01 Şubat 2016 11:57

Instagram, kadın memesine karşı!

Paylaş

Fatih KOPARAN*

Etiyopya’da bulunan Omo Vadisinde karşılaştığım ve fotoğraflarını çektiğim Dassanech Kabilesi’nden kadınlara Instagram’dan sansür geldi. Meme içeren Rönesans dönemi eserlerini bile silen bir platformun politikalarının doğru olduğunu savunabilmemiz imkansız. Nasıl bir devletin politikalarının değiştirilebilmesi için insanlar mücadele veriyorlarsa aynı şekilde bir şirketin yanlış olan uygulamaları için de mücadele verilmesi gerekiyor. “Bu platformların politikası bu, beğenmezsen o platformda yer alma demek” basit bir dille kolaycılığa kaçmak anlamına geliyor. Aynı bakış açısıyla eleştirdiğimiz devlet uygulamaları için de “Beğenmiyorsan git başka yerde yaşa” cevabı verilebilir.

Kadın memesi sonuçta korkulacak bir şey değildir, üstelik burada sadece kadın memelerini gösteren fotoğraflar (buna emziren ya da meme kanseri olmuş, farkındalık yaratmaya çalışan fotoğraflar dahil) silinirken, erkek memelerini tahrik edici bulmuyor olmalılar ki silmiyorlar.
Elbette söz konusu meme olduğunda bunun bir seks objesi olarak kullanıldığı, pornografik fotoğraflar değil konumuz. Bunlar yasaklanabilir de demiyorum. Dileyen kendisince aykırı gördüğü şeyi beğenmeyebilir, engelleyebilir. Lakin bir şirketin böyle kurallar dayatmasının diktatörlükten ne farkı var? Bir diktatör böyle bir kural koyduğunda “bu anti-demokratik” ama bir şirket kural koyduğunda beğenmezsen platformu terk et diyemeyiz.
Fotoğrafım 2 defa silindi ve fotoğrafın sahibi kadının memelerini yıldızlayarak tekrar yayınladım. Fotoğrafın silinmesine tepki olarak yüzlerce kişi aynı fotoğrafı Instagram üzerinden yayınlamaya başladı. Birçoğu silinmeye devam ediyor. Instagram’ın bu uygulamalarına ciddi de bir tepki var. Chelsea Handler, Miley Cyrus, Rihanna, Scout Williams gibi birçok ünlü isim Instagram’ın bu çifte standardına karşı tepki gösteriyorlar. 

*Twitter: @fhcooperan

ÖNCEKİ HABER

Adana'da polisin vurduğu Çakır'ın beyin ölümü gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Çanakkale'den barışın sesi yükseldi: Ölümler olduğu sürece beyazız ve beyaz giyip, beyaz kuşanacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...