27 Ocak 2016 11:35

ÇAYKUR’dan radyasyonlu alanda kapasite artışı isteği

Paylaş

Hamdi GÖKDENİZ
Artvin 

Artvin’de bulunan ve Çernobil nükleer faciasının ardından radyasyonlu çayların gömülü bulunduğu alanı da kapsayan Kemalpaşa Çay fabrikasında kapasite artışına gitmek istiyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu da, radyasyon tehlikesi nedeniyle sahanın sadece gömü alanı olarak kalması gerektiğini söyledi.

‘ÇEKİNCELERİMİZ DEVAM EDİYOR’ 

ÇAYKUR, Kemalpaşa 26 bin 700 metrekare alanda yaş çay alımını günlük 160 ton olarak gerçekleştiriyor. Kapasite artırmak için 7 yıldır çeşitli projeler gerçekleştiriyor. Ancak, söz konusu proje içinde yer alan saha,1986 yılında Ukrayna’da meydana gelen Çernobil faciası sonrası, bölgeden toplanan radyasyonlu çayların gömülü olduğu 16 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bu alandaki gömülü çayların radyasyon ölçümü için Kemalpaşa Belediye Başkanlığı, Türkiye Atom Enerji Kurumuna (TAEK) başvurarak bilgi talep etmişti. Talebe TAEK’ten yollanan yazıda “Çaylarda radyoaktif kirlenmeye neden olan elementlerden sezyum (cs-137) için yarılanma süresi yaklaşık 30 sene olup henüz daha süresi gelmemiştir. Bu nedenle çekincelerimiz aynen devam etmektedir. Mezkur sahanın sadece gömü alanı olarak kalmasının uygun olacağı düşünülmüştür” denildi. Kemalpaşa Belediyesi tarafından 2010 yılında “Pazar Alanı ve Terminal sahası” olarak ayrılan bu alan, ÇAYKUR tarafından mahkemeye taşınmış ama sonuç alınamamıştı. 

‘TAEK’İN AÇIKLAMASI KAYITLARIMIZDA’

Tüm bunlara rağmen Hopa AKP İlçe Başkanlığı sosyal medya üzerinden, Kemalpaşa Çay Fabrikası’nın radyasyonlu sahanın 450 tona çıkartılması için çalışma başlattığını ama iddiaya göre de Kemalpaşa Belediyesi’nin engel olduğunu savundu. CHP’li Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek yaptığı açıklamada “Özellikle radyasyonlu çayın gömülü olduğu sahanın ısrarla projelendirilip karşımıza çıkartılması beni düşündürüyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun net açıklaması kayıtlarımızda mevcuttur. Üretimin yapıldığı 26 bin 700 metrekarelik alanda Kemalpaşa halkına yararlı olabilecek Çay Fabrikası sahası içinde ek bina ve kapasite artırımı projelerini destekliyorum” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den Sağlık Bakanlığı'na görev çağrısı

SONRAKİ HABER

Kırşehir’deki Madımak’ta aynı üç isim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...