27 Ocak 2016 17:05

Çıldır’ın Eskimo balıkçıları

Eskimo usulüyle balık tutulan Çıldır’da donmuş göl manzarası kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Paylaş

En büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü’nde balık tutma keyfi, hem balıkçıları hem ziyaretçileri sevindiriyor. Kasım ayından itibaren donmaya başlayıp Çıldır Gölü üzerindeki buz tabakasının kalınlığı 1 metreye kadar ulaşıyor. Bölgede hava sıcaklığı ise gece -20 derecenin de altına düşüyor.

Balıkçılar, Çıldır’da kalın buz tabakasını kırarak altındaki balıkları eski usullerle avlıyor. Yılın dört mevsiminde yapılan balıkçılık yöre halkı için geçim kaynağı, yerli ve yabancı turistler için ise ilgi odağı oluyor.

AĞLARINI KAR YAĞMADAN ÖNCE YERLEŞTİRİYORLAR

Yaz-kış gölden faydalandıklarını vurgulayan Balıkçı Serkan Görkem, yazın normal balıkçılık yaptıklarını, kışın ise buz kaplı zemin altına atılan ağlarla balık tuttuklarını anlatıyor. Bölgeyi merak edip gelen yerli turistleri buz tutan göl üzerinde atlı kızakla gezdirdiklerini ifade eden Görkem, şöyle konuşuyor: “Şu anda buzun kalınlığı 30 santim, buna rağmen gene balık tutuyoruz. Yazın da insanlar geliyor, aynı şekilde balık tutuyoruz. Biz balıkları eski usullerle tutuyoruz. Alabalık, sarıbalık, karabalık, gümüş balığı gibi türler var. Kar yağmadan önce ağlarımızı göle atıyoruz. Kar yağınca gidip onları arayıp buluyoruz. Bulunca da iki ucuna ip bağlıyoruz. Ağı çekerken bu iple dışarı çıkarıyoruz. Balıkları aldıktan sonra ipin diğer ucu dışarıda kalıyor, o ipi geri çekince ağ suyun altına tekrar girmiş oluyor.”

‘BU BUZ TANKI BİLE ÇEKMİŞTİR’

Çanaksuyu Köyü’nden Yılmaz Ağabulak isimli balıkçı ise göl üzerinde buz kalınlığının 30, kar kalınlığının da 25 santimetre olduğunu anlatarak şöyle devam ediyor: “Yani bir metreye yakın bir kalınlık var. Gölün üzerinde atla, kızakla çok rahat dolaşabilirsin. Tank bile çıkar. Bir tarihte 60 tonluk bir tank yanlışlıkla çıkmıştı. Bu buz, tankı bile çekmiştir. Gölün uzunluğu 32 km, derinliği 17 metre. Balıklara ve doğaya zarar vermemek için eski yöntemi kullanıyoruz. Yaz ve kış balık tutuyoruz, hiçbir sıkıntı yok.”  (Kars/CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te mültecilere sınır dışı

SONRAKİ HABER

Açlık grevindeki vekillerin telefonları servis dışı bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa