23 Ocak 2016 18:56

‘The Art of Banksy’ sergisi tartışmalı başladı

Paylaş

Kimliği bilinmeyen Sokak Sanatçısı Banksy’nin dünyaca ünlü eserlerini bir araya getiren “The Art of Banksy” sergisi Global Karaköy’de açıldı.

Londralı bir graffiti sanatçısı ve aktivist olan Banksy’nin duvarlara yaptığı kapitalizm ve savaş karşıtı resimler, oldukça ses getiriyor. Banksy’nin dünyaca ünlü eserlerini bir araya getiren en büyük koleksiyon olma özelliği taşıyan “The Art of Banksy”nin küratörü ise Banksy’nin bir dönem menajerliğini yapmış olan Steve Lazarides. Sergide, Lazarides’in dünyanın farklı noktalarındaki koleksiyonerlerden topladığı eserler yer alıyor.  “The Art of Banksy”de, aralarında Banksy’nin “Kırmızı Balonlu Kız”, “Gül Şimdi”, “Hizmetçi” gibi ünlü çalışmalarının da bulunduğu toplam 85 eser ziyaretçiyle buluşuyor.

SERGİ MÜZİĞİ FAHİR ATAKOĞLU’DAN

Sergi, her bölümde farklı bir mekanın canlandırılmasından oluşuyor. Londra’da bir daireden, bir sokağa; farklı mekansal kurgular sergide öne çıkıyor. Serginin müzikleri ise Fahir Atakoğlu imzası taşıyor. Atakoğlu sergi için bestelediği müzikler için, “Bunlar, Banksy eserlerinin bendeki etkisinin müziğimle anlatımıdır. 5 bölümden oluşan 25 dakika uzunluğunda bir müzik oldu. Banksy’nin sözlerini, Rumi’nin söz ve şiirlerini, rap stili, ritmik kelime ve cümleler ile şarkı formlarında kullandım” dedi. 29 Şubat’a kadar gezilebilecek olan sergi, İstanbul’un ardından dünyanın farklı kentlerinde sanatseverlerle buluşacak. Sergi için bilet fiyatları; tam 35 TL, öğrenci 28 TL olarak belirlendi.

SERGİYE DAİR TARTIŞMALAR

Serginin açılışıyla birlikte “The Art of Banksy”ye birtakım eleştiriler de getirildi. Sosyal medyada, bir sokak sanatçısının duvarlara yaptığı resim, görsel ve yazılamaların bir şirket tarafından sergi haline getirilmesinin bir çelişki olduğuna yönelik yorumlar yer aldı. Serginin koleksiyonerlerden toplanan eserler olduğu belirtiliyor ve Banksy’den sergi için bir izin alınmadığı belirtiliyor.
Sergideki çalışmalar, Banksy’nin duvarlara yaptığı resimlerin bir kopyası olma özelliği taşıyor. Duvarlara yapılan eserlerin bir araya getirilmesinin mümkün olmaması ve kopyaların sergilenişi, sergiye dair bir başka tartışma konusu. Serginin açılış gününde “Misafirlerimiz geldi” denilerek basın mensuplarının apar topar sergiden çıkarılması da eleştirilere konu oldu. Bahsedilen misafirlerden biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’dı. Sümeyye Erdoğan’ın sergiye dair “Sanatçının halkın sesini duyurması çok değerli” demesiyle başka bir ironik durum daha ortaya çıkmış oldu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Bembeyaz Oscar’ tartışmaları sürüyor

SONRAKİ HABER

CP Piliç işçilerinden kıyıma karşı birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...