02 Şubat 2016 02:11

Cumhuriyet Mahallesi halkı: Yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz

Paylaş

Ertuğrul KURU
İstanbul

‘Riskli alan ilan edilerek’ kentsel dönüşüme tabi tutulan Sultangazi’ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili hazırlanan imar planlarının mahkemece iptal edilmesine ilişkin gazetemize konuşan mahalleliler, “Bizler yaşam alanlarımıza, yeşilimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  Mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasına tepki göstererek Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi Siteler Yaşam ve Dayanışma Derneği (SİTEDER) çatısı altında bir araya gelen mahalleliler, imar planlarının iptali için İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Ocak ayında kararını veren mahkeme, ‘nüfus ve yapı yoğunluğu ile birlikte trafiği de artıracağını, bölgenin bütüncül yapısını bozarak emsal artışına sebep olacağı’nı belirterek kentsel dönüşüm planlarını iptal etmişti.

SİTEDER Yönetim Kurulu üyesi Lütfü Durmaz, davaya gönderilen bilirkişi raporunda da, riskli alan ilan edilen Cumhuriyet mahallesi Siteler mevkinde sağlıklı kentleşmenin olduğu, özellikle açık ve yeşil alanların mekan kalitesini artırıcı nitelikte olduğunun yer aldığını hatırlattı. Ancak mahkeme kararına rağmen imar planlarının hayata geçirilmesi halinde mahalle nüfusunun artacağını, çevresel ve ulaşım gibi bir çok sorunla birlikte mahallenin dokusunun zarar göreceğini ifade eden Durmaz, “Bizler bu mahalleye ilk gelen sakinleriz. 20-30 yıl ve daha da eski bir yaşam alanı burası. Bu yüzden rantlara karşı mahalle sakinleri olarak mücadelemizi vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘BİZDEN GÖKYÜZÜMÜZÜ ÇALMAK İSTİYORLAR’

2003 yılında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla hazırlanan raporla Cumhuriyet Mahallesi’nin sağlam bir zemine sahip olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken dernek üyeleri yine, AFAD tarafından hazırlanan riskli alanlar raporunda da mahallenin 1. derece deprem bölgesinde olmadığının belirtildiğini dile getirdi. Buna rağmen mahallenin riskli alan ilan edildiğini söyleyen dernek üyeleri, “Bizlerden gökyüzümüzü çalmak istiyorlar, yeşilimizi, mahalle kültürümüzü çalmak istiyorlar. Bu zamana kadar direndik bundan sonra da direnmeye devam edeceğiz. Bizler biliyoruzki 13 yıl içerisin de bir çok yerde kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm projeleri devreye sokuluyor. Bizler yaşam alanlarımıza, yeşilimize sahip çıkmaya devam edeceğiz“ diye konuştular.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Başkanlar Kurulu: Emeğin haklarını savunmak barışı savunmakla mümkün

SONRAKİ HABER

Hüseyin Çelik: AK Parti Genel Başkanı Danışmanlığı görevinden alınmadım, 15 gün önce istifa ettim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...