31 Ocak 2016 00:50

‘Roman kahramanlarını sistematik olarak ilk biz yazdık’

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

“Roman Kahramanları” dergisi 7. yaşına girdi. Bu süreçte 830 makale ve yaklaşık 600 romanın kahramanları hakkında incelemeler dergide yer buldu. 2010 yılının ocak ayında yayın hayatı başlayan derginin genel yayın yönetmenliğini Ömer Asan, yayın danışmanlığını ise Eray Canberk üstleniyor. Üç ayda bir yayımlanan ve 25. sayısı ocak 2016’da yayımlanan “Roman Kahramanları” dergisinin kuruluş öyküsünü, yayın çizgisini ve geleceğini, Ömer Asan’la konuştuk.  

Ömer Asan, derginin romanları ve onların edebiyat tarihine geçmiş roman kahramanlarını inceleme fikri ile ortaya çıktığını belirtiyor. Derginin çıkışına dek Türkiye’de bu tür bir kaynağın olmadığını söyleyen Asan, “Roman Kahramanları”nın ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı: “Heyamola Yayınları olarak yolumuza devam ederken zaman zaman tartışıyorduk dergi konusunu. Bir toplantıda yayın danışmanımız Eray Canberk’in Roman Kahramanları Ansiklopedik Sözlüğü hazırlama önerisini konuşuyorduk. Sonra söz konusu sözlüğü hazırlamanın çok zor olduğunu düşünerek, bunun bir dergi olmasına karar verdik.

‘3-5 SAYI SONRA KAPATIRSINIZ’ DİYENLER OLDU

Asan, özgün bir içerikle yola çıkan derginin hazırlıkları aşamasında cesaretlerini kıran düşüncelerle karşılaştığını söylüyor. “3-5 sayı sonra nasılsa kapatırsınız, ciddi edebiyat okuru yok” gibi yorumlarla karşılaştığını ifade ediyor. Asan, kendilerine; “Finansman olarak güçlü olsanız da okuru nasıl sürükleyeceksiniz, içerik nasıl oluşturulacak, çizgisi ne olacak” gibi soruların sorulduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: “Oysa biz daha baştan karar vermiştik konumuz roman kahramanları diye.”

‘YAZARLAR BİZE İNSANA DAİR RAPORLAR SUNUYOR’

“Roman Kahramanları”nın en önemli katkıyı bizzat kendilerine yaptığını vurguluyor Asan; “Roman edebiyatının, roman yazarlığının çok ciddi bir iş olduğunu hem kişisel olarak, hem de dergiyi çıkaranlar olarak algıladık. Yayın yönetmeni olarak çok şey öğrendim bu sürede. Sanırım okurlarımız ve yazarlarımızın da farklı bakış açıları oluşmuştur. Bunu zaten yazılardan da anlıyoruz.  Sonuçta roman kahramanlarını biz keşfetmedik, ama sanal olarak algılanan, ama gerçekte her yerde karşımıza çıkan kahramanları sistematik olarak ilk defa biz kaleme aldırıyoruz. Bugüne değin 600 roman ve kahramanı ele alındı mesela.”

Kuşkusuz roman kahramanlarının incelenmesi salt edebi bir çalışma anlamına gelmiyor. İşin içine sosyoloji, tarih, psikoloji de önemli etkenler olarak dahil oluyor. Asan, “Söylediğiniz gibi, dergimiz her ne kadar edebiyat üzerineyse de makaleler, denemelerin hepsi edebi yazılar değil. Edebiyat antropolojisi dahil, tarih, psikoloji, sosyoloji, politika, tıp, hukuk, insan hakları, gibi çeşitli disiplinler arası iş birliği oluştu dergimizde” ifadelerini kullanıyor. Asan, “Romancıların müthiş bir gözlemci, analiz yetenekleri var ve hayatın her alanına sıra dışı bakabiliyorlar. Sonuçta satın alması oldukça ucuz, insana dair raporlar sunuyor bize yazarlar” diye konuşuyor.

‘6 YIL BAŞARI DEĞİL, 100 YIL OLMALI’

“Biz çok uzun süre isteyen bir işe giriştiğimizi daha baştan biliyorduk” diye konuşuyor Ömer Asan; “Tanzimat’tan 2010 yılına kadar yüz yılda yalnızca Türkiye’de 4 bin roman yazıldı Türkçede. Bu şu demektir; en az 4 bin ve katları kadar kahraman kaleme alındı. Bir de romanın geçtiği yerler, kentler var. Hayali dünyalar var…” Son üç yıldır roman yazım ve yayınında da büyük artış yaşandığını hatırlatan Asan şu ifadeleri kullanıyor: “Şimdi yılda ortalama 2 bin roman yayımlanıyor ülkemizde. Dünya edebiyatını hesap bile edemedik, çünkü elimizde istatistik yok. Don Kişot’tan bu yana 500 yıldır roman yazılıyor. Belki de birkaç milyon roman kahramanı kaleme alındı ilk romandan bu güne. O yüzden yayın kurulumuzda biz bu projeyi ölene kadar sürdürmeye, öldükten sonra da sürdürülmesine zorunlu bir miras olarak bırakmaya karar verdik. Bu nedenle 6 yılı bir başarı olarak görmüyoruz, en az 100 yıl olmalıydık.”

‘REKLAMSIZ PARA KAZANAN BELKİ DE TEK DERGİYİZ’

“Roman Kahramanları” dergisi reklam almıyor. “Birkaç denememizde başarısız olduk” diyor Asan. “Neden edebiyat dergisine reklam verelim” sorusuyla karşılaştığını söylüyor ve ekliyor: “Biz de istemekten vazgeçtik. Reklamsız para kazanan belki de tek dergiyiz.” Dağıtım konusunda ise “herkes kadar” sorunlar yaşadıklarını ifade ediyor Asan. “Olabildiğince dergi dağıtım noktalarında, bayilerde varız. İsteyen internet yoluyla da edinebiliyor veya kapıda ödemeli, adrese teslim de gönderebiliyoruz. Bulamıyorum bahanesini kabul etmiyoruz o yüzden” diyor.

ÖNCEKİ HABER

-20 derecede Stalingrad

SONRAKİ HABER

Karnımız artık vaatlere tok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa