söyleyerek, fazla mesai ücretlerinin verecekleri 1400 ücret üzerinden değil 1170 üzerinden hesaplanmasını kararlaştırdı. Patronlar, aldıkları kararın bütün firmalar için bağlayıcı olacağını bildirirken, 1400 lira üzerinde ücret veren dernek üyesi patronlar hakkında caydırıcı cezaların verileceği bildirildi.

İŞÇİLER 20 ŞUBAT’I BEKLİYOR
Patronların bu hesabını ise geçtiğimiz pazartesi günü Raysi ve Trent işçilerinin mücadelesi bozdu. İşçiler asgari ücrete yapılan zammın kendilerine yansıtılması için eylem iş bıraktı. Eylem sonrasına işçiler patronla yaptıkları görüşmede ücretlerinin 1475 TL olmasını kabul ettirdi. Gazetemize konuşan diğer firmada çalışan işçiler de aynı zammı talep ettiklerini bildirdi.
Serbest Bölge’de çalışan işçiler, büyük oranda ücretlerini 20 Şubat’ta alacak. Ellerine geçen ücretle asgari ücret zammının ücretlerine ne kadar yansıdığını göreceklerini söyleyen işçiler, zammın söylendiği gibi ücretlerine yansıtılmaması durumunda tepki göstereceklerini söylüyor.

PATRONLARIN FAZLA MESAİ HESABI
Patronlara göre işçi ücreti olan 1170 TL 30’a bölündüğünde günlük yevmiye 39 TL oluyor. İşçileri 9 saat çalıştırdıkları için bu yevmiye de 9’a bölünüyor ve işçilerin saat ücreti 4.3 oluyor. Oysa işçilerin alacağı ücret 1400 lira. Bu ücret 30’a bölündüğünde günlük yevmiye 46.6 TL oluyor. Bu da yasal çalışma saati olan 8 saate bölündüğünde işçilerin saat ücreti 5.8’e tekabül ediyor.
Bu yolla patronlar işçileri sömürmenin, düşük ücretle çalıştırmanın yanı sıra işçinin fazla mesai ücretlerinden de çalmış oluyor. Patronlar işçileri zorunlu mesaiye bıraktıkları için bu hesapla her işçiyi 5.8 TL yerine 5.3’e çalıştırmış oluyor. Mesai ücretlerinin yüzde 50 zamlı olduğu düşünüldüğünde işçi bir ay boyunca kaldığı fazla mesaide her saat başı 2.25 TL kayba uğruyor.

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatında Leke’ye bak geleceği gör

SONRAKİ HABER

Twitter, 125 bin hesabı askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...