04 Şubat 2016 01:03

Ey sendikacılar neredesiniz?

Paylaş

Dudullu OSB’de Uno’da Çalışan Bir Grup İşçi
İstanbul

Biz UNO’da çalışan işçileriz. 3. Dönem TİS görüşmelerinden bu yana 9 işçi arkadaşımız işten atıldı. Fabrikamızda örgütlü olan Öz Gıda-İş Sendikası işten atılan işçi arkadaşlarımızla ilgili en ufak bir şey yapmadı. İşçi arkadaşlarımız kendi imkanları ile bu işçi kıyımına karşı hukuki mücadele başlatarak işe iade davası açtılar.
Arkadaşlarımızın 4’ü işe iade davasını kazandı. Diğer dört arkadaşımızın davasının ilk duruşması yapıldı. Bu süreye kadar sendikamız arkadaşlarımıza insani boyutta bir geçmiş olsun dileğinde bile bulunmadı. Çünkü işten atılmanın altında Öz Gıda-İş’in olduğu, bizzat listeyi sendikanın hazırladığı söyleniyor. Biz de bundan eminiz.
İşten atılan arkadaşlarımız kendi sınıf kardeşlerinin çıkarlarını savunmak için can siper hane çalıştılar. 3. Dönem TİS görüşmelerini takip ettiler, sendikacıların ihanetine karşı çıkarak onları teşhir ettiler. Öz Gıda-İş yöneticileri bunu çoktan hak etmişlerdi. Çünkü “Sizin onayınız olmadan biz TİS imzalamayacağız” dediler gidip el altında imzaladılar. Bizi arkadan vurdular. UNO işçileri ilk defa bu TİS sürecinde kabuğunu kırarak birlik oluşturarak iyi bir TİS imzalamak istiyorlardı. Sendikal demokrasiden dolayı daha mücadeleci bir sendikal çizgide olan DİSK’e bağlı Gıda-İş’te karar kılacaktı. Bu girişim ve başlangıç üzülerek söyleyelim ki polis, UNO patronu, UNO idari amirleri ve Öz Gıda-İş yöneticilerinin girişimiyle başarısızlığa uğradı. Yıllarını mücadeleye adamış, sendikayı değişime zorlamış olan 9 pırlanta gibi arkadaşımız işinden oldu.
Biz biliyoruz ki mücadele bedel ister. Biz bu bedeli ödemeye devam edeceğiz. Bizim sadece sorunumuz elbette tek başına TİS değil. İyi bir ücret değil. Her şeyden önce hepimizi derinden kaygılandıran olaylara tanıklık ediyoruz. Ses çıkaran, Cumhurbaşkanını eleştiren, hükümeti beğenmeyen kişi ve kuruluşlar soruşturmalara uğruyor, tutuklanıyor. Çatışmalar sona ersin barış olsun diyen akademisyenlerin evleri basılıyor. Bu da yetmezmiş gibi kentler kuşatılıyor, binlerce insan aç susuz bırakılıyor, ev ve işyerleri yerle bir ediliyor. Niçin sendikaların kılı kıpırdamıyor!
Patronlarla anlaşıp grev kırıcılığı yapanlar, grevlerin ertelenmesinde rol oynayanlar, TİS görüşmelerinde kapalı kapılar altında imza atanlar bizlerin haklarını savunamazlar. Biz diyoruz ki ey sendikacılar nerdesiniz? Bizim aidatlarımızla daha ne kadar o koltuklarda oturacaksınız. Biz oturmamanız için ne gerekiyorsa yapacağız. Artık UNO işçisi değişime başladı.

ÖNCEKİ HABER

Irkçı saldırıda öldürülen gence askerlik yoklaması gönderildi

SONRAKİ HABER

Barış için Akademisyenler bu ülkenin onurudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa