23 Ocak 2016 00:50

Çırpılar’da yapılacak termik santralle ilgili rakamlar ürkütüyor

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Yenice’ye bağlı Çırpılar Köyü’nde yapılacak Çırpılar Termik Santrali ile ilgili rakamlar ürkütüyor. Yılda 3.5 milyon tonun üzerinde linyit tüketimi yapacağı öğrenilen santralin kireç taşı tüketimiyse 300 bin tona yakın. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre, söz konusu santral yılda 558 bin ton taban külü ve 1 milyon 302 bin ton uçucu kül çıkaracak.   

Yenice’de Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali projesi, ortaya çıkan rakamlarıyla ürkütüyor. 64.7 milyon ton kömür potansiyelinin olduğu bölgede, yüz binlerce ton kömür tüketimi yapılacak ve yine yüz binlerce ton kül bırakılacak. Geçtiğimiz aylarda ÇED toplantısı yapılan Çırpılar Termik Santrali Projesi ile ilgili olarak 3 Şubat tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek. Proje bedeli 305 milyon 500 bin TL olan projede, termik santral, kül depolama sahası, kömür ocakları, kırma eleme tesisi bulunuyor. Çırpılar, Kovancı ve Boynanlar köyleri gibi yerleşim yerlerine yakın olan termik santralin, çevresinde iki gölet ve Kocaçay akarsu da yer alıyor.  

GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞACAK

İşletme izni alınan sahada üretilen kömürün kullanılacağı santralde, projeye göre, açık ocak işletmeciliği yapılacak ve ayrıca kırma-eleme tesisi kurulacak. Kömür ocak üretiminde ve kırma eleme tesisinde yılda 10 ay, ayda 25 gün, günde 16 saat olarak çift vardiya çalışılacak. 

BÖLGE KÖMÜR ZENGİNİ 

Proje dosyasında yer alan bilgilere göre kalorisi 1080 olan kömürün bölgede 64,7 milyon ton potansiyelinin olduğu Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış. Ayrıca sahada literatür ve gözlemler neticesinde yaklaşık 4,6 milyon ton daha kömürün varlığı tespit edilmiş. Bu potansiyel termik santralin yaklaşık 18 yıllık süredeki ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak durumda. 

25 YILDA 88 MİLYON TON KÖMÜR TÜKETİLECEK

Söz konusu proje dosyasında “Yıllık linyit tüketiminin yaklaşık 3 milyon 526 bin 250 ton/yıl olacağı öngörülen tesiste 25 yıl ekonomik ömrü boyunca da toplam 88 milyon ton kömür tüketimi gerçekleşeceği yer alıyor. Proje kapsamında söz konusu saha için Maden Kanunu kapsamında T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllık işletme ruhsatı ve işletme izni alınacak olup süre bitiminde işletme Projesi için temdit başvurusunda bulunularak üretime devam edilecektir” dendi. 

“Santralde yılda 294 bin 500 ton kireçtaşı kullanımı söz konusu olacaktır” denilen proje dosyasında, “Yapılan ön tasarıma göre, yanma sonucu ortaya çıkan (ve tesisten atılacak olan) kül miktarları hesaplanmıştır. Yılda 558 bin ton taban külü kül depolama alanında depolanacaktır. Yine yılda 1 milyon 302 bin ton uçucu kül çimento fabrikalarına satılacaktır” ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca, proje kapsamında 1 yılda depolanması planlanan taban külü miktarı 6 milyon 324 bin metre küp olacak. Projenin ömrü ise 25 yıl olarak planlandı. 

ÖNCEKİ HABER

Yaralı Cihan Karaman, alınmasını istediği yere top atışı yapıldığı için alınamıyor

SONRAKİ HABER

Dayanışmada değil birlikte mücadelede kalınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...