04 Şubat 2016 00:48

Cervantes'in ölümünün 400. yılında Don Kişot’un izleri Ankara’da

Paylaş

İspanyol Yazar Cervantes’in ünlü romanı Don Kişot’u konu alan “Don Kişot’un İzleri” sergisi Ankara’da açıldı. Aralarında Picasso, Salvador Dali’nin de bulunduğu birçok sanatçının Don Kişot çalışmalarının bulunduğu sergi, 6 Mart’a kadar izlenebilecek.
Modern Avrupa’nın ilk romanı kabul edilen Don Kişot’un Yazarı Miguel De Cervantes, ölümünün 400. yılında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde açılan “Don Kişot’un İzleri” sergiyle anıldı. Yazarın 400. ölüm yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen sergide, Picasso’dan Dali’ye, Devrim Erbil’den Adnan Turani’ye çok sayıda değerli sanatçının eseri sergileniyor. Almanya’nın Goslar Modern Sanatlar Müzesi’nin Don Kişot Evi’nde yer alan dünyaca ünlü koleksiyonundan gelen çalışmaların da yer aldığı sergide, resim, heykel, baskı, desen gibi birçok çalışma bulunuyor. Sergi, başta İspanya olmak üzere dünyanın birçok ülkesiyle birlikte Türkiye’de Don Kişot’u anıyor. İbrahim Karaoğlu ve Bettina Ruhrberg küratörlüğündeki sergide, Picasso’dan Dali’ye dünya sanatçılarının yanı sıra Selçuk Demirel, Utku Varlık, Onay Akbaş, Devrim Erbil, Habip Aydoğdu, Yalçın Gökçebağ, Adnan Turani, Metin Yurdanur, Özdemir Altan, Fevzi Karakoç, Zafer Gençaydın’ın da aralarında bulunduğu 50’ye yakın Türkiyeli sanatçının da “Don Kişot” temalı çalışmaları bulunuyor.

‘HEPİMİZ DON KİŞOT OLMALIYIZ’

Serginin önceki gün yapılan açılışına Ankaralıların ilgisi yoğun oldu.  CHP milletvekilleri, yabancı misyon temsilcileri, Kültür Bakanlığı yetkilileri, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta konuşan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Yaşamı savunmak, insanlığın eşit, özgür ve barış içinde yaşamasını savunmak, doğayı savunmak, her türlü ayrımcılığı reddederek, birlikte yaşamı savunmak için Don Kişot olmalıyız” dedi.  

İSTANBUL, İZMİR VE ANTALYA’YA DA GİDECEK

Sergi kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önüne yerleştirilen Aykut Öz’ün “Don Kişot” heykeli de burada kalıcı olacak. ÇSM’de ilk kez sergilenecek yapıtlar yıl içinde İstanbul, İzmir ve Antalya’daki galerileri de dolaşacak. Sergi 6 Mart’a kadar Ankara’da izlenebilecek.

KISACA DON KİŞOT

Yazar Miguel de Cervantes’in 1605-1615 yılları arasında 2 bölüm olarak yayımlanan ünlü romanı “Don  Kişot”, şövalye hikayelerinden etkilenen yaşlı bir  centilmen ile seyisi Sancho Panza’nın çıktığı yolculuklarda yaşadıklarını ve olağanüstü olayları anlatmaktadır. Romanın yaşadığı gerçek dışı olaylardan en bilineni Don Kişot’un hafızalara kazınan yel değirmenleri ile savaşmasıdır. Ancak Don Kişot’un hayali savaşları nedeniyle etrafındaki herkes onun çıldırdığını düşünür. Kitapta da sözü edildiği üzere Don Kişot, mazlumları korur ve de kötülere göz açtırmaz. Fakat her zaman yere yıkılır. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kurgulanmış tarihin terk ettiği ressam

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da grev günü: SYRIZA'ya emekçilerin tepkisi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa