25 Ocak 2016 14:59

Barış bildirisini imzalayan bir akademisyen daha işten atıldı

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Barış bildirisini imzalayan akademisyenlere dönük baskı ve işten çıkarmalar devam ediyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde akademisyen olan Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaşı da bildiriye imza attığı için işten çıkarıldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli’nin imzasıyla gönderilen işten çıkarma kararında şu ifadeler yer alıyor: “Basında ve haber bültenlerinde; ‘1100 Akademisyen askeri polisi katliamla suçladı’ haberi ile ‘Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız’ başlığı altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni suçlayan, devletimizin ülkemizde teröre karşı yürüttüğü mücadeleyi katliam ve kıyım olarak nitelendiren, devletin şiddet uyguladığını ve bu şiddete hemen son vermesini talep eden, şahsınızın da imzacılar arasında yer aldığı bir bildiri ve taahhüt yayınlanmıştır. Söz konusu haber ve bildiride Üniversite Yönetiminin bilgisi ve izni olmaksızın, adınızın yanında Üniversitemizin adı da tarafınızca kullanılmıştır. İş Kanunu ve Borçlar Kanunu kapsamında yapılan hizmet sözleşmesinden kaynaklanan özen ve sadakat borcuna aykırı davranmanız, imzalamış bulunduğunuz sözleşme şartlarına ve işverenin emir ve talimatlarına uymamanız nedeniyle, iş akdiniz 22.01.2016 itibariyle feshedilmiş ve Üniversitemizle ilişiğiniz kesilmiştir.”

‘EKMEĞİMİZLE ONURUMUZ ARASINDA TERCİH YAPMAMIZ İSTENİYOR’

7 Haziran seçimlerinde HDP Konya 1. sıra milletvekili adayı olan Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaşı, işten çıkarma kararlarının ‘tepeden dayatma kararlar’ olduğunu belirtti. Odabaşı, “Ekmeğimizle onurumuz arasında tercih yapmamız istenecekse onurumuzu tercih edeceğiz. Barış dilinden uzaklaştıkça ortak akıldan da uzaklaşılıyor. Barış, ortak aklı ortaya çıkarır. Biz ne olura olsun barışı savunacağız” dedi. Odabaşı, "Tüm demokratik güçlerin bu uygulamalar karşısında birlik olması ve üniversitelerdeki öğretim üyesi, çalışan ve öğrencilerin demokratik asgariyette bilim özgürlüğü savunusuna geçerek bir adım daha ilerlemleri elzemdir "dedi.

Odabaşı, kararla ilgili hukuki süreç başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

Daha önce 12 akademisyen bildiriye imza attıkları için haklarında açılan soruşturma süresince görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da köylüler barikatları güçlendiriyor

SONRAKİ HABER

Mısır’da yeni bir devrim mi mayalanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...