05 Şubat 2016 10:16

‘Koruma Kurulu Narmanlı Han’ı korusun’

Paylaş

İstanbul Beyoğlu’daki 1. derece tescilli tarihi Narmanlı Han’ın restorasyon projesi kapsamında, hanın avlusuna dozerlerle girilmesi, iki ağacın kesilmesi ve arkeolog denetiminde olmadan kazı yapılmaya başlanmasının üzerine Beyoğlu Kent Savunması, Koruma Kurulu önünde eylem yaptı. Kent Savunması üyeleri, projenin, hanın tarihi dokusuna zarar vereceğini ifade ederek durdurulmasını talep etti.

1833 yılında inşa edilen, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanılan ve daha sonra Narmanlı ailesinin mülkiyetine geçen Beyoğlu’daki Narmanlı Han için hazırlanan restorasyon projesi, 16 Haziran 2015’te  İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı. 19 Ocak'ta da restorasyon için ilk çalışmalara başlandı.

Bunun üzerine Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, Sirkeci’de bulunan İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Bilinçsiz restorasyonun hanın tarihi dokusuna zarar vereceğini ve bunun restorasyon değil yıkım projesi olduğunu söyleyen Beyoğlu Kent Savunması projenin bir an önce durdurulmasını talep etti.

‘HANIN AVLUSUNA DOZERLER GİRDİ’

“Koruma kurullarını uyarıyoruz, aklınızı başınıza alın! Görevinizi yapın” ve “Narmanlı Han’daki yıkım projesi iptal edilsin” pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Deniz Özgür, Narmanlı Han’ın Beyoğlu’nun ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden olduğunu belirterek, “Narmanlı Han için son günler başladı. Koruma Kurulu’ndan geçen restorasyon projesi için hanın avlusuna dozerlerle girdiler, şimdiden iki ağaç kesilmiş durumda. İçeride müze ve arkeolog denetimine dahi gerek görmeden kazı yapılmaya başlandı.” dedi. 10 yıldır Beyoğlu’da süren bir vandallığın olduğunu söyleyen Özgür, “Bu vandallığın tanıdığı hiçbir şey yok, ne yasa tanıyorlar, ne tarih, ne koruma, ne kültür. Bu vandallığın bir sonucudur kaçak AVM olan Demirören.” dedi.

‘RESTORAN VE MAĞAZA ADASINA DÖNÜŞECEK’

Koruma Kurulu üyelerini de uyaran Özgür, “Bu projeye göre Narmanlı Han önceki işlevinden, kültürel değerinden arındırılarak bir restoran ve mağaza adasına dönüştürülecek. Elbette bu dönüşüm hanın kamusallığından arındırılarak hayata geçirilecek. Asansörlü cam kuleler, arka binalara eklentilerle hanın çehresi tamamen değişecek.” şeklinde konuştu. Projenin mimarı Sinan Gemin’in hanın tarihi ve fiziki mekanı konusunda araştırma dahi yapmadığını belirten Özgür, Narmanlı Han’ın restorasyon projesinin bir an önce durdurulması gerektiğinin belirtti.

Avukat Eren Can da, konuyla ilgili defalarca dilekçeler verdiklerini ifade ederek, “Buradan bir kez daha Koruma Kurulu’na sesleniyoruz; Bu yağma projesini, bu yıkım projesini durdurun.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BM, Assange’ın lehine karar verdi

SONRAKİ HABER

‘Sağlık sistemi sermayeye göre şekillendi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...